Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie do MOTOROWODNIAKÓW

pirania74

Pytanie

Witam,

Zwracam się do szanownego grona, a raczej motorowodniaków o opinie dotyczące mocy silnika do długości i ciężaru łodzi

Posiadana łódź - 5 m długości, szerokość <150 cm waga na oko 200 kg może ciut więcej, płaskodenna Jest to łódź desantowa. Będzie stała cały sezon na przystani w Warszawie. Pływanie tylko po Wiśle.

Tu nasuwa się pytanie - jakiej mocy silnik będzie odpowiedni? Na tyle aby był w stanie wejść w ślizg przy 2 do 4 lub więcej osób na pokładzie. Nie tylko o ślizg tu chodzi ale również o szybkie przemieszczanie się z miejscówki na miejscówkę oraz planowanie dalekich, kilkudniowych wojaży :mellow: z dość dużym obciążeniem łodzi.

Początkowo z kolegą myślałem o jednostce 25 KM, rozmawiając z innymi osobami - sugerują nam moc 40-50 KM. I wydaje nam się że moc 40-50 KM jest optymalna i bezpieczna aby sobie potem nie pluć w brodę że 25 KM za słabe będzie i kaska pójdzie w błoto.

Wiem że jest tu trochę osób co pływają wielkimi jednostkami, dlatego proszę o pomoc w imieniu swoim i kolegi. Proszę o szczere opinie podparte argumentami czy doświadczeniami. Przypomnę że pływanie to tylko WISŁA.

Dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

W temacie motorowodniactwa jestem zupełnie zielony a chcę spytać o ceny rejestracji łódki oraz przyczepki do ciągania tej łódki. Jaki silnik mogę mieć bez uprawnień? Bez patentu długość łódki nie może przekroczyć 7.5 m? Oraz gdzie takich opłat się dokonuje. Zamierzam kupić płaskodenną jednostkę ok 4 m i silniku dozwolonym bez uprawnień by zaoszczędzić sobie biegania i zdawania jakichś egzaminów. Dziękuję za wszelkie info!!!

Bez patentu możesz pływać silnikiem do 13,6 KM Co do rejestracji łodzi to w Starostwie.

• 0

Tak przy okazji motorowodniaków: Warszawski RZGW opublikował INFORMATOR NAWIGACYJNY WISŁY I NARWI...

Na 100 stronach trochę adresów, statystyk i to, co najważniejsze - opis szlaku żeglownego z mapkami. Polecam szczególnie tym, którzy jak ja uwielbiają długie, wiślane (i nie tylko) wyprawy łodziami...