Skocz do zawartości

Kołowrotek Quantum INCYTE 30 smarowanie pomocy

TEAM DRAGON

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam taki problem

Jak w temacie potrzebuje dobrego fachowca który porozbiera 

wyczyści , umyje i na nowo nasmaruję .

kołowrotek jest  w pełni sprawny technicznie nic go nie boli 

chciałem sobie polepszyć i oddałem go do sklepu gdzie kupiłem 

żeby zaprzyjaznony PAN przeczyścił i na smarował .

Tak sobie  pomyślałem iż kołowrotek ma już 7 lat 

i czas na to. 

Kiedy go odebrałem był lepiej spasowany zero luzów ale jego praca nieco gorzej nie chodził tak 

gładko jak przed oddaniem sprzedawca powiedział iż się rozchodzi i zacznie płynnie chodzić 

Po upływie roku kołowrotek nadal nie chodzi gładko i jestem wkurzony gdy o otworzyłem to  smar zielony wychodził bokami a po wypadzie na rybki w pogodę okolo 1 stopnia ,łożysko 

oporowe zaczęło lekko popuszczać podejrzewam iż tam smaru tez nacis  Masakra!!!

Boję się go otwierać sam ma 11 łożysk .

Potrzebuję dobrego eksperta który by go na nowo rozebrał i poskładał ,nasmarował wtedy znowu poczuje jego maślaną pracę. 

Odwdzięczę się i wszelkie koszty pokryję   :)

Zbyszek

Jest na forum masa specjalistów Słubice, Kraków , Wrocław , ogólnie quantumki mają prostą budowę i proponuje go samemu rozebrać i ująć troszkę smaru, dodam że nowe quantumy już z fabryki wychodzą utopione w smarze i mimo to pracują lekko, winy szukalbym raczej w za ciasnym spasowaniu.

I jeśli już takie zdania padły to na przyszłość proponuje wszystkim korzystającym z serwisów zwlaszcza tych podejrzanych nie łykania tekstów że coś się dotrze i ułoży, owszem praca zmieni się minimalnie ale to max po kilku godzinach pracy w boju, ewentualnie gdy oporówka jest składana na sucho jej samoistne nasmarowanie się z osi może troszkę dłużej potrwać przez co szum jest minimalnie większy.

Edytowane przez Kombajnista_z_PGRu

proponuje wyczyscic i umyc nic trudnego nalozyc firmowego smaru i powinno byc dobrze moja daiwa po czerwonym smalcu tu z forum 2 lata byla w odstawce wyczyscilem troche orginalnego smaru daiwy dalem i chodzi jak nowa teraz juz z smarami nie kombinuje oj potrafi smar zmienic kreciol w sieczkarnie

proponuje wyczyscic i umyc nic trudnego nalozyc firmowego smaru i powinno byc dobrze moja daiwa po czerwonym smalcu tu z forum 2 lata byla w odstawce wyczyscilem troche orginalnego smaru daiwy dalem i chodzi jak nowa teraz juz z smarami nie kombinuje oj potrafi smar zmienic kreciol w sieczkarnie

Piszesz o smarze Mobilith? Czy Quantum Hot Sauce? Moim zdaniem nie ma szans aby te smary zrobiły z młynka sieczkarnię. Używałem ich z powodzeniem. Teraz też Mobilitha stosuję ale głównie do łożysk i rozrobionego na wałek posuwu do multików.

Jeśli nasmarowałeś nim worma i główną ośkę to po prostu zrobiłeś błąd. Tam się nie nadaje. I rzeczywiście w takim przypadku może powodować ciężką pracę młynka.

Tak naprawdę aby dmuchać w korbę to najlepsza jest oliwka. Ale mechanizmy długo nie pochodzą.

Natomiast zastosowanie Mobilitha nie powoduje efektu sieczkarni i ząbkowania.

Nie ma smarów uniwersalnych do wszystkiego w młynkach. Mamy tam przecież łożyska, przekładnie , ośki. tarcze hamulcowe i wormy. Smar łożyskowy w porównaniu do smaru przekładniowego musi się charakteryzować innymi właściwościami. 

Edytowane przez godski

mobilith jest przeznaczony do czegos zupelnie innego mam mlynki z wormem i bez i wiem ze mobilithem juz nigdy mlynka nie przesmaruje a uwierz ze kolega tez smaruje mlynki i roznej masci od stelli do slamera i zdania nie zmienie to tak jakby syrenke porownac do merca pewnie jakies podobienstwo zawsze by mozna znalesc