Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa - rolki, płozy czy podpory?

Delux

Pytanie

Pytanie od praktykujących kolegów.

Stoję przed zakupem przyczepy podłodziowej i mam dylemat jeśli chodzi o jej wyposażenie. Mianowicie w zestawie mam 2 rolki kilowe natomiast zastanawiam się nad pozostałym wyposażeniem czyli czy wybrać:

podpory boczne tego typu:

http://bhlew.info/sklep/img/p/2285-2000-thickbox.jpg

czy rolki tego typu

http://allegro.bagazniki.eu/images/branderup_thule/rolka_podwojna_niebieska.jpg

czy zrobić sobie płozy tego typu

http://www.shafran-sail.com/katalog_zdjecia-ck/images/TEMA/DSCN1596.JPG

z opinii w innych wątkach polecane są płozy obite materiałem jednak mnie w tym rozwiązaniu przeraża fakt, że materiał szybko może złapać różnego rodzaju brud i piach co w efekcie daje piękną powierzchnię o charakterystyce papieru ściernego. Mam zatem obawy że po całym sezonie lodź z laminatu może mocno odczuć trudy wodowania.

Rolki z kolei w przeczytanych opiniach generują ryzyko uszkodzenia w miejscu styku z dnem podczas transportu po wyboistych drogach. Zastanawiam się czy jednak takie podwójne rolki, które de facto podtrzymywały by tylko łódź od dołu po obu stronach a główny ciężar jednak spoczywałby na kilu nie były by lepszym rozwiązaniem.

Ostatecznie można też zastosować widoczne ja wyższym zdjęciu podpory które są swego rodzaju kompromisem. Obłożone są materiałem gumopodobnym więc brudu nie łapią łatwo je wyczyścić, powierzchnia styku z łodzią jest większa niż rolek no i dają większa stabilność i jednak lepsze rozłożenie ciężaru. 

Ponieważ nie posiadałem do tej pory przyczepy, opinie osób użytkujących je co sezon są dla mnie najlepszą wykładnią i pozwolą podjąć ostateczną decyzję.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Płozy muszą być niżej.Lódka ma wjeżdżać tylko po rolkach. Po wjechaniu powinna się delikatnie pochylić na jedną stronę płóz. Reasumując płozy służą tylko do transportu do oparcia tak żeby nie kiwała się na boki...

Dojeżdzam do slipu i obniżam jedną stronę z płozą , żeby zrobić luz  czy tak ,  inaczej w czasie jazdy   jak  tak zostawię będzie latać  łódka  ,, z prawa do lewego " . Sory dopytuję ,  bo nie chcę porysować nowiuśkiej łódki 

• 0

u mnie jest tak ustawione, że łódka wjeżdża po rolkach kilowych, a będąc na łódce minimalnie można ją przechylić na jedną lub drugą stronę, gdzie opiera się o płozy.

Dokładnie tak jak Sławek napisał.

wyregulowałem to ustawiając wysokość rolek /u mnie jest możliwość ich ustawiania/ i płóz.

Całość niech będzie najniżej jak się da.

edit.

@Pawlo29  - nad wodą nic nie zmieniasz, szkoda czasu.

te przechyły łódki z lewego na prawy bok są minimalne, a na czas transportu łókę dociska pas transportowy i nic nie lata.

Łódka musi być na sztywno do przyczepy w transporcie.

Edytowane przez Drac

• 0

Widzę to tak , jak przyprowadzę przyczepę i postawie łódkę  , dopasuje płozy pod nią  do transportu , ale cała zabawa dopiero się zacznie na slipie na zasadzie prób i błędów żeby to poustawiać . Wcześniej nie pojadę na ryby bo nie będę umiał jej zwodować   :P   .  Michał ustawiasz płozy tak trochę pochyle , żeby łatwiej zjeżdzała w duł  , czy poziomo 

• 0

Widzę to tak , jak przyprowadzę przyczepę i postawie łódkę , dopasuje płozy pod nią do transportu , ale cała zabawa dopiero się zacznie na slipie na zasadzie prób i błędów żeby to poustawiać . Wcześniej nie pojadę na ryby bo nie będę umiał jej zwodować :P . Michał ustawiasz płozy tak trochę pochyle , żeby łatwiej zjeżdzała w duł , czy poziomo

W domu możesz ustawić. Jak dobrze ustawisz płozy to łódkę bez problemu wciągniesz nawet z ziemi po rolkach????Płozy mają nie przeszkadzać ani obcierać łódki podczas wciągania...

Edytowane przez Sławek77

• 0

Jak przyczepę będę miał na miejscu to zobaczę jaki materiał na płozach  , jak ewentualnie coś poprawić . Dziś dopiero ją zarejestrowałem i ubezpieczyłem , bez tego nie mógł bym ją przyprowadzić . Warta 45 zł opłata na rok , chociaż tu nie zdzierają   :)

• 0

Witam, zamierzam zamowiec RIVERFOX 405 lub 420, mam tylko dylemat poniewaz posiadam przyczepke typowo pod ponton z rolkami 

http://transa-m.pl/produkt/389/przyczepa-brenderup-8415-premium-do-przewozu-pontonu .

Nie chce kupowac nowej, chcialbym ja dostosowac do nowej lodzi, jak myslicie czy da sie to tak zrobic abym nie mial problemu z wodowaniem?

U mnie slipy sa raczej dzikie i plytkie ,auto napewno nie moze wjechac do wody dalej niz tylne kola wtedy przyczepa jest moze ok 50cm w wodzie.

Czy ktos moze mi doradzic jak pozmieniac te rolki i czy one moga zostac czy trzeba je wywalic i zamontowac inne? 

Pozdrawiam

Edytowane przez Michal Sz

• 0

Wszystkie będzie grało, będziesz musiał tylko je poprzestawiać pod łódź. Sam miałem F420 na Niewiadówce z trzema rolkami kilowymi i dwoma podwójnymi, wszystko jeździło jak trzeba. Też mam płytkie slipy i gdy rolki podwójne były w jednej linii to łódź klinowała się na nich, bo metr od pawęży jest próg w kadłubie, weź to pod uwagę.

• 0

Dzisiaj zdjąłem łódkę z przyczepki i odwróciłem. Faktycznie nie ma tragedii. Będzie cieplej to prysnę lakierem i po krzyku.

Jednak przyjrzałem się płozom. Tragedia!

Ku przestrodze dla innych.

Przyczepkę kupiłem w ubiegłym roku. Materiał, którym pokryta była ploza to jak papier. Poprzecierana! Po zdjęciu tego czegoś czym okryto płozy okazało się, że łebki śrub wystają i w tych miejscach jest materiał przetarty. Same płozy zbutwiałe! Niczym nie zaipregnowane.

Oczywiście kupiłem nowe płozy na wymiar + impregnat i obłożyłem nowym materiałem. Łebki śrub wpuściłem głebiej i nie wystają.

Myślę ze teraz bedzie ok.

Jednak wszystko należy dobrze obejrzeć i wprowadzić poprawki po swojemu, by śmigać spokojnie na rybki.

• Like 1

• 0

Cóż trzeba zakupić przyczepę.

Łódź Kruger Delta E 480x185/330kg/+silnik+aku+pierdoły=430/500kg

Pod uwagę wziąłem 3 typy:

1-Tema BO55

2-Neptun Navy 17

3-Brenderup 180750UBL/8118/

Temę widziałem i od razu płozy do wywalenia/zastąpienia podwójnymi rolkami+dodatkowa rolka kilowa/

Neptuna ma Wiznerek ale ciąga na krótkie dystanse.

Podoba mi się Brenderup i chyba w ten model wejdę bo raz że cena prawie taka sama jak pozostałe i do tego dostarczą do producenta żeby łajbę ułożył.

Przyjadę i zabieram zestaw i jazda.

Ale może ktoś doradzi jeżeli chodzi o Brenderupa bo Temie czytałem/kol.MARAS/pozytywy.

Natomiast może coś ktoś ma wiedzę w tym temacie?

• 0

Neptun jest na prawdę ok, miałem i mam pod kolejną łódką.

Ma jeden minus, łódka jest dość wysoko, ale ja na niej wożę lekką małą łódeczkę więc nie przeszkadza mi to. 
Poprzednio woziłem romanę 430, i miałem płozy, których w połączeniu z rolkami kilowymi i pierwszą wahliwą nic nie zastąpi. Wahliwą rolkę należy odpowiednio przypiłować co by nie niszczyła łódki przy napływaniu. Łódka na płozach po prostu się nie niszczy, nie jest punktowo podparta tylko leży na większej płaszczyźnie co w przypadku przyczep z osią skrętną ma znaczenie. Łódki ważące do 300kg są mimo wszystko dość delikatne i dłuższe wożenie ich na rolkach może doprowadzić do powstawania pajączków w tych miejscach, poza tym łódź na płozach leży bardzo stabilnie.
Neptun jest cały skręcany, dzięki czemu możemy przesunąć do woli odległość dziobnicy od haka, a także ustawić oś tak by był odpowiedni balans, dla mnie to kolejna, bardzo ważna zaleta. 
Wcześniej miałem niewiadów p750, wolę neptuna choć i tak najlepsze przyczepy są przy amerykańskich łodziach, na nich często łódki leżą prawie "na glebie" co przy wodowaniu w trudnych warunkach jest bardzo pomocne.

• Like 1