Skocz do zawartości

Kilka pytań początkującego

jezier

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu DT? - bo takową #7 miałem w posiadaniu   :)  To może uściślę sytuację do której się odniosłem : kij 5 i streamer pstrągowy obciążony mosiężnymi oczami z króliczego zonkera ( pięknie pracuję ale po namoknięciu :unsure:  ) krótkie rynny do 0,8m głębokości. Próbowałem ze sznurem w klasie wędki -nie latało ( o ile można tak powiedzieć ) Dopiero założenie #7 spowodowało że w miarę komfortowo takim zestawem się operowało.   

Tutaj tak jak powiedział szymanek69 zastosowanie takiego zestawu wymusiła sytuacja i dostępny sprzęt w danej sytuacji. Dla tego zapytałem bo wydało mi się to dziwne. Z reguły tak jest że ludzie myślą że jak założą cięższą linkę to dalej będą rzucać co jest błędem. Do wykonywania rzutów tzw. "kombinowanych" typu roll cast,  snap t, służą linki WF, a co do tego co napisał kolega thymalus "zbyt szybki kij" to jego akcja nie jest bez znaczenia, wędek tych używa się do szybkiego rzucania i rzucają nimi ludzie o na prawdę wysokim poziomie w posługiwaniu się muchówką. Wracając do tematu przeciążania linek to jest operacja w ogóle nie uzasadniona, i tak jak thymalus napisał piątką śmigniesz wszędzie i  #3,#4,#5,#6,#7...też, ciężar zestawu dobieramy raczej do wielkości ryb które chcemy łowić.

• Like 1

• 1 rok później...