Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa - rolki, płozy czy podpory?

Delux

Pytanie

Pytanie od praktykujących kolegów.

Stoję przed zakupem przyczepy podłodziowej i mam dylemat jeśli chodzi o jej wyposażenie. Mianowicie w zestawie mam 2 rolki kilowe natomiast zastanawiam się nad pozostałym wyposażeniem czyli czy wybrać:

podpory boczne tego typu:

http://bhlew.info/sklep/img/p/2285-2000-thickbox.jpg

czy rolki tego typu

http://allegro.bagazniki.eu/images/branderup_thule/rolka_podwojna_niebieska.jpg

czy zrobić sobie płozy tego typu

http://www.shafran-sail.com/katalog_zdjecia-ck/images/TEMA/DSCN1596.JPG

z opinii w innych wątkach polecane są płozy obite materiałem jednak mnie w tym rozwiązaniu przeraża fakt, że materiał szybko może złapać różnego rodzaju brud i piach co w efekcie daje piękną powierzchnię o charakterystyce papieru ściernego. Mam zatem obawy że po całym sezonie lodź z laminatu może mocno odczuć trudy wodowania.

Rolki z kolei w przeczytanych opiniach generują ryzyko uszkodzenia w miejscu styku z dnem podczas transportu po wyboistych drogach. Zastanawiam się czy jednak takie podwójne rolki, które de facto podtrzymywały by tylko łódź od dołu po obu stronach a główny ciężar jednak spoczywałby na kilu nie były by lepszym rozwiązaniem.

Ostatecznie można też zastosować widoczne ja wyższym zdjęciu podpory które są swego rodzaju kompromisem. Obłożone są materiałem gumopodobnym więc brudu nie łapią łatwo je wyczyścić, powierzchnia styku z łodzią jest większa niż rolek no i dają większa stabilność i jednak lepsze rozłożenie ciężaru. 

Ponieważ nie posiadałem do tej pory przyczepy, opinie osób użytkujących je co sezon są dla mnie najlepszą wykładnią i pozwolą podjąć ostateczną decyzję.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Być może jestem przewrażliwiony  , ale jeżdzę bardzo dużo z przyczepami i widzę jak potrafią podskakiwać na drodze i teraz jak patrzę na te CYBANCIKI  które mocują oś z ramom to dostaję gęsiej skórki że to z czasem się wszystko rozpadnie . Każdy postój to bym chyba z kluczami latał  i sprawdzał czy coś się nie rozkręciło  . To jest moje osobiste zdanie 

• 0
  • 0

Cóż trzeba zakupić przyczepę.

Temę widziałem i od razu płozy do wywalenia/zastąpienia podwójnymi rolkami+dodatkowa rolka kilowa/

Ale może ktoś doradzi jeżeli chodzi o Brenderupa bo Temie czytałem/kol.MARAS/pozytywy.

Natomiast może coś ktoś ma wiedzę w tym temacie?

Temę masz w wersji z płozami i z rolkami ,więc wybierasz która Ci odpowiada. 

A tak zapytam czy ta przyczepa od suskiego jest na osi WATERPROOF ? - czyli ma uszczelnione łożyska.. I czy jest możliwość ustawienia /przesunięcia osi, czy też mamy ją przykręconą w jednym i tylko jednym miejscu na ramie. 

Edytowane przez M a r a s
  • Like 1

• 0

Temę masz w wersji z płozami i z rolkami ,więc wybierasz która Ci odpowiada. 

A tak zapytam czy ta przyczepa od suskiego jest na osi WATERPROOF ? - czyli ma uszczelnione łożyska.. I czy jest możliwość ustawienia /przesunięcia osi, czy też mamy ją przykręconą w jednym i tylko jednym miejscu na ramie. 

Możesz się też dogadać z dystrybutorem, żeby wymienił rolki na płozy czy odwrotnie. Ja do swojej dokupiłem płozy 2x większe i dodatkową rolkę kilową, której nigdy nie założyłem. Ale możesz również dokupić płozy od jetboata jeśli chcesz.. 

Przyczepą mam już 4rok, jak jakieś pytania to piszcie..

• Like 1

• 0

Dziękuję za wszelkie informacje,zawsze się przydadzą.

Ale konkretnie to czy jest tu ktoś kto ma przyczepę Brenderupa?

Dobre są czy nie?

Niedługo sezon i zapewne te info przydadzą się każdemu kto chce kupić,zresztą ceny niedługo podskoczą/od kwietnia-tak mówił mi przedstawiciel Temy i Brendera/

• 0

Tema a Brenderup to jak marketing a MARKETING. 

Widzę, że już zdecydowałeś i tylko czekasz aż ktoś napisze jakiś pozytyw..

Już się robi-Gala BBG Biała Podlaska :P

tak zupełnie przypadkowo trafiłem.

Edytowane przez gaweł

• 0

Hejo.

Takie udogodnienie. Rolkowane płozy pod ponton. Co by ponton z silnikiem spalinowym lub elektrycznym z akumulatorami i całym mandżurem wciągać jednym paluszkiem. Płozy można przykręcić bezpośrednio do oryginalnych belek lub wymienić belki na te rolki. Również to zastosowanie sprawdzi się też do łódek.

post-51016-0-00373600-1582273662_thumb.jpg

• Like 6

• 0

Fajne rozwiązanie ale do samodzielnego montażu ponieważ sporo by podnosiło cenę kupnej przyczepki . GRYPA rozłożyła pracowników i moja przyczepka w proszku czeka na złożenie . Spróbuje taką rolkę z przodu założyć do płozy , może to ułatwi wciąganie łódki wyjdzie w praniu jak się to nie sprawdzi to rolkę zdemontuje

• 0

Hejo.

Takie udogodnienie. Rolkowane płozy pod ponton. Co by ponton z silnikiem spalinowym lub elektrycznym z akumulatorami i całym mandżurem wciągać jednym paluszkiem. Płozy można przykręcić bezpośrednio do oryginalnych belek lub wymienić belki na te rolki. Również to zastosowanie sprawdzi się też do łódek.

Super pomysł! Mam nadzieję że sprawdzi się nad wodą!

• 0

Cześć koledzy, planuję zakup zestawu łódka+przyczepa. Łódź już wybrana, lekka 90kg o długości ok 340cm. Do kompletu przyczepa p400 niewiadów. Mam w planach wodować się niekiedy w płytkich miejscach i natrafiłem na poniższy temat. Z waszych wypowiedzi dowiedziałem się, że płozy służą do stabilizacji łodzi podczas transportu i nie powinny służyć (w przypadku łodzi z laminatu) do jej zsuwania co grozi porysowaniem. Moje pytanie do was czy wystarczy przyczepę p400 wyposażyć w odpowiednio ustawione płozy oraz dodatkową rolkę kilową, abym samemu poradził sobie z wciągnięciem łodzi w płytszych miejscach ? Czy może powinienem pomyśleć nad wahadłem z dwoma rolkami + jakieś dodatkowe stabilizujące łódkę po bokach? Marek

• 0

Chyba nie ma sposobu żeby się nic nie rysowało podczas wodowania Łodzi , większą szkodę możemy zrobić podczas dopływania do brzegu gdzie są kamienie , gałęzie których nie widzimy pod wodą czy też zepchnie wiatr czy prąd wody łódkę a my nie mamy na to wpływu i popłynie w inne łódki , sam tego ostatnio doświadczam , a dopływamy do brzegu nie tylko żeby łódkę zabierać na przyczepę ale żeby cumować , tu widzę większe zagrożenie dla łódki

• 0

Mam płozy do tego rolki i 4 szt kółek pomiędzy które wchodzi kil lódki .

Kółka wykonane są  z prawdziwej gumy niebieskiej nie rysują lódki .

Te pseudo rolki z niby gumy to tragedia  znajomy ma porysowane całe dno .

Jeśli możecie spróbujcie sobie załatwić rolki z starej pralki Frani .

Rozwiązanie PrzemkaKosiora jest zastosowane w starych przyczepach do jachtów widziałem taką przyczepę na Zegrzu . .

Poprzez dźwignię podnosi się rolki wciąga sie lódz na przyczepę  a później rolki opadają a łódka leży na płozach .

Gumowe rolki nie rysują łódki  czarne trochę brudzą .

b3ac5ff15279292a0bff25ff31283098.jpg

• 0

Rolka jest z wałka plastikowego i na nią nałożony wąż gumowy zbrojony.

Możesz napisać cos więcej o tym rozwiązaniu? Jak sie sprawdza  w praktyce?

Gdzie kupiłeś taki wałek, wierciłeś otwór pod ośkę, czy już był, jaka średnice ma wałek z założonym wężem.

Ja zastanawialem sie czy nie zrobić czegos takiego z 

https://listwy-rolkowe.pl/listwa-rolkowa-1240mm-promocja-p-569.html

Zmontować do kupy 3 sztuki, i zrobić taka deskę z rolkami.

Sa tez rolki z gumowanymi niebrudzącymi kółkami, na ośkach fi 3-5mm  i osadzone w profilu z blachy 2-3.

• 0

Jeśli łódź ma mocno wysunięty kil i jest ciężka to kil wchodzi pomiędzy opony i zapiera się na felgach od tych kółek, a do tego zaciskające się opony utrudniają wciąganie. Fajnie, nie?

Edytowane przez karkoszek
  • Like 1