Skocz do zawartości

K A L K O M A N I A

Rekomendowane odpowiedzi

witam, na forum nie moge znalezc informacji na ten temat, w sieci tez nie za bardzo jest to sprecyzowane.

Mianowicie chodzi mi o to w jaki sposob i w jakim programie mozna wykonac własny wzor (grafike) do wydruku w formie kalkomanii?

Dziekuje za jakiekolwiek informacje chociazby szczątkowe...

Grzeho.

Najpierw metodą prób i błędów zdejmujesz kształt, który w miarę oklei ci wobler. Następnie karteczkę odrysowujesz. Kontur powiększasz np. na ksero o kilkaset procent. Następnie bierzesz kredki, farbki, itd i malujesz sobie wzór. Okonka, płotkę itd. Następnie skanujesz swoje dzieło. W dowolnym programie, ja używałem Corela dodajesz jakieś bajery, wyostrzenia (o ile potrzeba) i zmniejszasz do rozmiaru kalkomanii. Potem kopiujesz w lustrze drugą połówkę. Składasz na kartce ile tam wejdzie i... albo drukujesz dajesz do drukarni. 

• Like 1

Można jeszcze pójść na skróty. Każdy wydruk z drukarki laserowej można przenieść na dowolną płaszczyznę przy pomocy płynu do transferu. Płyn do transferu wydruku kosztuje około 10 złotych za słoiczek. Szukaj na wiadomym portalu aukcyjnym w dziale rękodzieło - decoupage. Smarujesz płynem woblerek, następnie kartkę od strony wydruku i przykładasz mocno dociskając. Jak wszystko wyschnie namaczasz papier i paluszkami trzesz zrolowując mokry papier. Na woblerku pozostaje sam wydruk. 

• Like 2

Zasypaliscie kolegę poradami i pewnie mało z tego zrozumie bo jak widzę jest zielony w tym temacie. Kolega rybson ma racje, lepiej nauczyć się kilku operacji w Photoshopie typu szparowanie obiektów, skalowanie To wszystko mozna znaleźć na Yutube. Po co bawić się w jakieś rysowanie , skanowanie itp. no chyba ze się ma ponad przeciętne zdolności plastyczne, oczywiście można tez  uzyć materiałów transferowych jak radzi thymalus, tylko po co sobie utrudniać życie. Moim zdaniem podstawa do zrobienia dobre imitacji na kalke powinno być zdjęcie ryby danego gatunku, dopasowanie  pod rozmiar korkusu i mozna drukować

Robimax jezeli twoj post byl do BROWN'a to ja tez bym poprosil o takie info na priv.

Dziekuje za rady, a z tym samodzielnym zrobieniem rysunku i podrasowaniu w programie bardzo przydatna rada, nie wpadlbym na to ale jezeli pierwszy wydruk mi wyjdzie to nastepny bede wstepnie malowal sam

I Salmo robi rysunki i pozostałe też na tym się opierają. Zasada jest taka, że rysunek robisz w dużej skali i zmniejszasz. Wówczas wszystko nabiera ostrości. Jak miałem firmę produkującą wobki, a było to w połowie lat dziewięćdziesiątych (piana) przerobiłem temat kalkomanii od podszewki. Z tym, że my drukowaliśmy to na papierze tzw. meta do kalkomanii. Wówczas taki papier produkowała fabryka... tapet w Gnaszynie. Druk na ofsecie w drukarni. Uwaga! Jeśli decydujecie się na dużą ilość w drukarni to bezwzględnie maszyna musi być jednoprzebiegowa. W przypadku dwuprzebiegowej przeklną was drukarze, bo papier zmienia rozmiar pod wpływem wilgoci (farba z pierwszego przebiegu) i zgranie paserów jest bez szans. Na małą robotę polecam transfer. Proste i tanie. Znów uwaga. Do transferu tylko i wyłącznie drukarka laserowa ew. ksero kolorowe. Atramentówka się nie nadaje bo się rozmazuje. 

Papier już mamy, dzięki. Z szablonami metodą prób i błędów też powinno być ok. Pozostaje nadruk, rozumiem, że laserówka wystarczy? Czy inny rodzaj druku jest potrzebny? Aha, tem papier działa tak jak kalkomania do modeli tak?

Tu jest troche taniej

http://termonadruk.pl/na-twarde-powierzchnie/19-papier-forever-waterslide-a4.html

Cena 7,90zł brutto za arkusz, co prawda widzę ze chwilowo im sie skończyła , ale trzeba zaglądać

na ta stronke bo lada dzień powinna się pojawić (w poniedziałek jeszcze była bo sam zamawiałem)

Jak ktoś chce jeszcze taniej (chyba 3,5zł za arkusz, jak dobrze pamietam) to mam gdzies link do strony tylko musze poszukac

Jest to inna kalka niż waterslide ale tez daje rade. Warunek, żeby mieć taka cene trzeba zamówić minimum 25 arkuszy

Edytowane przez robimax

• 2 tygodnie później...

Szlag jasny mnie trafi.

Tydzień robienia wzorów, szukania papieru, zamówienie, oczekiwanie na przesyłkę i wszystko pięknie. Papier doszedł, nadruk - wyszło super. Korpusy gotowe, nałożenie kalkomani świetny efekt. Wyschło ... domalux i do domu. Rano .... osz ku....wa m...ć. cała kalka zwinięta, zmarszczona nic tylko wyć do księżyca pozostało, ręce opadają.

Proszę o wskazówki co poszło nie tak.

Materiały -papier forever waterslide 10 zl A4, domalux silver classic

Pozdtawiam

• 1 miesiąc temu...