Skocz do zawartości

Śpiochy , problem z wilgotną stopą.

aigle

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem niedawno spodniobuty. Po 2 godzinnym spacerze brodząc , zauważyłem mokre lekko  skarpety. 

Wysuszyłem i chcąc wyeliminować , może pocące się stopy , założyłem dwie pary skarpet. 

Tym razem tylko ta zewnętrzna skarpeta była wilgotna. Czy to normalne ? Czy ze względu na zimową porę tak się zdarza ... czy to wada fabryczna ?

Pozdrawiam 

Edytowane przez aigle

Normalnym jest to, że po kilku godzinach chodzenia/brodzenia skarpeta będzie lekko wilgotna, neopren nie oddycha.  Gdyby ciekły to miałbyś na tyle mokrą nogę, że ze skarpety wyciskałbyś wodę. 

Jasne, że tak. Gdyby nawet neopren oddychał to przecież nie w wodzie, a stopy masz przy brodzeniu stale pod powierzchnią. Gdyby portki ciekły obie pary skarpet byłyby mokre, a nie tylko te zewnętrzne. Zawsze po kilugodzinnym brodzeniu mam lekko wilgotne skarpety, zwłaszcza w okolicy palców i śródstopia.

Obrazowo, jak wyciągniesz zimne piwo z lodówki następuje skroplenie pary wodnej na ściance butelki, bardzo podobny proces zachodzi na wewnętrznej stronie skarpety stojąc dość długo w zimnej wodzie. Dodatkowo jeśli przemieszczasz się między łowiskiem lub dużo brodzisz, ja tak mam żeby czasami trochę się rozgrzać zimą, następuje normalne pocenie się stopy. Odparowanie tego wszystkiego jest bardziej utrudnione przez ilość skarpet plus buta zawsze ciaśniej obejmującego niż nogawki spodni na przykład.

Jeśli masz "równomiernie" wilgotne skarpety na tej samej powierzchni, prawą i lewą, to tylko wymiana na skarpety lepiej odprowadzające wilgoć od ciała może pomóc. Jak zawilgocenie jest różne w obu nogach to szukaj małych przecieków w neoprenach.  Przewlekasz na lewą stronę, wlewasz wodę do środka, nie 10 litrów do nogawki bo Ci szlak trafi szwy i skarpetę ale tak po litr, może dwa i czekasz czy zaczyna cieknąć. Czasami zaczyna sączyć wcale nie tak szybko. Ja wieszam całe gacie tak żeby stopy napełnione wodą miały podparcie na powierzchni podeszwy. Wtedy neopren jest nie rozciągany i symulujesz w miarę naturalne warunki. 

Tomaszek11

• Like 1

• 2 miesiące temu...