Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa - rolki, płozy czy podpory?

Delux

Pytanie

Pytanie od praktykujących kolegów.

Stoję przed zakupem przyczepy podłodziowej i mam dylemat jeśli chodzi o jej wyposażenie. Mianowicie w zestawie mam 2 rolki kilowe natomiast zastanawiam się nad pozostałym wyposażeniem czyli czy wybrać:

podpory boczne tego typu:

http://bhlew.info/sklep/img/p/2285-2000-thickbox.jpg

czy rolki tego typu

http://allegro.bagazniki.eu/images/branderup_thule/rolka_podwojna_niebieska.jpg

czy zrobić sobie płozy tego typu

http://www.shafran-sail.com/katalog_zdjecia-ck/images/TEMA/DSCN1596.JPG

z opinii w innych wątkach polecane są płozy obite materiałem jednak mnie w tym rozwiązaniu przeraża fakt, że materiał szybko może złapać różnego rodzaju brud i piach co w efekcie daje piękną powierzchnię o charakterystyce papieru ściernego. Mam zatem obawy że po całym sezonie lodź z laminatu może mocno odczuć trudy wodowania.

Rolki z kolei w przeczytanych opiniach generują ryzyko uszkodzenia w miejscu styku z dnem podczas transportu po wyboistych drogach. Zastanawiam się czy jednak takie podwójne rolki, które de facto podtrzymywały by tylko łódź od dołu po obu stronach a główny ciężar jednak spoczywałby na kilu nie były by lepszym rozwiązaniem.

Ostatecznie można też zastosować widoczne ja wyższym zdjęciu podpory które są swego rodzaju kompromisem. Obłożone są materiałem gumopodobnym więc brudu nie łapią łatwo je wyczyścić, powierzchnia styku z łodzią jest większa niż rolek no i dają większa stabilność i jednak lepsze rozłożenie ciężaru. 

Ponieważ nie posiadałem do tej pory przyczepy, opinie osób użytkujących je co sezon są dla mnie najlepszą wykładnią i pozwolą podjąć ostateczną decyzję.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jaki to preparat?

Berner . Taki jak tu :

https://allegro.pl/oferta/berner-smar-penetrujacy-spray-w-sprayu-500ml-8970046500?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_&ev_adgr=Chemia+-+%C5%9Arodki+do+napraw+i+zabezpieczania&gclid=Cj0KCQjwvr6EBhDOARIsAPpqUPGxQ2rDVh4JRkY_iuXDKajhOr0E9wwxpfqyNv6nRxlt8sFKkPY1O1EaAoPEEALw_wcB

Bardzo fajny środek dostałem kiedyś na spróbowanie od teścia . Po aplikacji pieni się i wnika dość głęboko a później pozostawia smar o konsystencji tak w połowie pomiędzy olejem a towotem . Zupełnie inna bajka niż środki penetrujące typu WD40 , które po prostu są suche i przynoszą tylko chwilową poprawę .

• 0

Panowie szukam elementu zaznaczonego do foto. Lub coś podobnego. Plywadlo chce przesunąć do przodu aby lepiej dociążyć hak. Miał bym 2 pieczenie za jednym zamachem. Myślałem nad rolką kilowa ale to nie było by to. Znalazłem z Yamahy ale kosztuje 370zl za kawałek gumy. 200e2d01e5a2eaa920a96f49d5f84374.jpgb44be44e556ca35cc8c3591a6eb58233.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Panowie szukam elementu zaznaczonego do foto. Lub coś podobnego. Plywadlo chce przesunąć do przodu aby lepiej dociążyć hak. Miał bym 2 pieczenie za jednym zamachem. Myślałem nad rolką kilowa ale to nie było by to. Znalazłem z Yamahy ale kosztuje 370zl za kawałek gumy. 200e2d01e5a2eaa920a96f49d5f84374.jpgb44be44e556ca35cc8c3591a6eb58233.jpg

Na Olx są te podpory po 180 zł

• 0

No właśnie szerokie. A ja chciał bym taka wąska szparkę [emoji854][emoji854][emoji6][emoji2957] żeby odrazu trzymało silnik na sztywno.

Zawsze można szerszą dziobnice przeciąć pośrodku o tyle ile potrzebujesz zwęźić...I skręcić śrubą...jest przecież otwór ????

• Like 2

• 0

To tak w kwestii podpory jak rozwiązać podparcie silnika w takiej przyczepie jak meers ? Gdzie pierwsza rolka jest podwójna wachliwa? Przyczepa chyba powinna stać na obu tych rolkach ? A mam podporę taką opieraną na rolce , czy mogę popchnąć lodz do przodu tak aby jedna rolka z tej wachliwej wystawała i na niej oprzeć podorę? Czy są jakieś inne rozwiązania ?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Ja robiłem,wyspawany profil 25x25 z regulacją na gwintach, Wszystko proszkowo pomalowane,dziobnica podtrzumujaca silnik....swoją drogą kołyska świetny patent,łajbę z trawy można podnieść

Czy w wolnej chwil mógłbyś samej podpory zrobić fotki ? Ciśnienia nie ma :) 

• 0

A ja mam pytanie z innej beczki, przerabiam oswietlenie w przyczepce, wywalam belkę i wstawiam ledy. Jak pociągnąłeś kable? Od wtyczki dwa kable czy 1 gdzieś rozdzielałeś?

Planuje od wtyczki 1 kabel później rozdzielić na lampę lewa/prawa i oświetlenie tablicy,wszystko na luty tylko ciężko to będzie dobrze za izolowac.

Oświetlenia tablicy widze że nie robiłeś?

• 0

Tu nie chodzi o koszta, to grosze kosztuje, i jak coś to trzeba i 3 kabelek ciągnąć do podswietlenia tablicy, noo chyba że olać to :P

Zespolone lampy LED z oświetleniem tablicy i po problemie. Trzeci dwużyłowy też można puścić w razie czego. Do pełnej izolacji rurki termokurczliwe z klejem w odpowiednim rozmiarze.