Obcy Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Cześć, do niedawna rozmyślałem jeszcze nad Curado, jednak na chwilę obecną są dostępne w większości używki i ma więcej negatywnych opinii niż np Stx - naprowadźcie mnie na właściwy tor jeśli się mylę. Czytałem sporo, o każdym z tych multików są zarówno dobre jak i złe opinie, które często sobie zaprzeczają. Na chwilę obecną jestem niemal na 100% zdecydowany na STX'a.Bez żadnej ironii zapytam na czym polegały te złe opinie? Pierwszy raz się z tym spotykam, dlatego pytam. Dwóch moich kolegów łowi na nie, ja akurat wolę STX-a (mam pierwszej generacji, ale sprawdzałęm numery części i te ważne w młynku drugiej generacji są identyczne) bo mi jakoś przyjemniej leży w ręce, ale złego słowa o Curado 201e7, nie słyszałem i nie powiem.STX-a do Twoich potrzeb mogę pochwalić - baaaardzo! - ale nie miałem w rękach młynków, które wyżej zachwalają bardziej doświadczeni ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Ale po co robić sobie pod górkę... Musi być koniecznie Daiwa albo Shimano? Mam Abu Revo STX od paru lat i kompletnie nic się z nim nie dzieje ( szkiery tj. słona woda, często 100g przynęty itp. ). Wcześniej miałem Abu Revo Premiera. Łowiłem nim nieco lżej i też żadnych oznak zużycia. Teraz dokupiłem kolejnego STX'a, bo po prostu sprawdziły mi się i nigdy mnie nie zawiodły = zero problemów. A i cena chyba spoko. Używki można trafić w bardzo dobrej cenie i wątpię, żeby były "zmęczone". Wczoraj przeczytałem temat kolegi Andrzeja @Godski - i utwierdziłem się w przekonaniu, że dobrze zrobiłem... z zakupem kolejnego Abu http://jerkbait.pl/topic/53279-ciekawostka-multik-abu-po-dw%C3%B3ch-miesi%C4%85cach-spoczywania-w-morzu-odnaleziony/#entry1621235 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Cześć, szukam multika niskoprofilowego pod kij do 65 gramów, najczęściej będę łowił 30-50g, choć nie ukrywam, że parę razy w sezonie machnę jerkiem 100g, ale to sporadycznie. Budżet jaki mam to 800zł, musi być nowy na gwarancji.Chcę coś wytrzymałego, bo łowię praktycznie codziennie po kilka-kilkanaście godzin. Zwracam się do Was z tą zagwozdką bo moje doświadczenie w zakresie multików jest praktycznie równe zero, dotychczas używałem kilku modeli z niskiej półki.Upatrzyłem sobie 3 modele:Abu Revo STX gen 3Daiwa Tatula Type ROkuma Komodo do niedawna rozmyślałem jeszcze nad Curado, jednak na chwilę obecną są dostępne w większości używki i ma więcej negatywnych opinii niż np Stx - naprowadźcie mnie na właściwy tor jeśli się mylę. Czytałem sporo, o każdym z tych multików są zarówno dobre jak i złe opinie, które często sobie zaprzeczają. Na chwilę obecną jestem niemal na 100% zdecydowany na STX'a.Opcji jest dużo i tej cenie wybór nie mały. Żeby coś doradzić z sensem musiałbyś stwierdzić co lubisz w multiku, na jakich aspektach Ci zależy. Przełożenie, hamulec walki, aby na pewno low-profile czy może round, o ile pojemności szpul standartowych są z reguły zadowalające do łowienia z ręki o tyle otwarta pozostaje kwestia wyboru hamulca rzutowego. Zależy czy będziesz go często regulował, bo albo jakiś magnetyk z regulacją w panelu bocznym a do bloczków trzeba się niestety dostawać przez zdejmowanie boczka co dla mnie było utrapieniem w curadziakach.Osobiście przy ciężych zastosowaniach zwracam uwagę żeby średnica szpuli była odpowiednio dużo, bo mała szpula na ciężko dostaje jakiś kosmicznych obrotów i ciężko mi kontrolować w trudnych warunkach na nieskręconym hamulcu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek222 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Używam Abu Revo Premier od 20gr-80gr i nawet nie jęknie zero oznak zużycia teraz dokupiłem drugiego do lekkiego zestawu używka za 450 w takiej cenie ciężko znaleźć coś bardziej uniwersalnego u mnie od 5gr do 80gr a myślę że i te 100gr bez problemu pociągnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Obcy, bo 1 i 2 generacja revo była ok....trzecia dopiero miała wady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Obcy, bo 1 i 2 generacja revo była ok....trzecia dopiero miała wady. Jakie wady? Przycisk zwalniający szpulę czy coś jeszcze? Bo mam właśnie STX'a 3gen. i nic mu nie jest, wszystko tak jak ma być 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okonilowca Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Macieju, nie musi być Daiwa ani Shimano, ale nie ma co ukrywać - te dwie firmy przodują wśród castingowych zapaleńców - zwłaszcza za granicą. STX to koszt ok. 700zł, a za tyle miałbym Zillona z drugiej ręki, który sądząc po jednogłośnym krzyku kolegów z dłuższym stażem będzie lepszym wyborem.Musi być niski profil. Hamulca rzutowego prawie w ogóle nie reguluje, cały zeszły sezon rzucałem przy praktycznie zerowym oporze.Z Abu miałem wcześniej Black Maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Ok, Twoja decyzja. Ja wyleczyłem się z Shimano i Daiwy - przynajmniej w multikach. A mam pytanie do wszystkich - w czym Zillon będzie lepszy? Edytowane 16 Lutego 2015 przez wobler129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 .........STX to koszt ok. 700zł, a za tyle miałbym Zillona z drugiej ręki................. A podziel te 700 przez 2 i za 350PLN masz STX'a z drugiej ręki W moim odczuciu na dożywocie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Macieju, nie musi być Daiwa ani Shimano, ale nie ma co ukrywać - te dwie firmy przodują wśród castingowych zapaleńców - zwłaszcza za granicą. STX to koszt ok. 700zł, a za tyle miałbym Zillona z drugiej ręki, który sądząc po jednogłośnym krzyku kolegów z dłuższym stażem będzie lepszym wyborem.Musi być niski profil. Hamulca rzutowego prawie w ogóle nie reguluje, cały zeszły sezon rzucałem przy praktycznie zerowym oporze.Z Abu miałem wcześniej Black Maxa W takim razie pozostaje jeszcze kwestia przełożenia i akceptacji obudowy. Jeśli akceptujesz metal to alphasa 150 bezapelacyjnie bym na początek szukał Jeśli przełożenie pasuje to łykaj, bo cena dobra. Będzie Pan zadowolony, sam rozmyślałem, ale by mi się dublował z CC201DC.http://www.ebay.com/itm/GOOD-Daiwa-Alphas-150H-Baitcasting-from-japan-/251838035772 Jeśli łapki marzną to plastik na znanym portalu masz curadziaka ze słynnej serii.http://allegro.pl/show_item.php?item=5092876133 Z nówek to koledzy wymienili, sam za używki więcej płaciłem i jestem zadowolony. Dodałbym do kompletu jeszcze Scorpiona DC:http://www.marunouchishop.com/main/shimano_e/chronarch_ci4pius.html Oraz parkę Chronarcha ze Scorpionem zależnie od preferencji: http://www.marunouchishop.com/main/shimano_e/chronarch_ci4pius.htmlhttp://www.marunouchishop.com/main/shimano_e/scorpion_new.html Edytowane 16 Lutego 2015 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Ok, Twoja decyzja. Ja wyleczyłem się z Shimano i Daiwy - przynajmniej w multikach. A mam pytanie do wszystkich - w czym Zillon będzie lepszy? Dobre pytanie...Teoretycznie na oba są podobne szanse na złowienie ryby więc...większość castingowców łącznie ze mną błądzi przepłacając. Kurczaki chyba wzbogacę giełdę i przerzucę się do rzucania od 3 do 200gr na STX'y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Maciek właśnie ten przycisk...niech sknoci Ci się nad wodą....i lipa W Zillionie nie masz nic plastiku.....wszystkie mechanizmy z metalu.....ale, żeby nie było, że Abu jest be...bo jest świetną firmą, która robi fajne maszynki i jak dla mnie np Revo LT to bajka ...ale to raczej do "lajta".... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Ok dzięki za info Bo właśnie tylko o tym kiedyś słyszałem. U mnie jak na razie wsio ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Może coś poprawili w nowszych egzemplarzach i już wyleczyli konstrukcję z choroby wieku dziecięcego......nawet mercedes, ma wpadki i akcje serwisowe, więc też nie ma co panikować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Multik który mam to Zillion 100 SHLA 7,1 Edytowane 16 Lutego 2015 przez rothen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okonilowca Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 To zabieram tego Zilliona 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Spoko będziesz zadowolony.Szpula faktycznie prawie się pali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 To zabieram tego Zilliona Nareszcie jest ktoś, kto nie tylko pyta ale również potrafi wysłuchać i podjąć decyzję zgodną z podpowiedziami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jammaey Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) I prawidłowo Będziesz Pan zadowolony Edytowane 16 Lutego 2015 przez Jammaey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okonilowca Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Nareszcie jest ktoś, kto nie tylko pyta ale również potrafi wysłuchać i podjąć decyzję zgodną z podpowiedziami Bo z mistrzami się nie dyskutuje - mistrzów się słucha 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Bo z mistrzami się nie dyskutuje - mistrzów się słucha Noooo... Kolego, teraz to żeś mile połechtał nasze próżne, (mistrzowskie) ego Z niecierpliwością czekamy na Twoje kolejne problemy co da nam szansę na naładowanie naszych łasych na pochwały akumulatorów Edytowane 16 Lutego 2015 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 A ja już wiem jaki będzie mój drugi multik, do cięższej orki - dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pol50 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 To zabieram tego Zilliona Bardzo dobra decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) ..."A ja już wiem jaki będzie mój drugi multik, do cięższej orki - dzięki"... To z przyjemnością namieszam Ci trochę w głowie...kręciłem dzisiaj Daiwa Lexa 300 i (gigant) 400. Warto wziąć pod uwagę do ciężkiej orki. Jakość pracy tego "mastodonta" rozmiar 400 bardzo zaskoczyła mnie na+ Edytowane 16 Lutego 2015 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 A, bo to takie "trochę" tatulowate jest tylko na sterydach, a tatka też kręci tak, że jakby nie patrzeć na szpule to niewiadomo czy korbka jest do czegoś podłączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi