minecjusz Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Że też musiałem być na innym odcinku.... Byłem w okolicach Wlenia....Nielestna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Ja znów o porto ! Ale od poczatku ! Będąc w trakcie uzupełniania zapasów Kendermanns'a Riesling Kabinett, za którym to przepada lepsza połowa miły pan ekspedient poinformował, ze nazbierałem trochę punktów i mogę sobie jakąś flaszencje wybrać za 1 PLN Ucieszywszy sie niezmiernie pobrałem Graham's 10 letnie Tawny Port. Spróbowalem odrobine i... gorąco polecam ! P.S. Normalna cena ok 110 PLN ale mimo to warto ! Edytowane 10 Marca 2016 przez Marcin Rafalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 16 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 (edytowane) Od marca nikt wina nie poruszył ? Nie wierzę ! Ostatnio jakoś po czerwonym boli mnie głowa więc nieco bialego pociągam. Dziś pólwytrawnePeter & Peter Riesling z apelacji mozelskiej (Region zaś to Mosel- Saar-Ruwer) "Co jest koń każden widzi" Sporo owoców brzoskwinie siępałętają w znacznej ilości. Ze szczepu riesling zawsze wolałem Mozelskie od Reńskich tak więc polecam ! Piotr i Paweł coś ok 40 PLN, nie wiem dokladnie albowiempołówka(lepsza) kupowała Edytowane 16 Czerwca 2016 przez Marcin Rafalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 18 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 Jak ktoś szuka pewniaka do obiadu, a do specjalistycznego sklepu daleko, to polecam Sutter home Zinfandel. Kalifornijski Zinfandel jest mocno owocowy, posmak wiśni, lekki i nieco pikantny po przełknięciu. Bardzo dobry również do sączenia wieczorem jak ktoś lubi czerwone wytrawne . Wzmaga łaknienie, na pewno cała butelka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Latem pijam wyłącznie schłodzone białe, przy wyjątkowo dużych upałach z lodem, w formie szprycera. W swoich wyborach jestem dość monotonny, rieslingi, chardonnay, sauvignon blanc, z różnych winnic. Moje ulubione są z Chile i Argentyny Edytowane 19 Czerwca 2016 przez bartsiedlce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Latem pijam wyłącznie schłodzone białe, przy wyjątkowo dużych upałach z lodem, w formie szprycera. W swoich wyborach jestem dość monotonny, rieslingi, chardonnay, sauvignon blanc, z różnych winnic. Moje ulubione są z Chile i ArgentynyAby zdegustowac chocby 10 % dostepnych win z trzech wymienionych, nota bene najpopularniejszych, białych szczepów, trzech "żyć" by nie starczyło Szczerze mówiąc białych południowo amerykanskich, o ile pamięć nie myli, nie piłem. Dziś z owada Adega Coop Ponte da Barca. Vinho Verde. Pół wytrawne - z małymi "konikami" raptem 10 %. Odpowiednio schłodzone, za jakies drobne ok 14 PLN w sam raz jako jako gazowana"oranżadka" na niedzielny wieczór Edytowane 19 Czerwca 2016 przez Marcin Rafalski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 Nie mogę znaleźć grafiki ale w Biedrze za chyba 17plz wino Gran Sello Blanco . Zwalczałem sobotniego upała i bardzo pomogło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Ech... 2014 Paco Do Monsul by Vallado Douro. Czerwone wytrawne. Biedra 19.99 "Do trzech dych" ma cztery gwiazdki czyli bardzo OK...Gdzie indziej też polecają, co prawda wcześniejsze wypusty. Skusiłem sie z powodu w/w poduszczeń. Mam mieszane uczucia. Na pewno nie jest to "moje wino". Nie jest też żle. Być moze do mięsa z grila lub jakiejś "smażeniny" było by lepsze. Ja konsumowałem do makaronu i jakoś niekoniecznie. Ale za za tą cenę można wypróbowac, moze komuś zapasi P.S.: Skoro zahaczyłem o makaron podam @Kolegom przepis na danie typu "10 minut i gotowe" przy czym bardzo smaczne Bierzemy pół paczki makaronu rurek czyli pene. Dwie paczki mrożonej ale odmrożonej na ile da radę zielonej fasolki(może być tez świeża w tej ilości)wrzucamy do wrzącej wody (Razem fasolkę i makaron!!!) i od zagotowania (ważne dlatego,po wrzutce zimnej fasolki przestaje wrzeć) gotujemy tyle ile nakazuje instrukcja na opakowaniu makaronu. W miedzyczasie siekamy drobno suszone pomidory i zamczamy w łyżce lub dwóch, oliwy. Oliwki ze słoika zielone lub czarne kroimy na połówki lub ćwiartki. Gdy makaron z fasolką gotów odcedzamy, dodajemy słoik pesto(ja używam z Piotr i Paweł tej marki) dodajemy w/w pomidory i oliwki, mieszamy i gotowe. Smacznego ! Edytowane 21 Czerwca 2016 przez Marcin Rafalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Potwierdzam, Monsul to zacne wino, ale wyłącznie do czerwonego mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
covent Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Latem pijam wyłącznie schłodzone białe, przy wyjątkowo dużych upałach z lodem, w formie szprycera. W swoich wyborach jestem dość monotonny, rieslingi, chardonnay, sauvignon blanc, z różnych winnic. Moje ulubione są z Chile i Argentyny Czasem jak zamawiam w knajpie białe w dużym kieliszku z lodem (dużo lodu) to zwykle patrzą na mnie jak na ufo:) dobrze wiedzieć , że nie tylko ja pijam białe z lodem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 Cóż, nie wszyscy znają obyczaje cieplejszych regionów świata Chcesz zobaczyć wielkie gały u kelnera, a jeszcze lepiej u someliera w dobrej knajpie? Zamów Carmenere, albo inne czerwone, wytrawne wino i wiaderko lodu. Gość zblednie, zacznie bełkotać i subtelnie namawiać, byś zmienił zdanie Bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Cóż, nie wszyscy znają obyczaje cieplejszych regionów świata Zamów Carmenere, albo inne czerwone, wytrawne wino i wiaderko lodu. Można sobie dolać lodowatej Coli albo Sprite . Z takich nieporozumień :Przyjęcie dyplomatyczne w New Delhi i ambasador pyta młodą damę czego się napije? gin z tonikiem czy może whisky z colą. Ta osoba akurat pijała na odwrót i mówi gin z colą. Ambasador zdizwiony:-"tak się nie pije'?- " to co się pan głupio pyta? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Darku, mały zlocik w Twojej okolicy? Zadzwonię w weekend. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Jak pisalem nieco wyżej w białych pół wytrawnych gustuję ostatnio. Polecam wino z Moraw , a więc czeskie Zarówno do dań białym winom przypisanych jak i picia solo w gorące dni, schłodzone rzecz jasnaSpożyłem z polowicą już parę butelek więc wiem co mówię Piotr i Paweł ok 25 PLN W pieciopunktowej skali mocne 4. Stosunek jakości do ceny bdb. Strona winnicy http://www.chateaubzenec.cz/Chateau Bzenec Bzenecka Lipka Edytowane 17 Lipca 2016 przez Marcin Rafalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris89 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Cześć Wszystkim! Jestem nowy na tym forum. Mam na imię Krzysztof. Uwielbiam Futbol Amerykański i dopiero zaczynam przygodę z wędkowaniem Bardzo ciekawy temat, i na pewno będę śledził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 19 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 To mnie Marcinie zaintrygowałeś. Niestety w mojej wiosce nie ma sklepów Piotra i Pawła, ale za winkiem rozejrzę się, dzięki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Cześć Wszystkim! Jestem nowy na tym forum. Mam na imię Krzysztof. Uwielbiam Futbol Amerykański i dopiero zaczynam przygodę z wędkowaniem Bardzo ciekawy temat, i na pewno będę śledził To się przywitałeś w bardzo wędkarskim wątku cześć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Takie coś dostałem :http://www.whelehanswines.ie/grape-variety/sauvignon-blanc/sliding-hill-sauvignon-blanc-2014.htmli natychmiast spożyłem . I było to jedno z lepszych win jakie piłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anex Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 (edytowane) Tavernello Rosso to najlepsze wino jakie znam A cóż to kryptoreklama Kolego? Proszę nie umieszczać tego typu linków. Edytowane 11 Sierpnia 2016 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Nie o winie ale o książce. Aktualnie jestem w trakcie czytania "Wszystkie kroniki wina" autorstwa Marka Bieńczyka jednego z najlepszych( a może najlepszego?) znawcy wina w Polsce. I jak chcą krytycy ponoć najlepszej jego książki. Ten dość opasły tom zawiera poprzednie kroniki wina tegoż autora pisane od lat. Nie jest to poradnik, czy podręcznik raczej zbiór felietonów, gdzie wino stanowi pretekst do snucia opowieści, ale tez główny temat. Niejako przy okazji mozna łyknąć sporo wiedzy o winie... Polecam Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Marcin Rafalski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Chyba poszukam tej pozycji, Twoja rekomendacja brzmi ciekawie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Koledzy wędkarze, poszukuję wina - czerwone wytrawne z mocnym akcentem tytoniu.Kilka lat temu dostałem buteleczkę w prezencie, smakowało bardzo nawet zrobiłem zdjęcie, ale cóż po awarii telefonu zaginęło a nazwy nijak nie mogę sobie przypomnieć.Może ktoś z Was trafił na takie wino? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Kilka butelek życiu wypiłem, ale nigdy nie trafiłem na mocny akcent tytoniu.Daj znać jeśli odnajdziesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 A ja owszem. Na pewnej "młodzieńczej" imprezie, pociągnąłem z gwinta a tam w butelce był pet...ale chyba nie o to winko chodzi?! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Koledzy wędkarze, poszukuję wina - czerwone wytrawne z mocnym akcentem tytoniu. (...)Trudno coś doradzić. Słowo "mocny" jest bardzo subiektywne w tym wypadku. jest sporo win z "akcentem tytoniu" zarówno francuskich jak i z nowego świata. Nigdzie zaś nie spotkałem sie, jak mnie pamięć nie myli, nawet w literaturze przedmiotu by był to akcent dominujący czy mocny. Przydały by się jakieś bliższe dane: kraj pochodzenia, szczep, apelacja itd Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Marcin Rafalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi