Skocz do zawartości

Kolowrotek do beast mastera pierwszej seri 3m 15-40

lenti20

Rekomendowane odpowiedzi

Kijek jak w temacie dosyć długi i ciężki. Są problemy z wyważeniem .Próbowałem kilkoma kręciołami najcięższy był spinfisher 3500 czyli około 400gr.Szukam do niego czegoś mocnego  powiedzmy do 400zł.Mogą byś uzywki.Może ktoś ma taki kijek i udało mu sie w miare go wyważyć.

• Like 1

Mam 2,7. Zmień chwyt ręki na kiju, ze spinfisher 3500 jest ok :) , ostatni rok łowiłem na niego w 95% czasu i było ok. 

Ja robię z kijami tak: łowię normalnym uchwytem ręki przez kilka dni z rzędu i górnym cw. z czasem ręka się wzmacnia i wtedy przy przesunięciu miejsca chwytu dłonią jest dobrze :D , po drugie po siłowni każdy kij jest dobrze wyważony :) , po trzecie taki urok tego sprzętu to sprzęt dla twardych facetów na twarde ryby z charakterem. Hole są błyskawiczne, rybki jadą jak windą nie marnujesz czasu na hole, jest czas na łowienie :D .

Do doważenia ołowiem nie potrzeb filozofii. Kawałek taśmy ołowianej owiń na końcu dolnika, aby sprawdzić ile potrzeba. Jak już odpowiednio wyważysz kij z kołowrotkiem, to nawierć otwór z tyłu w korku i wklej na poxipol ten ołów, którym wyważałeś kij, do środka blanku. Zaklej potem wywiercony otwór kawałkiem korka z lepszego winiacza i po temacie ;)

Możesz też wyszukać odpowiedniej średnicy (takiej jak średnica dolnika) krążki metalowe (grube podkładki itp) i przykleić je po kolei kilka sztuk do dolnika.

Sposobów jest kilka ;) Ja dałem na piwo gościowi w wulkanizacji samochodowej i dał mi cały arkusz 5 i 10g ciężarków samoklejących do doważania kół. Są precyzyjnie odmierzone, mocno trzymają po naklejeniu i dobrze się nimi doważa kije ;)

Edytowane przez Żbiku

Dzieki za pomysły zawalcze z tym kijem.Konstrukcja niezniszczalna .Po wywazeniu zakladam do niego slammera i mam sprzet o ktory nie musze sie wybitnie bać i troszczyc :)

Trochę poszukałem i znalazłem takie gałki doważające np Fuji EWCB 21.Może to byłoby rozwiązaniem.

Edytowane przez lenti20

Odnośnie doważania kija ołowiem to dla ciekawości wczoraj robiłem testy. W moim przerabianym modelu Beastmaster 270M (270cm 10-30g + TP4000 315g) aby przesunąć wyważenie w kierunku uchwytu kołowrotka potrzeba ok 15g ołowiu w dolnik na każdy kolejny 1cm w kierunku uchwytu.

Środek wyważenia w w/w kiju przypada idealnie na zaczep do przynęt, ulokowany zaraz nad foregripem

Aby przesunąć środek ciężkości o 5cm w kierunku uchwytu (mniej więcej do połowy foregripu), musiałbym włożyć w dolnik ok 75g ołowiu, co przy masie kija 197g da wynik prawie jak kij morski ;)

Ratunkiem przy przerabianiu Beastmastera jest to zastosowanie dość długich dolników, które trochę polepszają wyważenie (dlatego oryginalne dolniki są takie długie). Mnie to niestety nie pasuje i wolę mieć krótszy dolnik, dopalony pacyną ołowiu ;)

Edytowane przez Żbiku

A nie lepiej jak ktos wyzej pisal, poprostu zmienic chwyt dloni, zamiast stopka miedzy pierwszym a drugim palcem, to miedzy przed i ostatnim badz trzymac kij przed kolowrotkiem od szczytu patrzac, nie trzeba dopalac ani kombinowac

A jak Cię but w piętę pije, to też zaczynasz na palcach chodzić? Lepiej chyba poprawić coś w tym bucie, niż zmieniać przyzwyczajenia chodzenia ;)

A jak Cię but w piętę pije, to też zaczynasz na palcach chodzić? Lepiej chyba poprawić coś w tym bucie, niż zmieniać przyzwyczajenia chodzenia ;)

Jak cie but w piete pije to bierz pumex i do roboty :) , powaznie jeszcze ci noga rosnie?

Ja dam inny przyklad, jak wsiadam do auta i zle jest ustawiony fotel, to przesuwam fotel a nie wkladam w dupe olowiu :)

Pzdr

Jak cie but w piete pije to bierz pumex i do roboty :) , powaznie jeszcze ci noga rosnie?

Ja dam inny przyklad, jak wsiadam do auta i zle jest ustawiony fotel, to przesuwam fotel a nie wkladam w dupe olowiu :)

Pzdr

Zły przykład :P Fotel samochodowy ma możliwość regulacji. To tak, jak byśmy mieli w kiju przesuwne pierścienie do mocowania kołowrotka, którymi możemy regulować ustawienie kołowrotka i wyważenie kija.

A co byś zrobił jakby ten fotel w samochodzie nie mógł się przesunąć (czyli taki nieruchomy DPS w wędce)? ;) Zrzucałbyś masę ciała aby się zmieścić za kierownicą czy przerobiłbyś mocowanie fotela aby był dalej odsunięty od kierownicy? ;)

Tak na poważnie, to cholernie ciężko zmienić przyzwyczajenia. Może jeszcze łatwiej by było, gdyby w każdym kiju trzeba taki chwyt stosować ale tylko w jednym patyku trzymac jakoś "dziwnie" kij to dla mnie niewyobrażalne ;)