Skocz do zawartości

Winko, wino, wineczko

bartsiedlce

Rekomendowane odpowiedzi

W ubiegło tygodniowe upały z dziką radością wypiłem kartonik:

http://dotrzechdych.pl/alzacja-numer-1-na-lato/  i faktycznie "numero uno".

A że dzisiaj chłodniej to nabyłem:

http://dotrzechdych.pl/?s=france+unplugged  i jutro pojadę po kartonik, bardzo smaczne.

• 1 miesiąc temu...

Czyżby z racji pogody wszyscy przerzucili się na browca lub/i cydr (do którego ja tez nie stronię zresztą) ? O winie „sawsiem zbabyli” jak powiadają Słowianie zza wschodniej granicy. Rocznik 2014 Chardonnay może budzić pewien niepokój ze względu na swoja „młodość”. A jednak ! „Concha y Toro” lub bardziej rzucające się w oczy na etykiecie „Casillero del Diablo” Generalnie wolę czerwone, lub różowe  ale ta biel jest bardzo dobra ! By nie rzec wybitna. Koniecznie schłodzona ! Biedra, trzy dychy.

U.

Edytowane przez Ugly
  • Like 1

Czyżby z racji pogody wszyscy przerzucili się na browca lub/i cydr (do którego ja tez nie stronię zresztą) ?

No nie, ja spijam zapasy. W takie ciepłe dni to tylko schłodzone białe przyjmuję.

Nabyłem .........ście sztuk http://dotrzechdych.pl/alzacja-numer-1-na-lato/i jeszcze na pierwszy wrześniowy weekend mam.

I chyba kilka Gray Rocka mam zachowanego i kilka Tokaji, no ale w połowie września zaczynam urlop nad Bugiem to zabezpieczenie w płyny być musi.

Diabła można trafić w Carrefour poniżej 20 zł, choć nie zawsze.

Nie piszę nic, bo piję wielokrotnie sprawdzone, a we wcześniejszych wątkach opisane, białe, zimne winka.

BTW, niech skończą się te upały, mam chęć na dobrego Merlot do wielkiego, grubego, steka. W tej temperaturze nawet jedzenie mi nie idzie.  :unsure:

• Like 1

Na Malbeca zgoda, Carmenere jest za mało "tłuste". Brakuje mu .............. Lubię Carmenere, ale nie do steka. 

Oj, gdybyś gdzieś trafił Carmenere z Santa Rita, Gran Riserva najlepiej  to ono jest  baaardzo "tłuste", naprawdę "grube" wino  ! Jak gdzieś dostanę dobry rocznik pomyśle o Tobie - paru już przekonałem :)  

U.

• Like 1

Ja dziś "topię smutki" czymże by innym jak nie carmenere 2014 Canepa Classico. Jak na młode winko i przyzwoitą cenę( 23 PLN PiP) całkiem, całkiem. Oczywiście daleko mu do "tłustych" win o których wspominał Bartek. Do steka bym nie podał ;)  Ale do lekkiego obiadu w sam raz.

U.

3893.jpg

Edytowane przez Ugly

Czyli pożytku z tego nie będzie? Do kosza? :-)

Z tego co widzę po etykietach to mają tak po 30 lat lub więcej. Zanim wylejesz spróbuj, otruć się nie otrujesz. A już tego brandy (chyba?) to zupełnie nie wylewaj. Ja jakieś 5-6 lat temu znalazłem "Pliskę" przywiezioną jakoś tak w połowie lat 70 z Bułgarii i 5* jakiś gruziński koniak czyli wtedy już miał swoje lata i u mojej babci przestał 30 lat. Test nie ujawniły żadnych braków :P .

Ale z tego samego okresu miód pitny był nie do użytku :unsure: dużo osadu i jakiś taki byle jaki.

Kiedyś piłem trzydziestoletni "Wiśniak na rumie" ! Kto to jeszcze pamięta ? Mimo, że był oryginalnie zakapslowany chyba procenty zeń uleciały... Piło się jak soczek bez skutków ubocznych. Z tym miodem dziwna sprawa. Musiał być trójniak lub lepiej...Dwójniak i tym bardziej półtorak po kilkadziesiąt lat bez szwanku potrafią przeleżeć. I jeszcze się "poprawiają". Może źle przechowywany lub nieszczelny ?

U.

Czyli pożytku z tego nie będzie? Do kosza? :-)

Zanim wylejesz, otwórz, powąchaj, spróbuj kropelkę. Kto wie, może masz fart?

Kolekcjonerom nie proponuj, jeśli będzie jadalne, to wypij i zapomnij.

Możesz też schować w najdalszy by odnaleźć za kolejne 20 lat.  :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...

Oj, coś dawno nikt nie pił winka.

Ja dziś, za sprawą małżonki dostałem bardzo równe, zbalansowane, pyszne wineczko. Polecam na wieczór, mało taniny, dużo czarnych owoców, jakby z pieprzem. Może do jakiegoś pikantnego makaronu by pasowało?

http://4.bp.blogspot.com/-c2CiMfc_01M/UuN4YIbyDEI/AAAAAAAAAFQ/sADWYuCM4ik/s1600/IMG_20140125_092719+(Kopiowanie).jpg

• 3 miesiące temu...

Czyżby sami miłośnicy mocniejszych trunkow bywali na j.pl ? A Porto pija ktos w tym towarzystwie ? Parę dni temu pierwszy raz probowałem różowe Porto  :o  Mocne jak to Porto ponad 19% Recenzenci zjechali ten pomysl równo.  A mi musze przyznać smakowało, nawet bardzo, z jednym trzeba sie zgodzić  - bliżej temu do drinka niż wina i nie tylko o zawartość alko chodzi !

)sogrape_offley.jpg Edytowane przez Marcin Rafalski

Ostatnio po swoich zaślubinach dostaliśmy( taka była nasza prośba) mnóstwo win. Bardzo lubimy wypić sobie lampkę do kolacji albo tak od tak.;]

Najbardziej przypadło nam do gustu jedno: Mogen David Concord. 

http://www.euro-wino.pl/mogen-david-concord-certyfikat-koszernosci-p-2772.html

pyszne koszerne pół-wytrawne winko, jak na razie nasz numer jeden z dość pokaźnego zbioru. :)

Gorąco Polecam :]