robert67 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Poszedłem dzisiaj do Rossmana ale że przechodziłem koło Biedronki uzupełniłem zapasy "Grey Rock" , warto przed latem zrobić zapasy tego wina ale jak wróciłem z dwoma flaszkami to obliczyłem że umiarkowanie spożywając do weekendu majowego potrzebuję 12-15 butelek a później na sezon letni jakieś 40 . Chyba trzeba będzie do sklepu autem podjechać. I dlatego istnieje alternatywa .Przy okazji, cubi zaopatrzone są w zawory zabezpieczające wino przed oksydacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 A dziś mój sommelier zaskoczył mnie wyjątkową tanizną z Biedronki. Portugalska mieszanina z regionu Douro o nazwie Muros de Vinha. Cena powala - 12,99. O dziwo całkiem pitny sikacz, trochę owoców, taniny prawie zero, nie trzeba schładzać, ot takie cuś na wieczorek. Wszystkim nudzącym się przed telewizorkiem lub monitorkiem, polecam. Winko składa się tylko z lokalnych szczepów, mało znanych poza regionem, mianowicie Tinta Roriz, Touriga Franca i Tinta Barroca. Nigdy nie piłem żadnego z nich, ale połączenie nawet udane. Trudno coś poważnego napisać o tym winie. Wybaczcie fotę, ale to najlepsza, jaką znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Mój sommelier przyniósł dziś to: Tyle, że 2010 i na dostępnych u nas na etykiecie są dwa kamienie. Malbec 60%, Merlot 40%. Ponownie, ciężkie... powiedziałbym wino zimowe, tłuste wręcz , bardzo mocne. Dobre pewnie do pasztetu z dużą ilością jelenia lub dziczyzny ogólnie. Kupione w Almie, cena koło 40 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Dziś w moje łapki trafiło nieco dziwne winko. Selekcjonowane z regionu Alentejo w Portugalii. Mieszanina regionalnych szczepów - Alicante Bouschet, Aragonez, Trincadeira. Połączenie dość wyjątkowe, nieco taniny, brak wytrawnej nuty, za to masa owocowego aromatu, jakbym jadł dżem z jeżyn i aronii. Naprawdę ciekawe, polecam do niczego, czyli popijania bez dodatków wieczorową porą. Może jakieś słone orzeszki, albo ostry serek pleśniowy? Generalnie polecam. Cena też zacna, w Biedronce 19,99. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Tak... wszak do lata jeszcze daleko, ale wiosna zbliża się wielkimi krokami proponuję... vinho verde. W wolnym tłumaczeniu zielone wino. W zeszłym roku latem Biedronka miała w swojej ofercie to: Dziś ma podobne. Szczep Loureiro. Etykiety nie znalazłem w necie, ale bardzo podobna do ww. Kwiatki, roślinki, świeżość. Wino jest super delikatne. Chardonnay przy tym jest mocarzem. Lekkie wręcz zwiewne, mało alkoholowe, idealne na "przekąskę". Lekko gazowane. Latem z plasterkiem pomarańczy i lodem niezastąpione w każdym pikniku... Cena około 12 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Przejeżdżałem dzisiaj przez miejscowość Jeruzal i w sklepie przy słynnej ławeczce zakupiłem taki rarytas.Próbować nie mam zamiaru, także walorów smakowych nie opiszę, pójdzie na półkę jako ciekawostka ( tzw. gablotowa ) Edytowane 27 Lutego 2015 przez anpart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Andrzeju, Mamrot jest sprzedawany w Jeruzalu od początku produkcji serialu Ranczo, tamże kręconego. Każdy sezon serialu owocuje nową odsłoną Mamrota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) I kolejny dzień tygodnia portugalskiego. Dziś piję śmieszne winko z Casa Ferreirinha, zwie się Esteva Douro, region w nazwie. Jest to coupage z czterech, regionalnych szczepów: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz i Tinta Barroca. Zakupione w Biedronce za 19,99. Co napisać o jego smaku? Trochę, jakbym pił owocowe winko teściowej. Mało taniny, lekko wytrawne, mnóstwo owoców, przypomina mi w smaku wiśnię, czerwone porzeczki, może odrobinę pierwszych czereśni, śladowa nuta cedru. Ogólnie bardzo fajne, delikatne, mięciutkie, nie potrzebuje asysty czerwonego mięsa, chyba pasowałoby do niedzielnego obiadku z rosołem i pieczonym kurczakiem, albo do spaghetti alla carbonara. Do kaczki zbyt delikatne, stek ucierpiałby. Fota z winkiem z 2011, ja piję z 2013-go. Etykieta mówi, że nadaje się do starzenia na okres 3-5 lat. Podsumowując, polecam niezbyt wymagającym smakoszom win. Edytowane 27 Lutego 2015 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Parę razy eksperymentowałem z winami z Biedronki, wiem, że niezłe i to bez rujnowania portwela, z rzadka, ale sie trafiają. Ja jednak zawsze, delikatnie mówiąc byłem niezbyt usatysfakcjonowany. Pono Lidl w kwestii "do trzech dych" jest znacząco lepszy, ale mi akurat nie po drodzeU.P.S.: Widaział gdzieś, ktoś Santa Rita Reserva Carmenere, Chile oczywiście, nie podaje rocznika, ma raczej niewielki potencjał starzenia 4-5 lat; 2008 był wyborny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelG Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Moje ulubione wino codzienne, to Isla Negra Cabernet Sauvignon Merlot.Fajnie zrównoważona mieszanka szczepów, pasuje do wielu potraw. Bez cudów i obietnic na wyrost sprawdza się doskonale przy wielu okazjach. Dobrze sprawdza się po rybach w miłym gronie ;-)Do kupienia w większości marketów w cenie ok. 20 zł. A wygląda tak :W tej cenie jeszcze nie znalazłem konkurencji,jak dla mnie to pewniak .Isla negra rewelacyjne wino polecam. Polecam też Mołdawska Doline do kupienia chyba w każdym markecie . Edytowane 27 Lutego 2015 przez pawelG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) . Edytowane 1 Marca 2015 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Dziś wieczorkiem budżetowy włoski półwytrawny Merlot Ca'Lunghetta z Piotr i Paweł( ok 23 PLN). Nie bede sie rozpisywał. Lekkie, owocowe, "bez smaku" . Takiemu laikowi trudno coś, jakies nutki charakterystyczne wyodrebnić. Przyjemnie sie pije, bez zbytnich wzruszeń smakowych, ot by ugasić pragnienie siedząc przy kompie. Edytowane 1 Marca 2015 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Witam, Moj dylemat na dzisiaj: lewy, prawy czy posrodku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 No to kolega na bogato ,to nie Lidl ani Biedronka. Tak na "sucho" ? nie lepiej poczekać na jakąś wołowinę po burgundzku, pieczoną kaczkę albo wątróbkę z duszonymi jabłkami? Ja do wątróbki czy kaczki to wręcz muszę jakieś wino otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 No to kolega na bogato ,to nie Lidl ani Biedronka. Tak na "sucho" ? nie lepiej poczekać na jakąś wołowinę po burgundzku, pieczoną kaczkę albo wątróbkę z duszonymi jabłkami? Ja do wątróbki czy kaczki to wręcz muszę jakieś wino otworzyć. Takie wino popija sie same, szkoda smak i aromat ''psuc'' jedzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Witam, Moj dylemat na dzisiaj: lewy, prawy czy posrodku Wines.jpgMichał bierz od lewej do prawej, później śpiew . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Michał bierz od lewej do prawej, później śpiew . Co za duzo to niezdrowo Pojdzie te z prawej bo juz jego czas nadszedl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Co za duzo to niezdrowo Pojdzie te z prawej bo juz jego czas nadszedl Też miałbym ten dylemat ! Lubie Burgundię i Pinot Noir. Ale ciekawość i te 93 punkty Cellar-tracker'a chyba by przeważyły. Czekamy na recenzje @Bujo ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Co za duzo to niezdrowo Pojdzie te z prawej bo juz jego czas nadszedl Ja też bym Priorat obstawił Najlepszego, Michał, mam nadzieję, że sprosta Twojemu dzisiejszemu jubileuszowi! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Ja też bym Priorat obstawił Najlepszego, Michał, mam nadzieję, że sprosta Twojemu dzisiejszemu jubileuszowi!Mariusz ale Michałowi w dyni się przewraca, nie tak dawno nad Bugiem jabola pijał a teraz France mu po główce chodzą. No niech będzie na urodziny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Jako, że możliwym jest żem slabego charkteru dałem się namówić. 2013 B&G Czyli Barton & Gustier Pinot Noir. Reserve, Korsyka. No własnie - nigdy nie piłem wina z tej było nie było francuskiej wyspy. Sprzedawca w Makro miał dar przekonywania, a że cena byla niewygorowana (ok 26 PLN) - uległem. W tej klasie zadziwiająco "smaczne". Trzeba tedy zdrowie kolegi @Bujo wypić który nie dość, że ma urodziny ale jeszcze też w tym szczepie gustuje aczkolwiek w jego klasycznych burgundzkich wysokościach.U. Edytowane 2 Marca 2015 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Mariusz ale Michałowi w dyni się przewraca, nie tak dawno nad Bugiem jabola pijał a teraz France mu po główce chodzą. No niech będzie na urodziny Jabola nad Bugiem raz pil i wiecej nie ruszyl Priorat to jedno z win obarczonych ryzykiem, mam takie miejsca gdzie kupuje sie rozne gatunki z likwidowanych kolekcji i nigdy nie wiadomo co bedzie, mam cala skrzynke i czas sprobowac czy jeszcze wino czy juz ocet. Te posrodku bylo wyprobowane z niejakim @Friko i jest super Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 @Ugly - też bardzo lubię B&G, zacne.@Bujo - najlepszego z okazji jubileuszu, zaryzykuj Priorat. Ja dziś próbuję Finis Terra (krawędź świata, czy też koniec ziemi), połączenie niezłych szczepów: Aragonez, Castelao i Trincadeira. Mogę polecić, takie spokojne, głębokie, owocowe winko, z subtelnymi taninami i długim finiszem, warte grzechu. Cena śmieszna - 18,99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 A ja dzisiaj z okazji Kazimierza piję to :http://dotrzechdych.pl/?s=Cabrizco prawda żadnego Kazimierza nie znam ale tak bez okazji pić a fuj.Owocowe, przyjemne w cenie chyba 18,99 w owadzie. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Opis słaby, dodaj coś od siebie Darku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi