Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa podłodziowa - rolki, płozy czy podpory?

Delux

Pytanie

Pytanie od praktykujących kolegów.

Stoję przed zakupem przyczepy podłodziowej i mam dylemat jeśli chodzi o jej wyposażenie. Mianowicie w zestawie mam 2 rolki kilowe natomiast zastanawiam się nad pozostałym wyposażeniem czyli czy wybrać:

podpory boczne tego typu:

http://bhlew.info/sklep/img/p/2285-2000-thickbox.jpg

czy rolki tego typu

http://allegro.bagazniki.eu/images/branderup_thule/rolka_podwojna_niebieska.jpg

czy zrobić sobie płozy tego typu

http://www.shafran-sail.com/katalog_zdjecia-ck/images/TEMA/DSCN1596.JPG

z opinii w innych wątkach polecane są płozy obite materiałem jednak mnie w tym rozwiązaniu przeraża fakt, że materiał szybko może złapać różnego rodzaju brud i piach co w efekcie daje piękną powierzchnię o charakterystyce papieru ściernego. Mam zatem obawy że po całym sezonie lodź z laminatu może mocno odczuć trudy wodowania.

Rolki z kolei w przeczytanych opiniach generują ryzyko uszkodzenia w miejscu styku z dnem podczas transportu po wyboistych drogach. Zastanawiam się czy jednak takie podwójne rolki, które de facto podtrzymywały by tylko łódź od dołu po obu stronach a główny ciężar jednak spoczywałby na kilu nie były by lepszym rozwiązaniem.

Ostatecznie można też zastosować widoczne ja wyższym zdjęciu podpory które są swego rodzaju kompromisem. Obłożone są materiałem gumopodobnym więc brudu nie łapią łatwo je wyczyścić, powierzchnia styku z łodzią jest większa niż rolek no i dają większa stabilność i jednak lepsze rozłożenie ciężaru. 

Ponieważ nie posiadałem do tej pory przyczepy, opinie osób użytkujących je co sezon są dla mnie najlepszą wykładnią i pozwolą podjąć ostateczną decyzję.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Gdzieś widziałem na necie jakąś firmę która robiła takie jakby płozorolki, czyli  płozy z rolkami. Wyglaądało to jak płozy ale miało właśnie bardzo podobne rolki do tych co pokazałeś, bardzo podobał mi się ten system tyle że cena zabijała:)

edit :i nawet znalazłem tylko ta cena :( https://northsilver.pl/extreme-rails/

Edytowane przez mk1977

• 0

Brat na przyczepce którą woził swoją Skyle miał płozy. W jedną osobę nie szło zepchnąć łódki. Przykręciliśmy więc do płóz rolki z castoramy po 5 szt na stronę.

Piąty rok mija i rolki spisują się znakomicie. Koszt niecałe 100 zł. A łódkę można teraz zepchnąć jedną ręką.

Rolki tego typu:

https://allegro.pl/oferta/kolko-rolka-meblowa-sztywna-fi32mm-m-004-00-12225969793

• Like 2

• 0

Masz racje , bawić można się tez różnie. Jednemu starcza płozy za 300zl drugi chce płozy elektryczni-hydrauliczne za 20k. Kwestia budżetu i fantazji. I nie chodzi o lans , tylko jeśli kogoś stać , to czemu nie? A jak się nie ma tyle $ to realizuje się projekty w swoim budżecie. Im bardziej wymyślne zabawki w każdej dziedzinie , tym cena zaczyna rosnac

• Like 1

• 0

Też mam hydrauliczne i płozy i rolki. Niczego nie musze pchać. Wjeżdżam, odpinam przód, odjeżdżam autem. Łódka woduje się sama.

Problem tylko jak płytko. Jak nie zanurzę płóz i rolek. To z hydraulicznych stają się suche i muszę pchać jak wszyscy  :D  :D  :D

• 0

Może komuś się przyda.

post-65275-0-64559800-1686074569_thumb.jpgpost-65275-0-26699800-1686074584_thumb.jpg

Klasyka gatunku, najmniejszy Niewiadów a na nim trzy rolki kilowe, dwie płozy i ława kominiarska, wszystko widoczne na zdjęciach.

Na to wszystko wjeżdża Solar 360, do tego silnik 50 kg, paliwo, dziobówka, aku i szpej, wszystko razem  < 250 kg.

Trzeba trochę siły użyć ale bez przesady, zjeżdża do wody elegancko.

W razie pytań służę pomocą.

pozdro

Michał

• 0

Może komuś się przyda.

attachicon.gif 1686071773971.jpgattachicon.gif 1686071773980.jpg

Klasyka gatunku, najmniejszy Niewiadów a na nim trzy rolki kilowe, dwie płozy i ława kominiarska, wszystko widoczne na zdjęciach.

Na to wszystko wjeżdża Solar 360, do tego silnik 50 kg, paliwo, dziobówka, aku i szpej, wszystko razem  < 250 kg.

Trzeba trochę siły użyć ale bez przesady, zjeżdża do wody elegancko.

W razie pytań służę pomocą.

pozdro

Michał

Jak łódkę masz na przyczepie to na pewno stoi na rolkach. Zapytam o płozy . Jak łódka zjeżdża do wody lub jest wciągana na przyczepę to "szoruje" po płozach czy masz luz między łódką a płozą?    

• 0

Zgadza się, łódka dotyka do płozów ale jest minimalny prześwit, cały ciężar spoczywa na kilu/rolkach.

Domniemam aby mieć ten prześwit to jedna z płóz obojętnie z której strony powinna być przykręcona niżej .

Jeśli tak a chyba tak jest to jak to się ma po spięciu pasami łódki do przyczepy na czas transportu . Bo chyba w tym przypadku łodka jest dociśnięta pasami do jednej płozy i czy jest stabilna . 

• 0

Domniemam aby mieć ten prześwit to jedna z płóz obojętnie z której strony powinna być przykręcona niżej .Jeśli tak a chyba tak jest to jak to się ma po spięciu pasami łódki do przyczepy na czas transportu . Bo chyba w tym przypadku łodka jest dociśnięta pasami do jednej płozy i czy jest stabilna .

Płozy są ustawione symetrycznie, tzn obie na tej samej wysokości ale w rufowej części jest prześwit pomiędzy płozą a burtą max 1cm (raczej mniej) bliżej dziobu prześwit znika, po dociśnięciu pasami łódka siedzi sztywno na płozach i nie ma opcji żeby się ruszała, kołysząc łódką kołyszesz całą przyczepką.

Doktorze lecz się sam, ale zwiększ dawkę. Do jakich płozów? Do płóz lub płoz.

Następnym razem nie postaram się zawieść, póki co błagam o wybaczenie.
  • Like 1

• 0

Płozy są ustawione symetrycznie, tzn obie na tej samej wysokości ale w rufowej części jest prześwit pomiędzy płozą a burtą max 1cm (raczej mniej) bliżej dziobu prześwit znika, po dociśnięciu pasami łódka siedzi sztywno na płozach i nie ma opcji żeby się ruszała, kołysząc łódką kołyszesz całą przyczepką.Następnym razem nie postaram się zawieść, póki co błagam o wybaczenie.

No to muszę u siebie małą korektę zrobić. 

Na dole mam trzy rolki kilowe a u góry patrząc od przodu cztery gumowe prostokątne podpory  ( po dwie z każdej strony) a z tyłu cztery rolki ( po dwie z każdej strony) .

I cały sekret jest w tym co napisałeś -tak mi się wydaje- ,że bliżej dziobu prześwit znika.

Dzięki  :)   

• 0

Hej,

Zarówno rolki jak i płozy mają podpierać łódkę. Im większa i bardziej równa powierzchnia podparcia tym lepiej dla dna łódki.

Jakby miał tam być prześwit to by w tym miejscu ... po prostu nie było niczego.

U mnie są tylko dwie rolki kilowe plus dziobówka na kołowrotku, na rufie dwie pary rolek po bokach a z przodu dwie pary płóz. Wszystko równo podpiera łódkę. Warto to dobrze wyregulować. Ostatnio jak się wodowałem i wyciągałem było tak płytko, że dno było nad wodą ledwo rufa coś tam łapała kontakt. I dało się łódkę i zepchnąć i wciągnąć na sucho samemu (RFox 390 z dużym silnikiem więc lekka nie jest).

A jak spinam, to mam dwa pasy na rufie za oczka a z przodu tylko kołowrotek i nic więcej.

Dociskanie pasami do nierówno ustawionych podpór może powodować mikropęknięcia laminatu ... potem woda i problem gotowy.

Edytowane przez Qh_