Skocz do zawartości

st.croix czy robinson diaflex

polskisudak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam kija na rzeke(Warta), na której de facto będę stawiał pierwsze kroki z nastawieniem na sandacza ew przyłów sum. przynęty to generalnie woblery roznego rodzaju plus czasami guma-ale nie klasyczny opad bo nie lubie-bardziej wleczenie przytrzymywanie itp.szukalem i mam wątpliwości czy st.croix wild river 2,75 10-28g lub 14-56g czy robinson diaflex classic 3.0 10-50g. Jeśłi ktoś miał doswiadczenie z tymi kijkami to może podpowie cos,a moze jakies inne propozycje?

pozdrawiam boruch

Luke, nie wiem czy dobrze przeczytałeś, ale kolega pisze o przyłowie w postaci suma, a nie klenia.

Niedawno puściłem Diaflexa do 38g i łowiłem nim woblerami sandaczowymi. Nie miałem z tym problemu, sum mi się nie podczepił, ale jakby to zrobił to walkę spokojnie mógłbym podjąć. WR do 21g przy tej długości to nie dwumetrowy Premier z tym samym cw.

W sumie to masz kolego trudny wybór :). Macałeś te dwa kije czy info z internetu?

90% mojego chodzenia po Warcie za sandaczem z gumą to główki 10-12 gr. Na pozostałe składają się lżejsze i cięższe , ale 20 gr stosuję sporadycznie i nie pamiętam żebym przekroczył. Także kija do 50 gr nie używam nigdy. Uncjowy kij do ciężkiego łowienia sandaczy wystarczy na tej rzece. Do łowienia o jakim piszesz lepszy nawet lżejszy. Wysoki moduł nie potrzebny ale też nie musi przeszkadzać. Oba kije się nadadzą w odpowiednich wagach ale może lepiej doskładać/upolować używkę w postaci Avida-taki kompromis.

Ten przyłów suma sobie kolego odpuść bo to jak wygrać w totka praktycznie. Kijem do 50 gram nie połowisz z opadu. Warta to nie odra tu się stosuje lekkie główki więc i kij musi być stosunkowo czuły, delikatny.

Nie zgodzę się z Tobą kolego Kozi. Ja łowię diaflexem 10-50 i nierzadko stosuję główki 7g i jakoś sobie radzę a nawet chwalę sobie ten kij. Co do suma to również zdementuję. Co prawda 10-50 diaflex classic absolutnie nie jest kijem sumowym ale ma spory zapas mocy i z własnych doświadczeń wiem, że sporym przyłowem sobie poradzi. W moim przypadku był to sumek pod 172cm z wiślanego nurtu, łatwo nie było ale rybka wyholowana.

Edytowane przez pioo

Witam. Z tym przyłowem, to jak nazwa wskazuje cos nie zamierzonego a chcialbym przynajmniej w jakims procencie miec szanse. dziekuje za wszystkie opinie bo pomacac w sklepie to jedno, a po spedzeniu iles tam godzin nad woda rzeczywistosc jest nieraz ciut inna. pozdrawiam

Pochwalę jeszcze Wild Rivera, bo w ogóle nie trafia do mnie to porównanie. Dragon HM80 jest na tym samym blanku, a z o wiele lepszym uzbrojeniem, uchwytem i też bym go nie chciał tak w ogóle, a w porównaniu z tym St.Croix w szczególe, więc co to za rozterki w przypadku o wiele gorzej uzbrojonego Robinsona.
Wild Rivera znam tak, że to prawie moja wędka, bo na ryby chodzę ze starszym człowiekiem, który jest właścicielem, a ma chore nogi, szybko się męczy, siada, i ja wtedy odkładam swojego pożal się boże Team Dragona i łowię na St.Croix. Jest to najbardziej uniwersalny kij jaki miałem w rękach - na tyle sztywny, że ładnie zacina, nie siada mu szczytówka w nurcie, a podczas holu fajnie się gnie (miałem na nim trochę szczupaków do 75cm i kilka sandaczy do 60, widziałem hol większych). Wędka bardzo mocna - mówię cały czas o 8'6" i 1 1/4 oz, ale przecież ten nie będzie dużo słabszy - śmiało może mieć u kogoś dożywocie. Naprawdę polecam.

Żadne halo, że WR jest bardziej uniwersalnym kijem jak avid, niższy moduł więc nie ma co porównywać. Avid to kij od szczotki a jeszcze z plecionką to 50/50 spad szczupaka. Miałem MHF-a, więc wiem o czym piszę, do sandaczy był idealny.

W jakiej długości ?

Żadne halo, że WR jest bardziej uniwersalnym kijem jak avid, niższy moduł więc nie ma co porównywać. Avid to  kij od szczotki a jeszcze z plecionką to 50/50 spad szczupaka. Miałem MHF-a, więc wiem o czym piszę, do sandaczy był idealny.

Pewnie sobie nowych nakupiłeś. Stary Avid  AS****MHF2 to kij na szczupaka, bolka i większe białoryby. Do sandacza tak, pod wobki.

Avid86MHF2 to kij pod grubszą wodę, grubsze przynęty i teoretycznie grubsze ryby.Miałem 275, teraz będę składał krótszego pod gumy i duże woblery.Nie wiem jak ten kij został testowany na jednym ze "sławnych" portali testowych skoro mówili , że nada się na jazie i okonie, wobki 4 cm itp. To dla mnie mało sensowne.

(...) Avid to  kij od szczotki a jeszcze z plecionką to 50/50 spad szczupaka. Miałem MHF-a, więc wiem o czym piszę, do sandaczy był idealny.

Chyba masz na myśli jakiś narybek szczupaka? Mam dwa Avidy (MF2 i MHF2), używam wyłącznie plecionek i spady o których piszesz to dla mnie zupełnie obce zjawisko. Nie znam serii WR, ale z tym Avidem coś Ci się najwyraźniej pomyliło.

Na jazie może nie jest, ale ładne garbusy z jego pomocą łowiłem. Nie wiem również co miał na myśli Szymon, mówiąc że to kij pod grubszą wodę? Łowię nim najczęściej w wodzie o głębokości 1-1,5m na 3-4" gumki i 3-5gr główki. Właśnie na głębokiej wodzie, lub rzece, gdzie muszę dać główkę 25-30gr ten kij wydaje mi się za miękki. Żeby nie było - to nie jest opinia ze "sławnego portalu". Wersję AVS86MF2 używam już czwarty sezon i wyciągnąłem z jego pomocą setki ryb.

Co do Diaflexa: Mam wersję 2,7m 10-40g. Jest to mój jedyny kij kupiony z "konieczności", awaryjnie i przez zupełny przypadek (po dojechaniu 700km do łowiska okazało się, że spakowałem nie tę tubę z kijami :) a w najbliższym mieście w sklepie było tylko to). Powiem tyle, że jeszcze żaden patyk mnie tak pozytywnie nie zaskoczył. Może rzeczywiście uchwyt jest nieco za cienki "w pęcinie", ale można się przyzwyczaić.

Edytowane przez Fiskare

Chyba masz na myśli jakiś narybek szczupaka? Mam dwa Avidy (MF2 i MHF2), używam wyłącznie plecionek i spady o których piszesz to dla mnie zupełnie obce zjawisko. Nie znam serii WR, ale z tym Avidem coś Ci się najwyraźniej pomyliło.

Na jazie może nie jest, ale ładne garbusy z jego pomocą łowiłem. Nie wiem również co miał na myśli Szymon, mówiąc że to kij pod grubszą wodę? Łowię nim najczęściej w wodzie o głębokości 1-1,5m na 3-4" gumki i 3-5gr główki. Właśnie na głębokiej wodzie, lub rzece, gdzie muszę dać główkę 25-30gr ten kij wydaje mi się za miękki. Żeby nie było - to nie jest opinia ze "sławnego portalu". Wersję AVS86MF2 używam już czwarty sezon i wyciągnąłem z jego pomocą setki ryb.

Co do Diaflexa: Mam wersję 2,7m 10-40g. Jest to mój jedyny kij kupiony z "konieczności", awaryjnie i przez zupełny przypadek (po dojechaniu 700km do łowiska okazało się, że spakowałem nie tę tubę z kijami :) a w najbliższym mieście w sklepie było tylko to). Powiem tyle, że jeszcze żaden patyk mnie tak pozytywnie nie zaskoczył. Może rzeczywiście uchwyt jest nieco za cienki "w pęcinie", ale można się przyzwyczaić.

Nic mi się z avidem nie pomyliło jeżeli mówimy o AVS 8"6' MHF-2.Na sandacze z plecionką owszem ale na szczupaki nie i zdania nie zmienię.Każdy ma prawo do swojego zdania, uważam że pod szczupaki zdecydowanie bardziej przyjazny byłby batson.

Avida sprzedałem i wcale nie żałuję decyzji, co prawda następca jest droższy ale spełnia oczekiwania.