Skocz do zawartości

Przynęty Michała

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem w końcu i ja zaprezentować to co powstaje w moim skromnym warsztacie.Tytuł wątku nie przypadkowy bo w tym roku zamierzam spróbować też czegoś innego niż woblery, gdyby coś z tego wyszło nie omieszkam się pochwalić ;)

Może nie będę pokazywał tego co już zrobiłem a po prostu będę dzielił się postępami w pracach.

Coś tam się na warsztacie dzieje  ;)

post-53964-0-43945500-1424080206_thumb.jpg 

Edytowane przez MichałM
  • Like 1

No to powiem coś na temat wykończenia. Kleniówki będą malowane głównie za pomocą gąbki, będzie trochę pędzla oraz kredek i być może pojawią się podkłady z lakierów do paznokci. Jerki będą różnie, część będzie malowana aero trochę kredek być może też lakiery do paznokci wejdą w grę. Póki co gąbka kompletnie mi nie wychodzi na większych przynętach a Slider 12 to już kawałek wabia  ;)

Ha tigery muszą być  ;)  kolor co prawda bardziej kojarzony z kleniem ale kolega mówił mi kiedyś że na Narwi ładnie mu okonie na to zagryzały  :)

jeżeli chodzi o okonie to większe nadzieje pokładam w tych wertykalnych jak się uda powielić te dwa wzory to powinny połowić  :)

Dzięki ;)  Chwilowo będzie trochę zastój dopiero za tydzień będę miał dostęp do mojego warsztatu  :mellow:  ale coś tam w międzyczasie dłubię dałbym fotki tylko kabel do telefonu zgubiłem  <_<  na razie kombinuję co zrobić z wirującym ogonkiem bo mam z nim mały problem, mianowicie wiruje, wokół własnej osi  :D

Edytowane przez MichałM

Udało mi się inaczej zgrać zdjęcia, oto mój dzisiejszy urobek  ;)

post-53964-0-65915300-1425038491_thumb.jpg

I tu mała ciekawostka, jest to ten sam model wykonany z balsy i z lipy. W każdym materiale testowałem dwie wielkości obciążenia, 0,4 i 0,8g. Korpusy lipowe pracowały z obydwoma rodzajami obciążenia ale moim zdaniem lepiej pracowały z 0,8g i na to się zdecydowałem. Natomiast korpusy z balsy przy obciążeniu 0,8g nie chciały pracować, przy 0,4 pracowały bardzo ładnie, nieco szerzej od lipowych. W zeszłym roku zrobiłem sobie kilkanaście sztuk tego modelu z sosny a ich praca była drobniutka. Dużo węższa od tych lipowych. Myślę że to właśnie rodzaj użytego drewna miał wpływ na pracę bo wykonywałem je wszystkie w ten sam sposób

• Like 1

Nowe korpusy

post-53964-0-78700300-1425240289_thumb.jpg

W ten weekend nie udało się za dużo popracować w warsztacie. Plany na przyszły tydzień to dopracować wirujące ogonki, pomalować przynajmniej część kleniówek z ostatniego zdjęcia no i ciągła praca przy jerkach bo mam ich nastrugane całe wiaderko  :lol:

• Like 2