Skocz do zawartości

Blanki G. Loomis

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

jeden taki znajomy ostatnio tak skomentowal spiningi loomisa ... a spiny sa uzbrojone na maksa ch.o ... :mellow:

hehehe, odnosnie oryginałów w pełni się zgadzam

Robię cały czas kije na blankach GLoomisa, nie jest to juz to samo co lata wstecz, ale nadal są dość przyzwoite.

A ze starym Loomisem to najwięcej wspólnego ma teraz chyba ATC czyli Shikari :D

Pozdrawiam

a od 2008 to normark będzie to sprzedawał, tylkko ciekawe ile to będzie mialo wspólnego z G. LOOMISem

w Polsce? :huh: Normark bedzie rozprowadzał kije G-Loomis? :huh:

kije castingowe widzialem uzbrojone przyzwoicie, spinningi.... mogila. Pomimo dobrych komponentow koncepcyjnie robota jest taka ze wypadaloby rece obciac temu co to robil, zeby nie marnowal blankow :wacko:

Na ogół tak kończy sie mariaż dwóch swiatow . Połączenie firmy wizjonerskiej , koncepcyjnej i poniekąd undergroundowej z komercyjnym molochem , to z reguły pocałunek śmierci dla mniejszego . Przynajmniej dla wizerunku .

Trochę to tak , jakby koncern Mittal wchłonął firmę Patek..

• 8 miesięcy temu...

Dla mnie jest to wydarzenie. Wreszcie wraca do Polski WIELKI NIEOBECNY w ofercie blanków a dla wielu wręcz numer 1 jeśli chodzi o blanki, przynajmniej w USA - G-Loomis.

Kilka lat temu obecny w ofercie Fishing Center, potem niestety zniknął i fani marki skazani byli na prywatny import. Od dziś znowu w ofercie Fishing Center. Piszę od dziś, bo dosłownie kilka godzin temu Irek rozpakowywał paczkę i znakował pierwsze blanki a ja oczywiście nie mogłem nie skorzystać z okazji żeby pomacać co przyszło w dostawie <_<

Wybór przedstawia się nastepująco:

i, jak twierdzi Irek, oferta będzie w przyszłości być może jeszcze rozszerzona. Informacja o cenach wkrótce pojawi się na stronie Fishing Center.

Jak powiedziałem dziś w rozmowie jedemu z Kolegów, dożyliśmy pieknych czasów. Nie dość, że mamy w kraju rodbuilding na światowym poziomie, to obecnie mamy również na wyciągnięcie ręki już pełen wybór blanków i komponentów, jakie się tylko komu mogą zamarzyć. Na wyciągnięcie ręki, a nie oglądanie katalogu w internecie - to istotna różnica. Jest pięknie.

Pozdrawiam

post-10-1348914069,6481_thumb.jpg

Niepostrzeżenie gusta szlachetnieją . I sprzęt także . No , może jeszcze nie jest to bardzo dominujący sektor , ale jakże ciekawy i opiniotwórczy .

Nie demonizowałbym sprawy cen . To jest prosty rachunek ekonomiczny , nie dobroczynność . Chłam królujący w sklepach obłożony jest marżą kilkuset procentową . Conajmniej .

A Reytanów pod sklepami nie widziałem ..

A to na potwierdzenie, ze to fizycznie juz jest.

Bylem i ja, i macalem. Glownie modele 2cz i dluzsze, ladnie wykonane blanki, bez przesztywnien i widoczych wad.

Przypominaja te sprzed lat...mam m.in. ze starych czasow model 2,75 20LB, do 42g z GL2, na oko zmienil sie tylko wystroj, moj ma matowy, niebieskawy odcien a ten polyskujacy szary...

W oko mi wpadly hot shoty, a zwlaszzca model 2,3m 12LB z GL3 (jako, ze odpowiedniki HSów o dlugosciach 2,6m posiadam.

No i jest model swego czasu chyba najbardziej poszukiwany (w Polsce)z Loomisow - 2,9m 21g 12LBS z GL3. Mozna z niego zrobic fajna uniwersalke na rzeke.

Gumo

post-15-1348914072,2022_thumb.jpg

Witam,

Fajnei ze G Loomis znowu pojawil sie a kraju. Skoda tylko ze firma nie sprzedaje samych blankow z topowych seri jak chociazby GLX ( oprocz kilku modeli) i nowej GLX Crankbait, ktora strasznie mnie kusi od momentu jak pojawily sie informacje o niej. Trzeba bedzie chyba zakupic gotowa wedke i przezbroic :(

Pozdrawiam,

Bujo

Gumo fajne wrażenia na gorąco. Ja też pamiętam lekki kijek z tradycyjnym kołowrotkiem o długości około 3 metrów i mocy około 10-12 lbs zbudowany w pracowni Andrzeja Osowskiego na blanku GLX. Wówczas był to top technologiczny i kulturowy. (długość). Dziś pamiętam po latach, że miał bardzo wyszukane przelotki Fuji Gold Ceramit, super korek i był wypieszczoną konstrukcją. Miał go mój kolega i wszyscy mu dookoła zazdrościliśmy. Używał go przedewszystkim na łodzi. Taka była wtedy moda.

Jednak w przedstawionej tabeli nie widzę wersji GLX ? Może jeszcze oferta zostanie uzupełniona o ten wyszukany model blanku?

pozdrawiam :D

Ja tez pamietam, ze nawet w szczytowym momencie tej mody istnialo calkiem silne lobby o troche odmiennych pogladach tzn., ze z materialu weglowego, odpowiadajacego modulem sprezystosci IM6 (okolo 40 mln psi chyba), a wiec grubo mniejszej niz GLX da sie zrobic bardzo dobra wedke. I przy tym wytrzymalosc na przypadkowe urazy bedzie wieksza...

To samo odnosi i odnosilo sie do przelotek Gold Cermet na tytanowej ramce.

Jezeli idzie o dlugosc to nadal sa przypadki, gdzie kij okolo 3m, nawet z lodzi jest w uzyciu..

Jasne, ze jak ktos znajdzie zastosowanie dla wedki o b.duzym module, to glupio wyglada jak sie do niej zamontuje przelotki Hardloy :D ...choc i tak moglyby one ja przezyc...

Co do pytan konkretniejszych, mysle ze sie wypowie wlasciciel.

Ja zauwazam, ze w ofercie jest tez bardzo ciekawy, przynajmniej jak dla mnie patyk z IMX (ST 1084)

Gumo

Uważam Gumo, że masz dużo racji. Pamiętam mój kij f. Abu nr1 na który złowiłem moje największe pstrągi był na blanku szklanym i miał przelotki z drutu. Dziś należałoby napisać REC.

Również mój obecny ciężki kij castingowy mimo, że zbudowany jest na blanku dużo nowocześniejszym niż ówczesne GLX ma zamontowane przelotki Alconite oprócz szczytowej. Więc jak widzisz moda chodzi różnymi drogami.

Długość 3m też się zgadzam. Nawet kiedyś z dwoma sympatycznymi kolegami z Warszawy łowiłem na największym zbiorniku Wielkopolski i oni posiadali właśnie na łodzi kije o przybliżonej długości.

ale czy my nie odbiegamy od meritum wątku?

Dlatego może sprecyzuję pytanie do Irka Matuszewskiego.

1 - kto i gdzie produkuje omawiane blanki sygnowane GLoomis?

2 - które modele są nowościami ?

3 - czy w ofercie będą castingowe blanki GLX lub ich nowe wersje ( jak n.p. było w ofercie Daiko) ?

pozdrawiam :D