Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa - rolki, płozy czy podpory?

Delux

Pytanie

Pytanie od praktykujących kolegów.

Stoję przed zakupem przyczepy podłodziowej i mam dylemat jeśli chodzi o jej wyposażenie. Mianowicie w zestawie mam 2 rolki kilowe natomiast zastanawiam się nad pozostałym wyposażeniem czyli czy wybrać:

podpory boczne tego typu:

http://bhlew.info/sklep/img/p/2285-2000-thickbox.jpg

czy rolki tego typu

http://allegro.bagazniki.eu/images/branderup_thule/rolka_podwojna_niebieska.jpg

czy zrobić sobie płozy tego typu

http://www.shafran-sail.com/katalog_zdjecia-ck/images/TEMA/DSCN1596.JPG

z opinii w innych wątkach polecane są płozy obite materiałem jednak mnie w tym rozwiązaniu przeraża fakt, że materiał szybko może złapać różnego rodzaju brud i piach co w efekcie daje piękną powierzchnię o charakterystyce papieru ściernego. Mam zatem obawy że po całym sezonie lodź z laminatu może mocno odczuć trudy wodowania.

Rolki z kolei w przeczytanych opiniach generują ryzyko uszkodzenia w miejscu styku z dnem podczas transportu po wyboistych drogach. Zastanawiam się czy jednak takie podwójne rolki, które de facto podtrzymywały by tylko łódź od dołu po obu stronach a główny ciężar jednak spoczywałby na kilu nie były by lepszym rozwiązaniem.

Ostatecznie można też zastosować widoczne ja wyższym zdjęciu podpory które są swego rodzaju kompromisem. Obłożone są materiałem gumopodobnym więc brudu nie łapią łatwo je wyczyścić, powierzchnia styku z łodzią jest większa niż rolek no i dają większa stabilność i jednak lepsze rozłożenie ciężaru. 

Ponieważ nie posiadałem do tej pory przyczepy, opinie osób użytkujących je co sezon są dla mnie najlepszą wykładnią i pozwolą podjąć ostateczną decyzję.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie złe rękodzieło odwaliłeś , ale jeżeli Tobie zdaje egzamin to się tylko cieszyć . Swoją przyczepkę trochę doposażam w podesty bo widzę że mi się przydadzą , łatwiej zwodować łódkę nie mocząc nóg w wodzie . Jak dokończę wstawię fotki jak mi wyszło

• 0

W tym roku kupiłem przyczepkę  , ale jak to bywa życie weryfikuje i okazało się ,  że nie zawsze jest dobry zjazd do wody i trzeba po błocie wchodzić na przyczepkę  a  potem wodować łódkę , gorzej jest jak z tymi buciorami siada się do samochodu żeby odjechać  i  cały syf mamy na wycieraczce w mobilu , dla tego dołożyłem podesty dzięki którym uniknę  błota , przynajmniej je ograniczę  , o chodzeniu po śliskich kątownikach już nie wspomnę . Koledzy którzy wodują łódki wiedzą jakie nie raz mają problemy , a koledzy którzy są przed zakupem przyczepy mogą zobaczyć na jedno z wielu rozwiązań . Płyty są aluminiowe  5 mm , na złomowisku kupione    ;)   w sklepie za drogie 

post-68034-0-26125300-1605707168_thumb.jpg

post-68034-0-66412100-1605707179_thumb.jpg

post-68034-0-36692600-1605707205_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Płozorolki !

Jak dowalił pasami na koniec to aż blacha się odgięła :) 

Osobiście posiadam przyczepę firmy Spawline pod łódkę Pegazus 450  - łącznie 4 x podwójne rolki boczne + kołyska wspierająca pawęż ( 2 rolki ) + 2 kilowe  ( mniej więcej po środku i w części dziobowej) . 

Jedyne co bym dołożył do tyczki boczne, te naprowadzające łódkę gdy np wieje boczny wiatr , przydatne wtedy kiedy samemu musimy się wciągnąć na przyczepę.

Poprzednia przyczepa - Spawline mimo solidnego wykonania potrzebowała więcej energii do zwodowania łódki ( Pegazus 380 )

• 0

Tyczki boczne nie sprawdzają się przy każdej łodzi, ale kółka od taczki jako pierwsze prowadzące na kołysce lub bez niej dają radę przy każdej łodzi z kilem. Ja ostatnio dołożyłem elektryczna wciągarkę, udało mi się ją zmieścić przed ręczna teraz wciąganie lódki to sama przyjemność, pilot bezprzewodowy - jak wieje sznurek do knagi z tyłu łodzi i wszystko wchodzi samo....

Dodam że do zasilania wciągarki mam aku w bagażniku, złączka elektryczna rema do wózków widłowych, w drodze powrotnej aku podłączam do gniazda zapalniczki i się ładuje - poprostu ideal:)

Te płozy z rolkami przy zrzucaniu łodzi też fajna sprawa, warto pomyśleć nad nimi aczkolwiek większość łodzi ma dno jajowate i nie wiem czy do końca zdałoby to egzamin...

Edytowane przez womaly23

• 0

Przy okazji wrzucę jak będę w garażu :)

Ta wciągarka została mi z samochodu terenowego do zabawy, wciagarka jakas zwykła coś ok 1000kg uciągu i daje rade, na aledrogo tego typu wciągarki Atv czy dragon to koszt w max 500 zł

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

Proszę :)

To jest chyba taka

https://www.wyciagarki.net/wyciagarka-powerwinch-pw2000-12v-p-865.html

Do niej dokupiłem przekaźnik żeby zamontować pilot bezprzewodowy, który zresztą też musiałem dokupić, ale tak jak pisałem do 500 zł można kupić już gotowy komplet

A i oczywiście te wciągarki mają wolny bieg, więc prądu używamy tylko wciągając łódkę:)

Kurde tak patrzę to na tej stronie jest nawet mocniejsza za 370 do 400 pln

post-48115-0-62867100-1606333716_thumb.jpg

post-48115-0-07632100-1606333724_thumb.jpg

post-48115-0-37617000-1606333744_thumb.jpg

Edytowane przez womaly23
  • Like 4

• 0

Zajebista rzecz ! Da się to gdzieś kupić ?

Będę zamawiał wkrótce przyczepę do łodzi to może bym Suskiego poprosił i zainstalowaliby mi takie cudo

żebyś się nie zdziwił...

Wg moich doświadczeń z wykonawcami m.in. przyczep: panie nie da się, nie mam ludzi, a po co to panu, u nas tak się nie robi, itp., itd.

Ja już odpuściłem wszelkie modyfikacje. Musiałbym sam zorganizować sobie warsztat ślusarski i się nauczyć spawać.

• Like 1

• 0

Jeśli dajmy na to producent przyczep ma zapchany kalendarz i nie wyrabia się to mało prawdopodobne aby zostawił wszystko i zrobił projekt ,wykonał i zamontował te płozorolki . 

A jak już oddeleguje pracownika do tego projektu to cena może być zaporowa. Najczęściej podana cena jest zaporowa dla odbiorcy aby default_pupa.gif nie zawracać głupotami.

Najprościej jest zrobić to samemu tyle tylko ,że trzeba posiadać jakieś umiejętności manualne ,pomieszczenie, narzędzia i czas. Na zimowe wieczory jak znalazł :)   

• Like 1

• 0

Suski jest otwarty na każde propozycje, sugestie. Jak mówią słuchają nas żeby robić dobry produkt i żeby klient był zadowolony. Ja poprosiłem o rolki przy płozach do gumiaka, zrobili a później wykorzystywali przy innych projektach.Girma wygląda jak mała Manufaktura...

• Like 1

• 0

Pokaż foto bo właśnie myślę nad rolkami przy płozach do gumiaka.

Łukasz a po  ci taka kombinacja ? Mam Suskiego na rolkach  mawerika 370 ze stormem 18 4t ,elektrykiem i aku 100ah, kupą szpeju i wciągam ma przyczepę jedną ręką bez użycia wyciągarki ...

• 0

Łukasz a po ci taka kombinacja ? Mam Suskiego na rolkach mawerika 370 ze stormem 18 4t ,elektrykiem i aku 100ah, kupą szpeju i wciągam ma przyczepę jedną ręką bez użycia wyciągarki ...

A po to np. Że nie trzeba wjeżdżać przyczepą do wody wcale(jeśli warunki nie pozwalają) i gumiak ładnie wjeżdża na płozy ????Przy wodowaniu również fajnie zjeżdża do wody nie szorując, niszcząc spodu.

• 0

A po to np. Że nie trzeba wjeżdżać przyczepą do wody wcale(jeśli warunki nie pozwalają) i gumiak ładnie wjeżdża na płozy ????Przy wodowaniu również fajnie zjeżdża do wody nie szorując, niszcząc spodu.

Sławek ale ja wjeżdżam tak  ,że zanurzam tylko pierwszą centralną rolkę . Całość operacji mogę zrobić w adidaskach :D :D

• Like 1