Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa - rolki, płozy czy podpory?

Delux

Pytanie

Pytanie od praktykujących kolegów.

Stoję przed zakupem przyczepy podłodziowej i mam dylemat jeśli chodzi o jej wyposażenie. Mianowicie w zestawie mam 2 rolki kilowe natomiast zastanawiam się nad pozostałym wyposażeniem czyli czy wybrać:

podpory boczne tego typu:

http://bhlew.info/sklep/img/p/2285-2000-thickbox.jpg

czy rolki tego typu

http://allegro.bagazniki.eu/images/branderup_thule/rolka_podwojna_niebieska.jpg

czy zrobić sobie płozy tego typu

http://www.shafran-sail.com/katalog_zdjecia-ck/images/TEMA/DSCN1596.JPG

z opinii w innych wątkach polecane są płozy obite materiałem jednak mnie w tym rozwiązaniu przeraża fakt, że materiał szybko może złapać różnego rodzaju brud i piach co w efekcie daje piękną powierzchnię o charakterystyce papieru ściernego. Mam zatem obawy że po całym sezonie lodź z laminatu może mocno odczuć trudy wodowania.

Rolki z kolei w przeczytanych opiniach generują ryzyko uszkodzenia w miejscu styku z dnem podczas transportu po wyboistych drogach. Zastanawiam się czy jednak takie podwójne rolki, które de facto podtrzymywały by tylko łódź od dołu po obu stronach a główny ciężar jednak spoczywałby na kilu nie były by lepszym rozwiązaniem.

Ostatecznie można też zastosować widoczne ja wyższym zdjęciu podpory które są swego rodzaju kompromisem. Obłożone są materiałem gumopodobnym więc brudu nie łapią łatwo je wyczyścić, powierzchnia styku z łodzią jest większa niż rolek no i dają większa stabilność i jednak lepsze rozłożenie ciężaru. 

Ponieważ nie posiadałem do tej pory przyczepy, opinie osób użytkujących je co sezon są dla mnie najlepszą wykładnią i pozwolą podjąć ostateczną decyzję.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Modrzew syberyjski  rośnie  w zimnym klimacie ma bardzo małe przyrosty, a  jego gęstość jest większa od modrzewia europejskiego twardoś porównywalna do dębu a wytrzymałość na zginanie nawet większą . .  Słoje ułożone gęsto na przemian jasne i ciemne. Cechą charakterystyczną jest występowanie sęków. 

Jak dla mnie modrzew europejski ma ładniejsze usłojenie i mniejszą ilość sęków no i jest tańszy z 25 % . 

Można zabezpieczyć  olejem   choć nie koniecznie . Dwie deski na płozy to nie wydatek .

• 0

Koledzy a możecie polecić jakąś przyczepkę pod foxa F320. Szukam już czegoś na gotowo z płozami najlepiej, żebym nie musiał nic więcej do niej montować. Takie coś by się nadało ? http://kubix.pl/pl/water/648-jet-tema-przyczepa-do-transportu-skutera-wodnego-o-dmc-750kg.html

• 0

mam pytanie z braku doświadczenia. Kupiłem przyczepkę brenderup 8515 (generalnie to widzę ze one przeznaczone sa pod skutery wodne )z myślą o wożeniu sempera 440xt ale teraz mam wątpliwości czy ona nie jest za mała, niby ma opis ze łodzie do 450 cm ale wydaje  będzie problem bo + silnik i chyba to nie będzie fruwać... bo jest trochę maława do bądź co bądź nie malej łodzi.  Nie będzie problemu ze stabilnością podczas transportu i jak będzie z wodowaniem?

• 0

Nie kupujcie przyczep z osiami skrętnymi tylko resor i teleskop im lżejsza przyczepka i łódka tym więcej będzie na osi podskakiwać zero amortyzacji . 

Fox  F320  to lekka łódka  .Dobre  i tanie przyczepki mają Spawline w Piszu  można zamówić z łamanym dyszlem ale wybierać z dobrą miękką osią  skrętna SPP odpada są  twarde  i nie można zamocować  teleskopu . Lepiej dołożyć trochę kasy i kupić szerszą  przyczepkę żeby łódka mieściła się miedzy błotniki wtedy niżej leży  . 

Edytowane przez Tabor
  • Like 1

• 0

Mam taką samą przyczepe do aluminika 450 i wszystko ok.

Tylko trzeba wszystko poustawiać i wywayć żeby zaczep nie był za bardzo obciążony.

Załaduj łódke i załóż silnik i całe wyposażenoe które będzie jeździło na łodzi.

Jak za bardzo będzie obciążać hak to przesuń oś z kolami do przodu.

• Like 1

• 0

Nie kupujcie przyczep z osiami skrętnymi tylko resor i teleskop im lżejsza przyczepka i łódka tym więcej będzie na osi podskakiwać zero amortyzacji . 

Fox  F320  to lekka łódka  .Dobre  i tanie przyczepki mają Spawline w Piszu  można zamówić z łamanym dyszlem ale wybierać z dobrą miękką osią  skrętna SPP odpada są  twarde  i nie można zamocować  teleskopu . Lepiej dołożyć trochę kasy i kupić szerszą  przyczepkę żeby łódka mieściła się miedzy błotniki wtedy niżej leży  . 

Nawet resorowana przyczepa z  lekką łódką może skakać. Źle dobrany resor ( za dużo piór - lub za twarde piórka ) może być to samo albo i gorzej niż na skrętnej.

• Like 1

• 0

Mam taką samą przyczepe do aluminika 450 i wszystko ok.

Tylko trzeba wszystko poustawiać i wywayć żeby zaczep nie był za bardzo obciążony.

Załaduj łódke i załóż silnik i całe wyposażenoe które będzie jeździło na łodzi.

Jak za bardzo będzie obciążać hak to przesuń oś z kolami do przodu.

łódka sie dopiero robi

• 0

Ja mam przyczepke bez resorow ... I idzie jak przecinak z prędkościami o których pisać nie wolno ...A na tzw wyjebach tez idzie luks... ( testowane na łodzi z laminatu,pontonie , ribie)

Kiedyś miałem przyczepke na resorach i byla super ... Ale trzeba mieć super glebokki slip żeby się zwodowac bo na resorach jednostka jest wyzej

Edytowane przez radmac5
  • Like 4

• 0

Witam, czy dla łodzi riverfox 420 lub semper 410 warto montować do przyczepki rolki ruchome te co pracują razem z łodzią i się przechylają (nie wiem jak one się fachowo nazywają)???? Chodzi o przyczepkę Miro-car. Producent powiedział, że nie montuje zwykle takich ruchomych i nie ma jakby dużego doświadczenia ale ewentualnie może to mi zrobić. Na pewno płozy, rolki podstawa ale dodatkowo myślę o tej drabince co można po niej chodzić i o tych ruchomych rolkach co zamontowane są na samym końcu przyczepki. Myślicie, że warto czy przesada?