Jozi Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zależy jeszcze czy to klikanie czy już telepanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Niekoniecznie musi to być na łączeniu,bardzo często się zdarza że powstaje pęknięcie na lakierze pokrywającym omotkę i to ono klikaSam ostatnio nasłuchiwałem muchówkę bo mi klikła i okazało się że to właśnie w miejscu pękniętego lakieru było.Jeżeli jest tak jak myślę to przewinięcie omotki u Rodbuildera i po sprawie.Jeżeli klikane faktycznie znajduje się na łączeniu to posmaruj łączenie zwykłą białą świeczką co spowoduje lepsze dopasowanie złącz i może zlikwidować owe telepanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Matuszewski Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Jezeli mamy doczynienia ze źle spasowanym zlaczem to nalezy to sprawdzić poprzez przyożenie dloni do zlozonego kija i pomachanie nim. Wtedy napewno wyczujemy luz jeżeli takowy jest. Gdy mamy doczynienia z malym luzem, najtańszym i dobrym sposobem jest świeca. Natomiast gdy luz jest duzy nalezy wynonac korekte zlacza w pracowni, najlepiej gdzie byl kij zamawiany. Grafit w sprayu ktory jest dostepny ma zastosowanie w tyczkach, alby sie nie luzowaly. Natomiat w spiningu moze nawet zaszkodzic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 5 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Natomiast gdy luz jest duzy nalezy wynonac korekte zlacza w pracowni, najlepiej gdzie byl kij zamawiany. No ja bym nie wrócił do kogoś, kto puszcza w świat klikające blanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 No ja już nie wróciłem do pracowni jak mi zaczęło klikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Macie jakieś sposoby jak uszczelnić bardzo luźne wypracowane złącze w starym kiju i żeby to jakoś wyglądało? Myślę o tym żeby dać tam twardą żywicę (epidian) puścić na maszynce,a następnie spolerować żeby pasowało , bo na jakieś grafitowe,teflonowe uszczelniacze to luz jest za duży.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Pomysł sprawdzony, działa.Drugi, bardziej inwazyjny - przyciąć końcówkę męską i spasować. Też działa, ale jeden skład będziesz miał krótszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Z drugim nie da rady bo jest zgrubienie na złączu (jakby końcówka maty dowinięta) a dalej blank jest cieńszy , Krzysiek dzięx . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 To tylko epidian + pasowanie "na kredkę". Ćwiczyłem to na oskórowanych szklakach, złącze put in. Nie miałem wyjścia, musiałem pogrubić szczytówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 W zeszłym roku zrobiłem takie coś na szybko, ze szpachli samochodowej. Szybko schnie, łatwo się szlifuje. Miało być na kilkudniowy wyjazd, przehulało już kilka miesiący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Nie no ,tak to se można w sytuacjach awaryjnych na wyjeździe radzić + do tego przelotki na izolację w razie awarii. (restauruję kij kolegi i ma to jakoś wyglądać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Można jeszcze - aby było bardziej grafitowo - nawinąć cieniutkiego rovingu na końcówkę męską i po pełnym utwardzeniu żywicy spasować i wypolerować. Roving można nawijać poprzecznie - uzyskasz efekt jak w Beastmasterach Shimano, albo nałożyć wzdłużne pasma i ścisnąć to mocno grubą żyłką. Po utwardzeniu żyłka do kosza, a powierzchnię spasować i wypolerować. Przy drugim sposobie nakładania rovingu efekt będzie bardziej zbliżony do oryginalnego blanku. Uprzedzając pytania, taki laminat dobrze zrobiony, nie rozłazi się przynajmniej 3 lata - tyle mam na złączu i nie widać nic niepokojącego.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Nie wiem, czy nie będzie za grubo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 ... toć wyraźnie napisałem aby spasować i wypolerować!Spasować - tzn. zebrać tyle ile trzeba aby złącze dobrze trzymało. Ja np. musiałem zebrać ok. 3/4 nałożonego rovingu, ale pasuje, trzyma i wygląda jak oryginał (układałem wzdłużnie).Roving ma to do siebie, że można go dzielić na pasemka dowolnej grubości:)pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Słuchaj, ja to rozumiem, nie wiem tylko, czy żeby pogrubić złącze o np. 0,02 czy 0,05 mm jest sens się tak babrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 .. a to już trzeba zapytać jak teściowa WOBI'ego uważa:)No może przy 0,02 to szkoda tego lepić, ale jak jest luźniej, to chyba już warto. Sam epidian też ma pewne ograniczenia - jak na powierzchnię złącza może być za miękki. Laminat z rovingu już jest wolny od tych wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgadzam się, to zależy, jaki tam jest luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 luz na roving raczej tam za mały,ale już i tak się zastanawiam gdzie można taki kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 26 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Mam taki i nie jest mi już potrzebny, mogę Ci wysłać. Jak coś to pisz na PW. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez apioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 szukaj na alledrogo, czasami wystawiają tkaniny i rovingi węglowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 A może lepiej nie szukać tylko bez łaski kupić w jakiś sklepie dla hobbystów modelarzy nphttp://www.aviatormodelshop.pl/pl/p1238-roving_wglowy_niestandardowy_3g.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Kupowałem takie cholerstwo (choć pewnie nie akurat to i nie akurat tam) - strasznie sztywne było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 krzysiek, wszystkie jakie ja stosowałem były bardzo miekie, wręcz lejące, a pojedyncze włókienka były dożo cieńsze od ludzkiego włosa. Myślę że to zależy od producenta i technologii.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Naprawiałem tkaniną węglową klepki w kijach hokejowych, bardzo trudno było owinąć dookoła noska i utrzymać na miejscu na czas żelowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 WitamPanowie ma ktoś jakiś patent na naprawe tak uszkodzonego blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi