Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa - rolki, płozy czy podpory?

Delux

Pytanie

Pytanie od praktykujących kolegów.

Stoję przed zakupem przyczepy podłodziowej i mam dylemat jeśli chodzi o jej wyposażenie. Mianowicie w zestawie mam 2 rolki kilowe natomiast zastanawiam się nad pozostałym wyposażeniem czyli czy wybrać:

podpory boczne tego typu:

http://bhlew.info/sklep/img/p/2285-2000-thickbox.jpg

czy rolki tego typu

http://allegro.bagazniki.eu/images/branderup_thule/rolka_podwojna_niebieska.jpg

czy zrobić sobie płozy tego typu

http://www.shafran-sail.com/katalog_zdjecia-ck/images/TEMA/DSCN1596.JPG

z opinii w innych wątkach polecane są płozy obite materiałem jednak mnie w tym rozwiązaniu przeraża fakt, że materiał szybko może złapać różnego rodzaju brud i piach co w efekcie daje piękną powierzchnię o charakterystyce papieru ściernego. Mam zatem obawy że po całym sezonie lodź z laminatu może mocno odczuć trudy wodowania.

Rolki z kolei w przeczytanych opiniach generują ryzyko uszkodzenia w miejscu styku z dnem podczas transportu po wyboistych drogach. Zastanawiam się czy jednak takie podwójne rolki, które de facto podtrzymywały by tylko łódź od dołu po obu stronach a główny ciężar jednak spoczywałby na kilu nie były by lepszym rozwiązaniem.

Ostatecznie można też zastosować widoczne ja wyższym zdjęciu podpory które są swego rodzaju kompromisem. Obłożone są materiałem gumopodobnym więc brudu nie łapią łatwo je wyczyścić, powierzchnia styku z łodzią jest większa niż rolek no i dają większa stabilność i jednak lepsze rozłożenie ciężaru. 

Ponieważ nie posiadałem do tej pory przyczepy, opinie osób użytkujących je co sezon są dla mnie najlepszą wykładnią i pozwolą podjąć ostateczną decyzję.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

IntruZ9 A do podświetlania się nie czepiają? Chcę zamontować blachę w tym miejscu co u Ciebie i nie wiem czy jakiejś lampki tam nie pociągnąć. Apropo izolacji to myślałem, ze są do kupienia takie portki termokurczliwe ale niestety nie znalazłem

Edytowane przez Bartek1989

• 0

Wiesz co świateł tablicy nie robiłem, dołożyłem trójkąty odblaskowe na błotniki...tablica jest dobrze odsłonięta,wrzucam zdjęcia mojej podpory

Teraz to wszystko widać jak na dłoni :) 

Bardzo dziękuję za foty. 

Czy mogę skraść ten pomysł na własne potrzeby  :)  

• 0

Intruz tak patrzę i widzę, że u Ciebie dupa łodzi leży na rolkach bocznych , a wahliwa w sumie nie robi nic, poza podpieraniem silnika. Nie lepiej (bezpieczniej dla łodzi) jak cały ciężar stoi na kilu i pawęż jest podparta na końcu od spodu? A rolki boczne tylko stabilizują lódź i nie przenoszą ciężaru ( nie wgniatają dna)?

Edytowane przez binio1111
  • Like 1

• 0

Tak zgadza się kołyska jest od wodowania, jeżdżę już tak dwa lata i nic z łodzią się nie dzieje,w sumie 3 rolki kilowe i dwie podwójne z tyłu czyli 7 punktów podparcia,ale generalnie jest tak jak mówisz czyli kil bierze większą część,a boczne stabilizują i tez podpierają,choć regulując wszystko starałem się robić żeby cała masa nie szła na boczne wahliwe,tylko nieznacznie

Edytowane przez IntruZ9

• 0

Tak zgadza się kołyska jest od wodowania, jeżdżę już tak dwa lata i nic z łodzią się nie dzieje,w sumie 3 rolki kilowe i dwie podwójne z tyłu czyli 7 punktów podparcia,ale generalnie jest tak jak mówisz czyli kil bierze większą część,a boczne stabilizują i tez podpierają,choć regulując wszystko starałem się robić żeby cała masa nie szła na boczne wahliwe,tylko nieznacznie

Dokładnie tak  samo  mi szkutnik tłumaczył jak mam postawić łódkę na przyczepie. 

• 0

Czy jest jakiś preparat lub środek w sprayu do smarowania płóz w przyczepce żeby łódka łatwiej z nich schodziła? Jak postoi dłuższą chwilę to strasznie ciężko ją zepchnąć... [emoji848][emoji848][emoji848]

Czy mam szukac jakiegoś sliskiego materiału i obłożyć na nowo płozy [emoji848]

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Też to przerabiałem, wymienić na rolki :) Każdy lubrykant będzie łapać piach i inny syf. ;)

Może teflon w spray[emoji848]

Rolki przerabiałem i było gorzej w drugą stronę... Łatwo łódka schodziła ale do dupy się ją wciagalo. [emoji2369]

• 0

Czy jest jakiś preparat lub środek w sprayu do smarowania płóz w przyczepce żeby łódka łatwiej z nich schodziła? Jak postoi dłuższą chwilę to strasznie ciężko ją zepchnąć... [emoji848][emoji848][emoji848]

Czy mam szukac jakiegoś sliskiego materiału i obłożyć na nowo płozy [emoji848]

założyłem coś takiego , jest lepiej

https://allegro.pl/oferta/ceratka-teflonowa-z-klejem-tasma-0-135x100mm-ptfe-7636950568?snapshot=MjAxOS0wMi0xMVQxNToyNToxNS44NjhaO2J1eWVyO2VjMjBjODc5MjZhNzhmNjQwMmQ1ZjNiODQwOTMzNzAzZTNkNmE3OGI4OTk2MTU0ZDI0YzMxYmUxMzE3MzExYzc%3D

• 0
Mam taką taśmę w pracy... Ale to nie jest jakieś długoterminowe rozwiązanie bo raczej się porwie ta taśma.

• 0

Jest jeszcze opcja wymiany auta na wyższe żeby głębiej w wodę wjechać... I to napewno rozwiąże problem[emoji16]

Mam SUVa, a i tak mnie wkurzało, że z płozami musiałem topić całą przyczepę. Na rolkach miałem już wyciągania przy niżówce gdzie żadna rolka nie była zanurzona. Wystarczyło dziób na rolkę prowadzącą wciągnąć i już jakoś szło. 

• 0

Jak mialem przyczepkę z płozami i wodowałem się na płytkim slipie( często łódka była cała nad wodą) to luzowałem śruby, płozy opadały w dół i łódka stała tylko na rolkach kilowych. Spychałem do wody, wyjeżdzałem i ustawiałem płozy na tej samej wysokości ( wcześniej dobrze zaznaczyć markerem poziom).