zielan Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Szukam informacji, zdjęć starej wędki spinningowej. Cecha charakterystyczna to czerwony blank. Wędka była składowa, nie pamiętam czy dwu czy trzy. To moja pierwsza wędka od taty, która służyła mi do łowienia karasków, było to na pewno ponad 20 lat temu ( cóż za profanacja dla spinningu). Niestety jako niemądre dziecko połamałem ją. Jeżeli ktoś pamięta jak się nazywała, ma jakieś zdjęcia będę wdzięczny. Edytowane 16 Lutego 2015 przez zielan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Czy kijek miał czarną piankową pełną rękojeść,złącza na skuwki i był cholernie ciężki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 http://plecionki.com.pl/photos/piekna-wedka-germina-standard-made-in-gdr-2841268352.jpg Taka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielan Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Prawdopodobnie to była piankowa rękojeść( nie jestem pewny). Ta na zdjęciu nie wydaje mi się znajomo. Szukajmy dalej Edit: Wyczytałem, że były wersje krótsze niż 2m. Pamieć mnie zawodzi ale wiem, że była właśnie bardzo krótka. Edytowane 16 Lutego 2015 przez zielan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Prawie dałbym się posiekać, że chodzi o Germinę, która występowała z różnymi rękojeściami - od korkowej i piankowej do rękojeści wykonanej z czarnych plastykowych pierścieni (sam taką posiadałem). Tylko, że Germina była "Made in DDR"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Prawie dałbym się posiekać, że chodzi o Germinę, która występowała z różnymi rękojeściami - od korkowej i piankowej do rękojeści wykonanej z czarnych plastykowych pierścieni (sam taką posiadałem). Tylko, że Germina była "Made in DDR"...Też obstawiałem germine. ... właściciel nie jest pewny czy był to polski wyrób. Zapytaj kolegi Bob1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Witam Panowie Pamiętajcie proszę, że DDR nie miał w swojej ofercie Germinowej trójskładów.Natomiast wyroby byłego ZSRR to i owszem. Sam na pchlim targu kupiłem ruski 3skład z metalowymi skuwkami, co prawda w kolorze kremowo-brązowym.Dałem za niego 10zł.A co @Zielan chce zrobić?Pytam z ciekawości. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes77 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Mogła to być Germina lub Tokoz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielan Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 (edytowane) Napisałem "Polski" bo na innym forum skojarzyłem to z wędką, którą kiedyś miałem. Metalowe skuwki też coś mi świtają. Przepraszam, że tak mącę. To było dawno temu a sentyment został. Stary kij poszedł w zapomnienie a chciałbym po prostu ojcu zrobić prezent. W końcu to od niego dostałem ten kij. Nie wykluczam, że była to germina. Edytowane 16 Lutego 2015 przez zielan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Pomysł prezentu dla Taty bardzo mi się spodobał.Spróbujmy uściślić:Kij szklany z metalowymi skuwkami, prawdopodobnie dwuskład, czerwony.Długość od 160cm do 270cm.Dla dziecka kij mógł być ciężki, dla dorosłego był wersją lajtową.Jak myslisz, dałoby się Ojca podpytać, może pamięta.Bardzo by to ułatwiło poszukiwania. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielan Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Spytam się Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Spróbuj skontaktować się z właścicielem tego muzeum.Myślę,że mógłby pomóc... http://www.splawik.com/lofiversion/index.php?t38593.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielan Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Prawdopodobnie była to germina 180 (165) cm Chętnie odkupię ten kijek. Dziękują za pomoc, Pozdrawiam Edytowane 17 Lutego 2015 przez zielan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 No widzisz .... są często na allegro... czasem nawet nówki sztuki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Pozwole podłączyć się pod temat z jakich lat produkcji jest germina fortuna 300cm do 60g 3 składy pusta w środku ciemno szara niebieski omotki , może ktoś kojarzy jaki to rocznik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Te ciemnoszare Germiny z niebieskimi omotkami pochodzą z początku lat 80-tych. Trochę trafiało do naszych sklepów sportowych i wędkarskich, większość z prywatnego importu z NRD. Miałem w wersji 270 cm i c.w. bodaj 20-60 na trocie. Straszna pała to niestety była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Łukaszowi z Brodnicy chciałbym zasugerować, że polskie szklaki raczej nie były w kolorach. Włókno szklane było malowane lakierem bezbarwym i chyba wszystkie miały mosiężne skuwki. Podobnie było z DDR-wskimi Fiva-mi i ich następczynie - pierwszymi Germinami. Germiny i czeskie Tokozy bywały czerwone i miały niklowane skuwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Czeska Sona była w kolorze ceglanym, nie wiem czy jeszcze gdzieś w archiwum nie stoi. Produkcja około 1980, z Pragi sobie przywiozłem razem z pięknymi gazetami z Holandii i realnymi fotkami lipcowo-sierpniowych wydarzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) Miałem Tokoza w wersji 2,4 m w kolorze niebieskim i w wersji 1,80m o ile dobrze pamiętam. Ten był ciemnoczerwony. Przelotki i omotki montowane analogicznie. Rękojeści z mielonego korka różniły się pomiędzy sobą. Krótsza miała jakby kielich foreGerminy pamiętam tylko zielone (pełne włókno) i czarne.Były już pustościenne. Miałem czarną.Fiva chyba tylko bezbarwne widywałem. Sony pamiętam i miałem jedynie teleskopowe. Edytowane 15 Marca 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dokuś Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Czeska Sona była w kolorze ceglanym, nie wiem czy jeszcze gdzieś w archiwum nie stoi. Produkcja około 1980, z Pragi sobie przywiozłem razem z pięknymi gazetami z Holandii i realnymi fotkami lipcowo-sierpniowych wydarzeń.A ja miałem czeską Sona w kolorze zielonym (takim brudnym kaktusowozielonym)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi