Skocz do zawartości

Klikajace / uszkodzone złącze wędki

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj, jak daleko sięga to pęknięcie?

Z tego co widzę, to jest to męska część złącza. Czy pęknięcie widać po złożeniu kija?

Jeśli jest to na odcinku 1,5 do 2 cm to nie ma problemu. Od środka wkleiłbym tulejkę 2x dłuższą niż pęknięcie - o ściankach podobnej grubości jak ten blank. No i z wierzchu treba będzie to czymś owinąć.

pozdr.

• 1 rok później...

Witam, posiadam kijek Dragon Millenium Pike 10-35 w starszej wersji. Świetnie mi się na niego łowi idealnie przypasował pod moje zastosowania. Jednak mam mały problem.... w jakiś sposób wyrobiło się łączenie wędziska (sekcji). Nie ma jakiegoś wyczuwalnego luzu lub tp. po prostu po jakimś czasie spinningowania górna sekcja się luzuje, wysuwa się do tego stopnia że przy rzucie potrafi wylecieć do wody. Czy jest jakiś sposób na zaradzenie temu ? :) Szukam info na necie i polecają tzw. płynny grafit czy ktoś to stosował i coś podpowie? :)

Edytowane przez PiotrekF
  • Like 1

Jak nie klekocze Ci złącze, a jedynie po czasie się luzuje, to nie wiem czy warto kombinować z tymi grafitami w sprayu czy pędzelku...

Zwykła wąska taśma izolacyjna w kolorze dowolnym i po złożeniu spiralnie okręcić złącze na czas łowienia...

Działa w 100% i od dawna stosowane w łowieniu dwuręcznymi kijami muchowymi...

• 3 tygodnie później...

Witam, posiadam kijek Dragon Millenium Pike 10-35 w starszej wersji. Świetnie mi się na niego łowi idealnie przypasował pod moje zastosowania. Jednak mam mały problem.... w jakiś sposób wyrobiło się łączenie wędziska (sekcji). Nie ma jakiegoś wyczuwalnego luzu lub tp. po prostu po jakimś czasie spinningowania górna sekcja się luzuje, wysuwa się do tego stopnia że przy rzucie potrafi wylecieć do wody. Czy jest jakiś sposób na zaradzenie temu ? :) Szukam info na necie i polecają tzw. płynny grafit czy ktoś to stosował i coś podpowie? :)

I jak zrobiłeś?

• 1 rok później...

Witam

Potrzebuję porady jak zabezpieczyć złącze z pęknięciem tego typu:

915190afdd60cf15med.jpg

Pęknięcie wzdłużne ok 7 mm uciekające w bok na 1 mm. Czy wklejenie około 2-3 cm spingotu z starej wędki załatwi sprawę ? średnica prawie na styk, delikatnie muszę zebrać papierem. Czy wklejenie tego elementu wpłynie na ugięcie kija 2,90 cm kij ?

Wklej 15mm kawałek dopasowanego innego blanku,na zewnątrz nałóż troszeczkę żywicy na pęknięcie i owiń folią spożywczą.Po wyscjnięciu delikatnie przeszlifuj  i gotowe...na akcję kija na pewno taka naprawa nie wpłynie.

Miałem takie pęknięcie przy lamiglasie ,nawet sporo dłuższe.Dobrana została rurka z innego blanku zbieżna do mojego ,mowa o zbieznosci wewnętrznej.Rozebrany został dolnik i zbiezy element wsunięty od tylca.Ugiecie się nie zmieniło ,przesztywnienia nie zauważyłem.Problem tylko z dobraniem zbieżnego elementu ale w pracowniach zawsze mają połamane blanki.

Samodzielnie zabrałem się za naprawę:

- dobrałem kawałek spigotu ok 3 cm ze starej wędki, zebrałem trochę z średnicy papierem ponieważ był za szeroki. Zeszlifowany kawałek wchodził na styk, delikatnie samoczynnie suwając się na dół.

- dobrałem klej epoksydowy, wymieszałem i posmarowałem po całości elementu. Nadmiar kleju po włożeniu zebrałem, nałożyłem drugą sekcję kija i tak czekał sobie całą noc.

- po tej operacji wędka zachowuje się normalnie. Liczę na to że taka naprawa załatwiła sprawę.

Edytowane przez Olczykim

• 1 rok później...

Chyba nie powinna dochodzić do końca. Skoro wymieniali raz, złóż reklamację ponownie. Jeśli nie, zawsze można spróbować wosku pszczelego, czy ..... innego wosku lub w ostateczności płynnego grafitu.

Ja bym reklamował ponownie.

Edytowane przez popper

Kiedyś ale, to bardzo dawno temu i w tańszym patyku, przemalowałem złącze "męskie" (nie był to spigot) distalem. Następnie zeszlifowałem drobniutkim papierem ściernym. Działało dobrze i było trwałe. Tylko, że to porada z cyklu "Adam Słodowy..." ;)