Skocz do zawartości

Zakupy za granicą

Rahtid

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem tu nowy i chciałbym zadać pytanie. Planuję zakup kołowrotka i trochę drobnicy.

Ceny w Polsce są mniej korzystne niż za granicą. Szukam na e-bayu i znalazłem kilka ciekawych ofert, np.:

http://www.ebay.com/itm/PENN-Slammer-360-Vollmetall-Pilkrolle-Salzwasserrolle-Neu-OVP-DEUTSCHE-GARANTIE-/271657235339?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item3f4008738b

http://www.ebay.com/itm/PENN-Slammer-360-Slammer360-Rolle-1154069-neu-Slamer-/351316651042?pt=DE_Sport_Angelsport_Angelrollen&hash=item51cc1aac22

Jednakże, zastanawiam się czy to nie są jakieś podróbki. Dlatego też, zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów z pytaniem: Cz znacie jakieś wiarygodne sklepy poza granicami naszego kraju? Może być zarówno EU, jak i USA. Mam tam kilku znajomych i możliwość ominięcia cła.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,

Rahtid

Mój post umieszczam tu, ponieważ nie mogę tego zrobić w grupie Kupię.

na jebaju musisz doliczyć prowizje paypala plus teraz wysokie ceny walut - mało opłacalne a do tego wysyłka do kolegi znajomego też nie jest za darmo więc nawet omijając cło etc lepiej jak podają koledzy szukać na forum albo jakiej okazji w necie :)
PS: jak już kupować bez cła i podatku lepiej szarpnij coś z japońców :P (może na ebayu coś trafisz rozsądnego)

edit:

dla potwierdzenia masz ofertę 360-ki (już sprzedany ale cena pewnie zadowalająca Twoje potrzeby) http://jerkbait.pl/topic/50956-sprzedam-penn-slammer/?hl=penn

Edytowane przez ROOS

na jebaju musisz doliczyć prowizje paypala plus teraz wysokie ceny walut - mało opłacalne a do tego wysyłka do kolegi znajomego też nie jest za darmo więc nawet omijając cło etc lepiej jak podają koledzy szukać na forum albo jakiej okazji w necie :)

PS: jak już kupować bez cła i podatku lepiej szarpnij coś z japońców :P (może na ebayu coś trafisz rozsądnego)

edit:

dla potwierdzenia masz ofertę 360-ki (już sprzedany ale cena pewnie zadowalająca Twoje potrzeby) http://jerkbait.pl/topic/50956-sprzedam-penn-slammer/?hl=penn

na czym polega prowizja paypala w przypadku zakupow na ebay ? 

No niestety. To jest minus. Ale jest jeszcze większy numer.

Prowadzę firmę sprzedającą części do samochodów. I gość z Chorwacji coś zamówił.

Zamiast złotówek głupio podałem cenę w EUR. Nie dość, że zapłaciłem jako sprzedający dużą prowizję to jeszcze PayPal przelewa tylko na konto w walucie ojczystej mimo tego, że mam w bankach konta w EUR.

I teraz siedzi EUR na koncie za które muszę coś kupić. Bo jak zlecę przelew na konto, to mi przewalutują np. po 4,35.

Nic, tylko zakupy wędkarskie w EUR muszę poczynić ;)

Nie ma takiej prowizji. Natomiast kurs jest mocno niekorzystny. Za to masz ochronę.

może nie prowizje a opłata za kupno waluty przez paypal więc liczą swoją prowizję, marżę czy jak tam zwał, tak samo płatność kartą, bank też kasuje za zakup dewiz. jakby ktoś chciał kupić $ od kogoś z paypala to płaci prowizję za odbiór waluty - teraz chyba 2,9% + 0,80PLN  około.

no i teraz wysoki kurs $ wg NBP

edit:

@guzu może nie polega to na tym że kupisz z ebaya i płacisz prowizje ot tak bezpośrednio, tylko pośrednio to co napisałem wyżej - ponieważ większość płatności na ebayu masz tylko przez paypala więc tak czy siak płacisz paypalowi ich dolę, za dziękuję tego nie robią

@godski nie masz napisane że płacisz prowizję paypalowi (o te 20gr więcej za 1$) ale za hurtowy zakup waluty plus opłaty

post-55167-0-46270700-1424302427_thumb.jpg

Edytowane przez ROOS
  • Like 1

ja to co pobiera paypal nazywam prowizją, a czy tam będzie napisane j/w czy marża czy opłata czy danina kij im w oko i tak za dużo :P plus słabnący złoty i mamy lipę na zakupy. pamiętam jeden zakup z kumple - jak mu policzyło wsio to wyszło 2,3 za 1$ :S
sam kupowałem niedługo po tym i było jeszcze 2,54 no a teraz jest trochę nędznie

• 4 lata później...