Skocz do zawartości

Winko, wino, wineczko


bartsiedlce

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

Ja znów o porto ! Ale od poczatku ! Będąc w trakcie uzupełniania zapasów Kendermanns'a Riesling Kabinett, za którym to przepada lepsza połowa miły pan ekspedient poinformował, ze nazbierałem trochę punktów i mogę sobie jakąś flaszencje wybrać za 1 PLN  :o  Ucieszywszy sie niezmiernie pobrałem Graham's 10 letnie Tawny Port.  Spróbowalem odrobine i... gorąco polecam ! 

7285_10YO.jpg

P.S. Normalna cena ok 110 PLN ale mimo to warto ! :)

Edytowane przez Marcin Rafalski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Od marca nikt wina nie poruszył ? Nie wierzę ! Ostatnio jakoś po czerwonym boli mnie głowa więc nieco bialego pociągam. Dziś pólwytrawne

Peter & Peter  Riesling z apelacji mozelskiej (Region zaś to  Mosel- Saar-Ruwer) "Co jest koń każden widzi" Sporo owoców  brzoskwinie się

pałętają w znacznej ilości. Ze szczepu riesling zawsze wolałem Mozelskie od Reńskich tak więc polecam ! Piotr i Paweł coś ok 40 PLN, nie wiem dokladnie albowiem

połówka(lepsza) kupowała

 

 peter--peter-zeller-riesling_p_m.png

Edytowane przez Marcin Rafalski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś szuka pewniaka do obiadu, a do specjalistycznego sklepu daleko, to polecam Sutter home Zinfandel. 

 

post-46021-0-61019500-1466274892_thumb.jpg

 

Kalifornijski Zinfandel jest mocno owocowy, posmak wiśni, lekki i nieco pikantny po przełknięciu. Bardzo dobry również do sączenia wieczorem jak ktoś lubi czerwone wytrawne . Wzmaga łaknienie, na pewno cała butelka ;)

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Latem pijam wyłącznie schłodzone białe, przy wyjątkowo dużych upałach z lodem, w formie szprycera. W swoich wyborach jestem dość monotonny, rieslingi, chardonnay, sauvignon blanc, z różnych winnic. Moje ulubione są z Chile i Argentyny

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Latem pijam wyłącznie schłodzone białe, przy wyjątkowo dużych upałach z lodem, w formie szprycera. W swoich wyborach jestem dość monotonny, rieslingi, chardonnay, sauvignon blanc, z różnych winnic. Moje ulubione są z Chile i Argentyny

Aby zdegustowac chocby 10 %  dostepnych win z trzech wymienionych, nota bene najpopularniejszych, białych szczepów, trzech "żyć" by nie starczyło  Szczerze mówiąc białych południowo amerykanskich, o ile pamięć nie myli, nie piłem.  Dziś z owada Adega Coop Ponte da Barca. Vinho Verde.  Pół wytrawne - z małymi "konikami" raptem 10 %. Odpowiednio schłodzone, za jakies drobne ok 14 PLN  :) w sam raz jako jako gazowana

"oranżadka" na niedzielny wieczór

 

 coop._ponte_da_barca_vinho_verde_loureir

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ech... 2014 Paco Do Monsul by Vallado Douro. Czerwone wytrawne. Biedra 19.99 "Do trzech dych" ma cztery gwiazdki czyli bardzo OK...Gdzie indziej też polecają, co prawda wcześniejsze wypusty. Skusiłem sie z powodu w/w poduszczeń. Mam mieszane uczucia. Na pewno nie jest to "moje wino". Nie jest też żle. Być moze do mięsa z grila lub jakiejś "smażeniny" było by lepsze. Ja konsumowałem do makaronu i jakoś niekoniecznie. Ale za za tą cenę można wypróbowac, moze komuś zapasi

 

P.S.: Skoro zahaczyłem o makaron podam @Kolegom przepis na danie typu "10 minut i gotowe" przy czym bardzo smaczne :) Bierzemy pół paczki makaronu rurek czyli pene. Dwie paczki mrożonej ale odmrożonej na ile da radę zielonej fasolki(może być tez świeża w tej ilości)wrzucamy do wrzącej wody (Razem fasolkę i makaron!!!) i od zagotowania (ważne dlatego,po wrzutce zimnej fasolki przestaje wrzeć) gotujemy tyle ile nakazuje instrukcja na opakowaniu makaronu. W miedzyczasie siekamy drobno suszone pomidory i zamczamy w łyżce lub dwóch, oliwy. Oliwki ze słoika zielone lub czarne kroimy na połówki lub ćwiartki. Gdy makaron z fasolką gotów odcedzamy, dodajemy słoik pesto(ja używam z Piotr i Paweł tej marki) dodajemy w/w pomidory i oliwki, mieszamy i gotowe. Smacznego !

Paco-do-Monsul-by-Vallado.jpg

Edytowane przez Marcin Rafalski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Latem pijam wyłącznie schłodzone białe, przy wyjątkowo dużych upałach z lodem, w formie szprycera. W swoich wyborach jestem dość monotonny, rieslingi, chardonnay, sauvignon blanc, z różnych winnic. Moje ulubione są z Chile i Argentyny

 

Czasem jak zamawiam w knajpie  białe w dużym kieliszku z lodem (dużo lodu) to zwykle patrzą na mnie jak na ufo:) dobrze wiedzieć , że nie tylko ja pijam białe z lodem:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cóż, nie wszyscy znają obyczaje cieplejszych regionów świata  :D

Chcesz zobaczyć wielkie gały u kelnera, a jeszcze lepiej u someliera w dobrej knajpie? Zamów Carmenere, albo inne czerwone, wytrawne wino i wiaderko lodu.  :o Gość zblednie, zacznie bełkotać i subtelnie namawiać, byś zmienił zdanie  :ph34r:  :D  Bezcenne  :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cóż, nie wszyscy znają obyczaje cieplejszych regionów świata  :D Zamów Carmenere, albo inne czerwone, wytrawne wino i wiaderko lodu.  :o

Można sobie dolać lodowatej Coli albo Sprite  :P . Z takich nieporozumień :

Przyjęcie dyplomatyczne w New Delhi i ambasador pyta młodą damę czego się napije? gin z tonikiem czy może whisky z colą. Ta osoba akurat pijała na odwrót i mówi gin z colą. Ambasador zdizwiony:

-"tak się nie pije'?

- " to co się pan głupio pyta? 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jak pisalem nieco wyżej w białych pół wytrawnych gustuję ostatnio. Polecam wino z Moraw , a więc czeskie Zarówno do dań białym winom przypisanych jak i picia solo w gorące dni,  schłodzone rzecz jasna

Spożyłem  z polowicą już parę butelek więc wiem co mówię  :)  Piotr i Paweł  ok 25 PLN  W pieciopunktowej skali mocne 4. Stosunek jakości do ceny bdb. Strona winnicy http://www.chateaubzenec.cz/

Chateau Bzenec Bzenecka Lipka

Chateau%20Bzenec%20Bzeneck%C3%A1%20Lipka

Edytowane przez Marcin Rafalski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Nie o winie ale o książce. Aktualnie jestem w trakcie czytania "Wszystkie kroniki wina" autorstwa Marka Bieńczyka jednego z najlepszych( a może najlepszego?) znawcy wina w Polsce. I jak chcą krytycy ponoć najlepszej jego książki. Ten dość opasły tom zawiera poprzednie kroniki wina tegoż autora pisane od lat. Nie jest to poradnik, czy podręcznik raczej zbiór felietonów, gdzie wino stanowi pretekst do snucia opowieści, ale tez główny temat. Niejako przy okazji  mozna łyknąć sporo wiedzy o winie... Polecam

T296684.jpg

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy wędkarze, poszukuję wina - czerwone wytrawne z mocnym akcentem tytoniu.

Kilka lat temu dostałem buteleczkę w prezencie, smakowało bardzo nawet zrobiłem zdjęcie, ale cóż po awarii telefonu zaginęło a nazwy nijak nie mogę sobie przypomnieć.

Może ktoś z Was trafił na takie wino?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy wędkarze, poszukuję wina - czerwone wytrawne z mocnym akcentem tytoniu. (...)

Trudno coś doradzić. Słowo "mocny" jest bardzo subiektywne w tym wypadku. jest sporo win z "akcentem tytoniu" zarówno francuskich jak i z nowego świata. Nigdzie zaś nie spotkałem sie, jak mnie pamięć nie myli, nawet w literaturze przedmiotu by był to akcent dominujący czy mocny. Przydały by się jakieś bliższe dane: kraj pochodzenia, szczep, apelacja itd

Edytowane przez Marcin Rafalski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...