Skocz do zawartości

Jerkbaity na każdą okazję – części 1 do 3 - nowe artykuły na jerkbait.pl

admin

Rekomendowane odpowiedzi

a ty mifas co, masz jakiś szablon w komórce?? :lol: :lol:

tak sie sklada ze ostatnio znow przezywam nawrot choroby monster baits...

wedka nawet si ejuz miala zbroic. ba nawet miesiac temu miala byc skonczona tylko jak zwykle rodbuilder przysnal... ciekawe ile czasu zajmie mu przypomnienie sobie o mnie :mellow:

poza tym znajac podejscia slawka do tego typu zabawek, skutecznosc jego zabawek oraz precyzje wykonania to... moze lepiej zeby faktycznie nie robil . po co ? kolejny zajeeeeescie skuteczny wabik na wszystkie okazje

No dobra seryjka spox opowiada o rozciągłosci wielkosci :D

1 cz była o małych baitach-były małe szczupaki <_<

2 cz była o srednich baitach-były średnie szczupaki <_<

3 cz jest o dużych baitach- i są duże szczupaki <_<

czy to sprytnie skonstruowany MYK? przez autora(wszak upodobania @pitta do wiekszych wabi znamy)ze jak duży wabik to duża ryba ,a jak mały to mała? no a jak sredni to srednia :lol:

zauwazyłem iż ,ze wzrostem baita ,wzrasta pajk na fotach <_<

czy to tak było ,że ryby dostosowywały sie do wielkosci przynęt B) ,czy tylko na potrzeby artyku by udowodnić selektywnośc rozmiaru wabia?

Nie chciałem opisywać pracy tych jerków ani robić głebszej analizy samych przynęt. Głównym celem było ułatwienie poszukiwań nowych i skutecznych jerków.

Mhm. Czyli krótko rzecz ujmując, dopiero się rozpędzasz w opisywaniu zajebistości jerkbaitów

i tylko czekać, jutro - pojutrze, na arcik o prowadzeniu każdego z tych frykasów (freakasów) :lol:

Dzięki za poszerzenie horajzonu :mellow:

Pozdrawiam

Grzesiek

...

czy to sprytnie skonstruowany MYK? przez autora(wszak upodobania @pitta do wiekszych wabi znamy)ze jak duży wabik to duża ryba ,a jak mały to mała? no a jak sredni to srednia :lol

...

zwroc uwage, ze proponowane wabiki sa dostosowywane do lowisk i ewentualnej szansy na plywajacy w nich okaz ... o tym czy beda zagryzane nadal decyduja same ryby i nikt ich do tego na sile nie zmusi ... tak samo, jak ja nikogo na sile, do stosowania takich-a-nie-innych wabikow, przekonywac nie bede ...

wolna wola :D

ps. seria bez 'myku' to seria stracona

Dobrze sie kolega spisal i przyblizyl nam troche swoje tajne sekrety .

Odnosnie wielkich gum mam jeszcze zaleglosci .Ostatnie wypady czesze 30 cm brzydalami bez wiekszych wynikow.

Ma sie znaczyc ,ze nie gryza i woda za zimna ,wedkarz do dupy albo cos robic nie tak . :mellow:

Tak to juz jest jak sie czlowiek z relaxa na powazne lowienie sie przezoca .Trzeba wszystkie stare nawyki pozapominac .Moze wtedy zacznie gryzc.

Hejka

No wydaje mi się że odwieczny wyścig kto ma większego ;) może być limitowany jedynie zdrowym rozsądkiem. Mam jednego mega kloca (200g zdjęcie poniżej), którego zdecydowanie nie używam bardzo często chociażby przez wygodę w rzucaniu. Jak dla mnie praca 150g bull dawgiem to już jest ostra jazda, która raczej nie jest możliwa przez pół dnia. Stąd amerykanie często używają praworęcznych multików dla równomiernego obciążania obu rąk.Zobaczymy gdzie granicę wyznaczy kolega @pitt

pozdro Maciek

post-37-1348914515,7489_thumb.jpg

Czyżbym w takim razie ja był największym hardocrem łowiąc na największe cataic 10 czy mannhadeny 11 czy też dużego bulldawga co ma ponad ćwierćkilo i z 30parę cm??

chyba nie ... napisalem, ze obecnie, wczesniej uzywalem wabikow do 8 OZ (hardbaity) i nawet poundera (SIC!) ... ale stwierdzilem, ze zamilowanie to jedno a ewidentna skutecznosc to drugie ... obecnie staram sie zaprzestac na 150 gramach

zgadzam się z Tobą @pitt co do 150g

Właśnie dokładnie do takiego samego wniosku doszedłem rok temu że powyżej 150g przestaje to być mega skuteczne, jest bardzo selektywne i do tego nie wygodne (jeśli ktoś oczywiście chce tym rzucić a nie ciągnąć za łódką)

Co do granic ciężaru chciałem sam zobaczyć na ile duże przynęty posiadacie <_<

pozdro Maciek

• 3 tygodnie później...

krotki ANEKS do artykulu postaram sie napisac na koniec listopada ... jak zapewne zauwazyliscie ... nigdzie nie wsponialem o produktach BIG BAIT ... po prostu mam je zbyt krotko, abym mogl wiecej o nich napisac ... ale z tego co sie orientuje, wielu z was ich uzywa i chyba nic latwiejszego, jak napisac kilka zdan o tych klockach

niby nic latwiejszego a jednak posucha w temacie ... a szkoda, bo slawkowe jerki to specyficznego rodzaju unikaty i to w bardzo pozytywnym sensie, sa dobrze wykonane, charakteryzuja bardzo ladnia praca i sa powtarzalne, co (wbrew pozorom) wcale sie tak czesto nie zdarza, to wszystko za cene ... hmmmm ... warta ceny ... to na prawde dobre przynety

14 cm pullbait zawrocil w czaszcze kompletnie ... po przetestowaniu jednego egzemplarza kupilem na pniu 3 sztuki, jezeli sie nie myle, resztki resztek z ostatkow produkcyjnych (oczywiscie takie, ktore pasuja mi kolorystycznie) ... ten wabik jest fenomenalny, pracuje nie tylko w pionie (jak na pullbaita przystalo) ale takze, przy odpowiednim prowadzeniu, w poziomie, co ustawia go, dla mnie, w jerkowym hall of fame, poniewaz jest prawie tak unikatowy jak dobrze podrasowany suick czy tez bobby bait!

czy mozna cos w nim poprawic? tak, dwie rzeczy ... ale o tym porozmawiam z producentem :D

pod warunkiem, ze bedzie mial czas na odbior informacji ... ale i w tym przypadku nastawilem sie juz pozytywnie ... slawek nalezy do tych producentow, ktorzy ciagle poprawiaja lub uzupelniaja swoja oferte ... kaizen pelna geba