Skocz do zawartości

Dron do walki z kłusownictwem?

C&R

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje mi się, że zdecydowana większość kłusowniczych akcji odbywa się po zmroku. Czy zatem dron ma sens? Jeśli nawet kłusol miał szychtę czasem dzień, czasem noc - to teraz przestawi się na same nocki. 

kamera termowizyjna załatwiła by sprawę, w podobny sposób działa służba graniczna w Bieszczadach

Nie jestem super  optymistycznie nastawiony do pomysłu, ale ciekawią mnie możliwości.

Dopóki ktoś nie spróbuje, nie dowiemy się czy to ma sens, czy nie, dlatego będę czekał na wieści z patroli na odcinku NK.

Co do kłusowania w nocy, to chyba jest na to sposób. ;)

Ten film to jakiś żart chyba. Niezły cień rzuca ten dron na ulicę;) Czyżby jakieś tajemnicze źródło światła? 

• Like 1

Myślę że na kamerę termowizyjną  lub noktowizor kasy nie starczy, ale oprócz drona będa fotopułapki - takie jak sa w LP.

Zaletą drona jest cisza z jaka sie przemieszcza. I cyk - foteczka ;)

Zobaczymy czy to coś warte, ktoś musi być "ten" pierwszy ;)

• 4 lata później...

Jak macie drony - latacie nad rzekami. Wczoraj przestraszyłem elektryków nad malutka rzeczka pstragowa. Niestety zorientowałem się dopiero w domu przeglądając ujęcia na większym ekranie.

https://youtu.be/R1dsCufYbIM

Zobaczyli drona i zwiali - jak wracałem leciałem już bezpośrednio nad korytem rzeki. Nie było ich, niestety widać na nagraniu czarny worek, raczej nie pusty :(

Takich dwóch i nie ma ryb w rzece szer 2m.

Dzień wybrali sobie idealny - wszyscy na grobach. No na ich niefarta nie wszyscy...

• Like 10

Dobra akcja. Kilka takich przelotów i może odpuszczą w obawie przed rozpoznaniem. A tak naprawdę technika daje coraz większe możliwości do walki z klusownikami tzn drony, foto pułapki. Ceny takich rzeczy spadają i dostępność coraz większa. Juz nietrzeba bujać się po krzakach, trzcinowiskach, a nawet jeziorach. Wystarczy dron i można polecieć w kilka chwil w określone miejsce lub samą twarz.