Skocz do zawartości

Winko, wino, wineczko

bartsiedlce

Rekomendowane odpowiedzi

Poszedłem dzisiaj do Rossmana ale że przechodziłem koło Biedronki uzupełniłem zapasy "Grey Rock" , warto przed latem zrobić zapasy tego wina ale jak wróciłem z dwoma flaszkami to obliczyłem że umiarkowanie spożywając do weekendu majowego potrzebuję 12-15 butelek a później na sezon letni jakieś 40 :rolleyes: . Chyba trzeba będzie do sklepu autem podjechać.

I dlatego istnieje alternatywa ;) .

Przy okazji, cubi zaopatrzone są w zawory zabezpieczające wino przed oksydacją.

A dziś mój sommelier zaskoczył mnie wyjątkową tanizną z Biedronki. Portugalska mieszanina z regionu Douro o nazwie Muros de Vinha. Cena powala - 12,99. O dziwo całkiem pitny sikacz, trochę owoców, taniny prawie zero, nie trzeba schładzać, ot takie cuś na wieczorek. Wszystkim nudzącym się przed telewizorkiem lub monitorkiem, polecam. Winko składa się tylko z lokalnych szczepów, mało znanych poza regionem, mianowicie Tinta Roriz, Touriga Franca i Tinta Barroca. Nigdy nie piłem żadnego z nich, ale połączenie nawet udane. Trudno coś poważnego napisać o tym winie. 

279105.jpg

Wybaczcie fotę, ale to najlepsza, jaką znalazłem.

Mój sommelier :) przyniósł dziś to: 

post-55274-0-76290400-1424800332_thumb.jpg

Tyle, że 2010 i na dostępnych u nas na etykiecie są dwa kamienie. :) Malbec 60%, Merlot 40%. 

Ponownie, ciężkie... powiedziałbym wino zimowe, tłuste wręcz :), bardzo mocne. Dobre pewnie do pasztetu z dużą ilością jelenia lub dziczyzny ogólnie.   

Kupione w Almie, cena koło 40 zł. 

• Like 1

Dziś w moje łapki trafiło nieco dziwne winko. Selekcjonowane z regionu Alentejo w Portugalii. Mieszanina regionalnych szczepów - Alicante Bouschet, Aragonez, Trincadeira. Połączenie dość wyjątkowe, nieco taniny, brak wytrawnej nuty, za to masa owocowego aromatu, jakbym jadł dżem z jeżyn i aronii. Naprawdę ciekawe, polecam do niczego, czyli popijania bez dodatków wieczorową porą. Może jakieś słone orzeszki, albo ostry serek pleśniowy? Generalnie polecam.  :D Cena też zacna, w Biedronce 19,99.

Imagem_Adega_de_Borba_Tinto_Download.png

Tak... wszak do lata jeszcze daleko, ale wiosna zbliża się wielkimi krokami proponuję... vinho verde. W wolnym tłumaczeniu zielone wino. 

W zeszłym roku latem Biedronka miała w swojej ofercie to: 

post-55274-0-92199500-1425054859_thumb.jpg

Dziś ma podobne. Szczep Loureiro. Etykiety nie znalazłem w necie, ale bardzo podobna do ww. Kwiatki, roślinki, świeżość. 

Wino jest super delikatne. Chardonnay przy tym jest mocarzem. Lekkie wręcz zwiewne, mało alkoholowe, idealne na "przekąskę". Lekko gazowane. Latem z plasterkiem pomarańczy i lodem niezastąpione w każdym pikniku...

Cena około 12 zł.  

I kolejny dzień tygodnia portugalskiego. Dziś piję śmieszne winko z Casa Ferreirinha, zwie się Esteva Douro, region w nazwie. Jest to coupage z czterech, regionalnych szczepów: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz i Tinta Barroca. Zakupione w Biedronce za 19,99. Co napisać o jego smaku? Trochę, jakbym pił owocowe winko teściowej. Mało taniny, lekko wytrawne, mnóstwo owoców, przypomina mi w smaku wiśnię, czerwone porzeczki, może odrobinę pierwszych czereśni, śladowa nuta cedru. Ogólnie bardzo fajne, delikatne, mięciutkie, nie potrzebuje asysty czerwonego mięsa, chyba pasowałoby do niedzielnego obiadku z rosołem i pieczonym kurczakiem, albo do spaghetti alla carbonara. Do kaczki zbyt delikatne, stek ucierpiałby. 

1375822547_27768_375x500.jpg

Fota z winkiem z 2011, ja piję z 2013-go. Etykieta mówi, że nadaje się do starzenia na okres 3-5 lat. Podsumowując, polecam niezbyt wymagającym smakoszom win. 

Edytowane przez bartsiedlce

Parę razy eksperymentowałem z winami z Biedronki, wiem, że niezłe i to bez rujnowania portwela, z rzadka, ale sie trafiają.  Ja jednak zawsze, delikatnie mówiąc byłem niezbyt usatysfakcjonowany.  :(  Pono Lidl w kwestii "do trzech dych" jest znacząco lepszy, ale mi akurat nie po drodze

U.

P.S.: Widaział gdzieś, ktoś Santa Rita Reserva Carmenere, Chile oczywiście, nie podaje rocznika, ma raczej niewielki potencjał starzenia 4-5 lat;  2008 był wyborny. 

Moje ulubione wino codzienne, to Isla Negra Cabernet Sauvignon Merlot.

Fajnie zrównoważona mieszanka szczepów, pasuje do wielu potraw. Bez cudów i obietnic na wyrost sprawdza się doskonale przy wielu okazjach. Dobrze sprawdza się po rybach w miłym gronie ;-)

Do kupienia w większości marketów w cenie ok. 20 zł.

A wygląda tak :

W tej cenie jeszcze nie znalazłem konkurencji,jak dla mnie to pewniak .Isla negra rewelacyjne wino polecam.

wino-moldawska-dolina-cabernet-sauv-cz-pPolecam też Mołdawska Doline do kupienia chyba w każdym markecie .

Edytowane przez pawelG

Dziś wieczorkiem budżetowy włoski półwytrawny Merlot Ca'Lunghetta z Piotr i Paweł( ok 23 PLN). Nie bede sie rozpisywał. Lekkie, owocowe, "bez smaku" :). Takiemu laikowi trudno coś, jakies nutki charakterystyczne wyodrebnić. Przyjemnie sie pije, bez zbytnich wzruszeń smakowych, ot by ugasić pragnienie siedząc przy kompie.

post-45938-0-44584100-1425241724_thumb.jpg

Edytowane przez Ugly

No to kolega na bogato ;),to nie Lidl ani Biedronka. Tak na "sucho" ? nie lepiej poczekać na jakąś wołowinę po burgundzku, pieczoną kaczkę albo wątróbkę z duszonymi jabłkami? Ja do wątróbki czy kaczki to wręcz muszę :rolleyes: jakieś wino otworzyć.

No to kolega na bogato ;),to nie Lidl ani Biedronka. Tak na "sucho" ? nie lepiej poczekać na jakąś wołowinę po burgundzku, pieczoną kaczkę albo wątróbkę z duszonymi jabłkami? Ja do wątróbki czy kaczki to wręcz muszę :rolleyes: jakieś wino otworzyć.

Takie wino popija sie same, szkoda smak i aromat ''psuc'' jedzeniem :) 

Ja też bym Priorat obstawił :)

Najlepszego, Michał, mam nadzieję, że sprosta Twojemu dzisiejszemu jubileuszowi!

Mariusz ale Michałowi w dyni się przewraca, nie tak dawno nad Bugiem jabola pijał a teraz France mu po główce chodzą. No niech będzie na urodziny :)

• Like 1

Jako, że możliwym jest żem slabego charkteru dałem się namówić. 2013 B&G Czyli Barton & Gustier Pinot Noir. Reserve, Korsyka. No własnie - nigdy nie piłem wina z tej było nie było francuskiej wyspy. Sprzedawca w Makro miał dar przekonywania, a że cena byla niewygorowana (ok 26 PLN) - uległem. W tej klasie zadziwiająco "smaczne". Trzeba tedy zdrowie kolegi @Bujo wypić który nie dość, że ma urodziny ale jeszcze też w tym szczepie gustuje aczkolwiek w jego klasycznych burgundzkich wysokościach.

U.

post-45938-0-91699500-1425327040_thumb.jpg

Edytowane przez Ugly

Mariusz ale Michałowi w dyni się przewraca, nie tak dawno nad Bugiem jabola pijał a teraz France mu po główce chodzą. No niech będzie na urodziny :)

Jabola nad Bugiem raz pil i wiecej nie ruszyl :) 

Priorat to jedno z win obarczonych ryzykiem, mam takie miejsca gdzie kupuje sie rozne gatunki z likwidowanych kolekcji i nigdy nie wiadomo co bedzie, mam cala skrzynke i czas sprobowac czy jeszcze wino czy juz ocet. Te posrodku bylo wyprobowane z niejakim @Friko i jest super :) 

Pozdrawiam,

Bujo

@Ugly - też bardzo lubię B&G, zacne.

@Bujo - najlepszego z okazji jubileuszu, zaryzykuj Priorat.

Ja dziś próbuję Finis Terra (krawędź świata, czy też koniec ziemi), połączenie niezłych szczepów: Aragonez, Castelao i Trincadeira. Mogę polecić, takie spokojne, głębokie, owocowe winko, z subtelnymi taninami i długim finiszem, warte grzechu.  :) Cena śmieszna - 18,99

5600320460055-finisterra-750ml-wino-port