Skocz do zawartości

Spinning Gunki - informacje o wędkach

krisspin

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem żaden kij nie jest opisany w 100% prawidłowo i zazwyczaj zawsze pozostaje zapas. Jeszcze nigdy nie udało mi się złamać kija łowiac zestawem przeciazonym. Mam diaflexa 35g i Machałem trokiem 45g przez dwa sezony. Prócz bolące ręki żadnych efektów ubocznych dla kija. Mam shigeki do 28g , oliwki 35g z małą guma nie robiły na nim większego wrażenia. Jasne jest ze nie mozna przesadzac , jednak uważam że do +20% ćw. Można machać. Zmienia to pracę kija i komfort lowienia , ale nie gwarantuje 100%uszkodzenia sprzętu. Mi się udało np 2g glowka ściąć ostatnia przelotke w pezon&mitchel o ćw 1-7g a wcześniej Machałem czeburaszka 10g i było ok.

Cześć, ja tu żadnej dzikiej dyskusji nie widzę, ot zboczyło się trochę z tematu żeby wyjaśnić co koledzy rozumieją pod pojęciem c.w.

Natomiast nawiązując do mojej poprzedniej wypowiedzi koledze który nagminnie przekraczał zalecany c.w. wędka się złamała , co chyba nie dziwi.

Natomiast nawiązując do wypowiedzi kolegi o własnym Gunki Yurai bardzo rzeczowym i myślę pomocnym zabrakło doprecyzowania czy to 40 gr to widzi samą główkę czy wraz z przynętą to sobie pozwoliłem na dopytanie i jak widać niepotrzebną radę ,

Tomek

• Like 1

Panowie miałem w ręku jakieś gunki nie wiem co to było dokładnie ale do 7 G , monoblank i jakieś 180 cm przy tym naprawdę szybka praca.

Jeśli ktoś mógłby napisać co to mogło być , ba nawet dodać jak praca tego kija nad woda i z czym to sie je będę wdzięczny.

Dodam jeszcze ze kijek kosztował cos 500+

Panowie miałem w ręku jakieś gunki nie wiem co to było dokładnie ale do 7 G , monoblank i jakieś 180 cm przy tym naprawdę szybka praca.

Jeśli ktoś mógłby napisać co to mogło być , ba nawet dodać jak praca tego kija nad woda i z czym to sie je będę wdzięczny.

Dodam jeszcze ze kijek kosztował cos 500+

Może gunki shigeki, jeśli 2-częsciowy, tj. rękojeść i wsuwany w nią blank; mam coś takiego, ale dla mnie żadna rewelacja, bo przekręca się blank w tej rękojeści i trochę boję się przy mocniejszym wyrzucie, że wyleci z tej rękojeści. Takie moje subiektywne odczucia, które powodują jednak niemały dyskomfort łowienia, bo sam blank niczego sobie, dość lekki, sztywny, szybki i czuły.

Bardzo możliwe ze to ten bushi taka pałka dokładnie ale przypadł mi do gustu lubię cięte kije:) , ale jeśli koledzy twierdza ze niedoszacowany to trochę szkoda myślałem o nim strikte jako UL .

Edytowane przez antoni

http://wodny-swiat.com/wedziska-spinningowe/4691-gunki-wedka-bushi-s-180cm-ml-2-7g.html mowimy o tym kiju - paleczka :) w porownaniu do pezon&mitchel 1-7 duzo sztywniejszy. tez go mialem kupic , podobaja mi sie produkty z gunki , jednak jak wzielem do reki to nie , decyzja zapadla na kij pezon

Edytowane przez siarq

Tak to ten kij choć byłem przekonany ze to jednosklad a ten pezon jaka ma akcje gdyż szczerze mówiąc nie przepadam za kluskami widziałem ostatnio na giełdzie przyjemna okoniowy bodajże do 4 g w fajnej jak na niego cenie 400 , ale co zrobic jak kluska i choć wiem ,ze amortyzacja okonia lepsza to jakoś nie mogę sie przekonać do klusek i już ma być kosa.

• 7 miesięcy temu...

Witam wszystkich kolegów po kiju :)

Czy ktos z Was mistrzowie posiada/miał przyjemność z kijem Gunki IRON-T 210 ML 15g bądź 3-12g ? Potrzebuję Patyka który będzie operował gumami od 7g do do 15. Do lżejszych mam pezona 1-7 a na ciężko gunki 10-28 które spisuja się bdb. W sklepie wygląda ok ale nie wiem jak się sprawują. ..

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Mam dwa kije jeśli chodzi o tę firmę:

1. Gunki Shigeki M/ML 210 cm c.w 5-18g. Bardzo, bardzo czuły i "szybki" blank. Cienkościenny blank jest wsadzany w dolnik, ale nie czuję związanego z tym dyskomfortu. Gdyby tak było, reklamował bym. Może nawet ciut za sztywny ten kijek jest do moich zastosowań, ale animowanie przynęty za jego pomocą to bajka.

2. Pezon&Michel Redoutable Flow, 165 cm, c.w. 0,5-5g. Ten z kolei, jest dosyć nietypowy. Pomimo tego, że jest wędką UL, jego blank ma dosyć grube ścianki i sprawia wrażenie "mięsistości". Służy mi na małych pstrągowych siurkach, wzdręgach i okoniach. 

Obydwie wędki są bardzo dobrze wykończone i pomimo posiadania przeze mnie w sumie niemałej ilości patyków i to samych "lepsiejszych", bardzo lubię używać właśnie tych dwóch, szczególnie tego mniejszego. Oczywiście komuś innemu mogą te wędki nie pasować. I bardzo dobrze, dzięki temu mamy taki wybór na rynku :)

zdjęcia w załączniku

post-55569-0-13057400-1484000063_thumb.jpg

post-55569-0-55127400-1484000063_thumb.jpg

ten moj to: Pandora streeto Perch Seduction S-200L 1-7g,  moze to byl jakis mikros co widziales do 3,5g. to maja  taka akcje , aby moc totalnym paprochem rzucic.Tez sie wybieram na targi pomacac jakies pezony/gunki. u mnie w okolicach najblizszy sklep, ktory ma kilka modeli jest 25km oddemnie, i to pare sztuk maja. wszedzie wysypy jaxonow , mikado , najtanszych kongerow itp. w krokodylu bylem ze 3 razy , ale to juz z 2 lata temu i zabardzo nie trafiali w moje gusta...