lenti20 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Kijek jak w temacie dosyć długi i ciężki. Są problemy z wyważeniem .Próbowałem kilkoma kręciołami najcięższy był spinfisher 3500 czyli około 400gr.Szukam do niego czegoś mocnego powiedzmy do 400zł.Mogą byś uzywki.Może ktoś ma taki kijek i udało mu sie w miare go wyważyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Chłopie, wprzódy wyważ sobie sam kij...Potem możesz czepiać kołowrotek jakikolwiek i będzie dobrze... Rozumiem całkowicie takie wyważania kołowrotkiem w kijkach muchowych... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenti20 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Masz na mysli wsadzenie np ołowiu w dolonik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JL48 Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Mam 2,7. Zmień chwyt ręki na kiju, ze spinfisher 3500 jest ok , ostatni rok łowiłem na niego w 95% czasu i było ok. Ja robię z kijami tak: łowię normalnym uchwytem ręki przez kilka dni z rzędu i górnym cw. z czasem ręka się wzmacnia i wtedy przy przesunięciu miejsca chwytu dłonią jest dobrze , po drugie po siłowni każdy kij jest dobrze wyważony , po trzecie taki urok tego sprzętu to sprzęt dla twardych facetów na twarde ryby z charakterem. Hole są błyskawiczne, rybki jadą jak windą nie marnujesz czasu na hole, jest czas na łowienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Albo dopal go ołowiem w dupę albo przebuduj dolnik i przesuń uchwyt w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenti20 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Jako że mam dwie lewe ręce musze poszukać jakiegoś fachowca w Olsztynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Do doważenia ołowiem nie potrzeb filozofii. Kawałek taśmy ołowianej owiń na końcu dolnika, aby sprawdzić ile potrzeba. Jak już odpowiednio wyważysz kij z kołowrotkiem, to nawierć otwór z tyłu w korku i wklej na poxipol ten ołów, którym wyważałeś kij, do środka blanku. Zaklej potem wywiercony otwór kawałkiem korka z lepszego winiacza i po temacie Możesz też wyszukać odpowiedniej średnicy (takiej jak średnica dolnika) krążki metalowe (grube podkładki itp) i przykleić je po kolei kilka sztuk do dolnika. Sposobów jest kilka Ja dałem na piwo gościowi w wulkanizacji samochodowej i dał mi cały arkusz 5 i 10g ciężarków samoklejących do doważania kół. Są precyzyjnie odmierzone, mocno trzymają po naklejeniu i dobrze się nimi doważa kije Edytowane 15 Lutego 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenti20 Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Dzieki za pomysły zawalcze z tym kijem.Konstrukcja niezniszczalna .Po wywazeniu zakladam do niego slammera i mam sprzet o ktory nie musze sie wybitnie bać i troszczyc Trochę poszukałem i znalazłem takie gałki doważające np Fuji EWCB 21.Może to byłoby rozwiązaniem. Edytowane 15 Lutego 2015 przez lenti20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) autocenzura Edytowane 5 Marca 2015 przez cristovo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Odnośnie doważania kija ołowiem to dla ciekawości wczoraj robiłem testy. W moim przerabianym modelu Beastmaster 270M (270cm 10-30g + TP4000 315g) aby przesunąć wyważenie w kierunku uchwytu kołowrotka potrzeba ok 15g ołowiu w dolnik na każdy kolejny 1cm w kierunku uchwytu. Środek wyważenia w w/w kiju przypada idealnie na zaczep do przynęt, ulokowany zaraz nad foregripem Aby przesunąć środek ciężkości o 5cm w kierunku uchwytu (mniej więcej do połowy foregripu), musiałbym włożyć w dolnik ok 75g ołowiu, co przy masie kija 197g da wynik prawie jak kij morski Ratunkiem przy przerabianiu Beastmastera jest to zastosowanie dość długich dolników, które trochę polepszają wyważenie (dlatego oryginalne dolniki są takie długie). Mnie to niestety nie pasuje i wolę mieć krótszy dolnik, dopalony pacyną ołowiu Edytowane 12 Marca 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 A nie lepiej jak ktos wyzej pisal, poprostu zmienic chwyt dloni, zamiast stopka miedzy pierwszym a drugim palcem, to miedzy przed i ostatnim badz trzymac kij przed kolowrotkiem od szczytu patrzac, nie trzeba dopalac ani kombinowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Ja trzymam za foregrip i mam wyrąbane:P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) autocenzura Edytowane 5 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 A nie lepiej jak ktos wyzej pisal, poprostu zmienic chwyt dloni, zamiast stopka miedzy pierwszym a drugim palcem, to miedzy przed i ostatnim badz trzymac kij przed kolowrotkiem od szczytu patrzac, nie trzeba dopalac ani kombinowacA jak Cię but w piętę pije, to też zaczynasz na palcach chodzić? Lepiej chyba poprawić coś w tym bucie, niż zmieniać przyzwyczajenia chodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 A jak Cię but w piętę pije, to też zaczynasz na palcach chodzić? Lepiej chyba poprawić coś w tym bucie, niż zmieniać przyzwyczajenia chodzenia Jak cie but w piete pije to bierz pumex i do roboty , powaznie jeszcze ci noga rosnie?Ja dam inny przyklad, jak wsiadam do auta i zle jest ustawiony fotel, to przesuwam fotel a nie wkladam w dupe olowiu Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Jak cie but w piete pije to bierz pumex i do roboty , powaznie jeszcze ci noga rosnie?Ja dam inny przyklad, jak wsiadam do auta i zle jest ustawiony fotel, to przesuwam fotel a nie wkladam w dupe olowiu PzdrZły przykład Fotel samochodowy ma możliwość regulacji. To tak, jak byśmy mieli w kiju przesuwne pierścienie do mocowania kołowrotka, którymi możemy regulować ustawienie kołowrotka i wyważenie kija. A co byś zrobił jakby ten fotel w samochodzie nie mógł się przesunąć (czyli taki nieruchomy DPS w wędce)? Zrzucałbyś masę ciała aby się zmieścić za kierownicą czy przerobiłbyś mocowanie fotela aby był dalej odsunięty od kierownicy? Tak na poważnie, to cholernie ciężko zmienić przyzwyczajenia. Może jeszcze łatwiej by było, gdyby w każdym kiju trzeba taki chwyt stosować ale tylko w jednym patyku trzymac jakoś "dziwnie" kij to dla mnie niewyobrażalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Zbiku wiem o czym mowisz, ja rowniez mialem tak z jednym kijem, i na swoim przykladzie pisze o zmianie trzymania wedki, teraz nie huhu bym nie mogl wrocic do "seryjnych ustawien" jest mi poprostu lepiej i wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 No właśnie ja w tym roku chcę pokombinować z uchwytem, bo zakorzeniony głeboko w mojej bani system stopki kołowrotka między 2, a 3 palcem czasami mi przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Powiem tylko ze to calkiem inne lowienie, operowanie zestawu zmiania sie na plus, nawet jesli jest sensownie wywazony i podczas "normalnego" trzymania nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi