Skocz do zawartości

Klikajace / uszkodzone złącze wędki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Niekoniecznie musi to być na łączeniu,bardzo często się zdarza że powstaje pęknięcie na lakierze pokrywającym omotkę i to ono klika

Sam ostatnio nasłuchiwałem :mellow: muchówkę bo mi klikła i okazało się że to właśnie w miejscu pękniętego lakieru było.

Jeżeli jest tak jak myślę to przewinięcie omotki u Rodbuildera i po sprawie.

Jeżeli klikane faktycznie znajduje się na łączeniu to posmaruj łączenie zwykłą białą świeczką co spowoduje lepsze dopasowanie złącz i może zlikwidować owe telepanie :D

Jezeli mamy doczynienia ze źle spasowanym zlaczem to nalezy to sprawdzić poprzez przyożenie dloni do zlozonego kija i pomachanie nim. Wtedy napewno wyczujemy luz jeżeli takowy jest. Gdy mamy doczynienia z malym luzem, najtańszym i dobrym sposobem jest świeca. Natomiast gdy luz jest duzy nalezy wynonac korekte zlacza w pracowni, najlepiej gdzie byl kij zamawiany. Grafit w sprayu ktory jest dostepny ma zastosowanie w tyczkach, alby sie nie luzowaly. Natomiat w spiningu moze nawet zaszkodzic.

• Like 1

• 2 lata później...

Macie jakieś sposoby jak uszczelnić bardzo luźne wypracowane złącze w starym kiju i żeby to jakoś wyglądało?

Myślę o tym żeby dać tam twardą żywicę (epidian) puścić na maszynce,a następnie spolerować  żeby pasowało , bo na jakieś grafitowe,teflonowe uszczelniacze to luz jest za duży....

Można jeszcze - aby było bardziej grafitowo - nawinąć cieniutkiego rovingu na końcówkę męską i po pełnym utwardzeniu żywicy spasować i wypolerować.

Roving można nawijać poprzecznie - uzyskasz efekt jak w Beastmasterach Shimano, albo nałożyć wzdłużne pasma i ścisnąć to mocno grubą żyłką. Po utwardzeniu żyłka do kosza, a powierzchnię spasować i wypolerować. Przy drugim sposobie nakładania rovingu efekt będzie bardziej zbliżony do oryginalnego blanku.

Uprzedzając pytania, taki laminat dobrze zrobiony, nie rozłazi się przynajmniej 3 lata - tyle mam na złączu i nie widać nic niepokojącego.

pozdr.

... toć wyraźnie napisałem aby spasować i wypolerować!

Spasować - tzn. zebrać tyle ile trzeba aby złącze dobrze trzymało. Ja np. musiałem zebrać ok. 3/4 nałożonego rovingu, ale pasuje, trzyma i wygląda jak oryginał (układałem wzdłużnie).

Roving ma to do siebie, że można go dzielić na pasemka dowolnej grubości:)

pozdr.

.. a to już trzeba zapytać jak teściowa WOBI'ego uważa:)

No może przy 0,02 to szkoda tego lepić, ale jak jest luźniej, to chyba już warto. Sam epidian też ma pewne ograniczenia - jak na powierzchnię złącza może być za miękki. Laminat z rovingu już jest wolny od tych wad.