Skocz do zawartości

Tanie linki-która z nich to mniejsze zło ?

LFF

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nabywam właśnie kij muchowy. Nazwa kija nic mi nie mówi. Na blanku jest napis Fly-Selection oraz oznaczenie klasy 5-6 i długość 255cm. Do tego kołowrotek z tym samym napisem i klasą oraz zapasowa szpula. Za zestaw ten rozliczę się z kolegą w najbliższą sobotę w zamian za butelkę pospolitej rudej, którą obaj zdegustujemy . Kij ma średnią akcję i paraboliczne ugięcie, jest bardzo lekki i na moje oko całkiem przyzwoicie wykonany.

Teraz czas na linkę. Wiem że dobra linka to podstawa i wszyscy mówią że dobra linka to droga linka.. Jednak niestety nie stać mnie na wydatek 200-300zł. Proszę nie sugerować abym dozbierał,

NIE DA RADY i kropka. Muszę zacząć od tego na co mnie stać, czyli:

Jaxon Intensa

Cormoran FlyCor

Ron Thompson Energizer

Shakespeare Odyssey

Linka będzie używana na jeziorach do mokrej i suchej (okonie, wzdręgi) oraz na Warcie lub Odrze (kleń, boleń). Na razie mogę kupić tylko jedną więc będzie pływająca WF.

Jeżeli ktoś miał i używał którąś z tych linek to proszę o krótką opinię.

Ogólnie chodzi o najlepszą opcję z tych czterech.

Edytowane przez LFF
  • Like 1

Nie znam nic z powyzej wymienionych linek. Z najtanszych, znanych i co uzytkowalem to Cortland 333. Tania i wytrzymala( wyciagnalem na nia nascie lososi i innych ryb)) i spelnia wymagania poczatkujacego. W totalna tanioche bym nie szedl, bo szybko albo sie zniechecisz, albo bedziesz musial kupic inna.

Oczywiście że #6, widziałem ten zestaw Airflo już wcześniej, kuszący jest, czytałem opinie że F daje radę ale I i S są do bani, zwłaszcza S, ponoć słabo tonie i się obie skręcają (sprężynki) bo mają rdzenie mono. Czy możesz to potwierdzić?

Oczywiście że #6, widziałem ten zestaw Airflo już wcześniej, kuszący jest, czytałem opinie że F daje radę ale I i S są do bani, zwłaszcza S, ponoć słabo tonie i się obie skręcają (sprężynki) bo mają rdzenie mono. Czy możesz to potwierdzić?

Łowię obecnie przy niskiej temperaturze na I i S. Nic się nie skręca. Wszystko gra na 102.

ps. Do głowicy to musisz chyba jeszcze cos dokupić.

Panowie, moja druga połowa widząc moją rozterkę i znając moje marzenie o muchowaniu, obiecała mi trochę dorzucić :) :) :) :) :) na poczet przyszłego dnia dziecka :D . Spytała co tak piszę więc jej wyjaśniłem.

Jestem na pułapie Vision Attack ale jest pewna rozbieżność. W church.pl jest opisana jako głowica o długości 10,6m a u Gawlika jako linka z głowicą 10,1m i długości całkowitej 25m. Więc jak to jest, czy to jest jednak sama głowica czy głowica z runningiem :huh: ceny podobne.

Edytowane przez LFF

To jest pełna linka, nie shooting head.

Pełna linka WF też ma głowicę.

Attack jest skróconą linką - entry, wiec ma 25m (i tak raczej tyle w pierwszym sezonie nie wyrzucisz...).

Tą linkę miałem, łowiłem nią i było ok.

50cm długościw głowicy nie ma najmniejszego znaczenia

Wiem ze każda WF ma głowicę, po prostu w church piszą że to głowica (rozumiałem jako shooting head) a do tego jakieś info o łączeniu z dowolnym runningiem. U Gawlika że linka WF dlatego była zagwozdka. Wiem że i tak nie dam (przynajmniej w tym sezonie) rady, ale jak wypadał ten sznurek z odległościami w porównaniu do innych linek których używałeś.

Edytowane przez LFF

OK, spokojnie :)

Napisałem do church.pl pytanie o Vision Attack, być może jednak oni maja samą głowicę, oznaczenie jest jako VCSH  i wyraźnie opisane jako "ekonomiczne głowice rzutowe" zwykle linki WF to po prostu WF.  Być może Vision je robi jako linki i jako głowice, z tąd tez różna ich długość. Dam znać co odpiszą.

Na FF jest właśnie do sprzedania ta linka w atrakcyjnej cenie. http://flyfishing.home.pl/komis/msg.php?id=67034&offset=0

Cena super ale to jest 19gram a to jest #8 no i jest slow intermediate a jako jedyną na razie linkę wolałbym Floating

Szkoda bo cena że tylko brać.

I do tego running gratis co wyjaśnia powoli że jednak to jest shootig head w churh.pl i normalna  WF u Gawlika.

Edytowane przez LFF

Vison Attack to typowa linka WF, to nie jest głowica rzutowa. Na flyfishing chyba ktoś pomylił to z ACE - która jest głowicą rzutową. Zbieżność długości przypadkowa.

http://hurch.pl/attack-p131.html

"Attack jest tanią linką typu WF  o wszechstronnym zastosowaniu, posiadającym  gładką powierzchnię i dobrą pływalność. Dla łatwiejszego rzucania posiada profilowaną głowicę. Dzięki swojej długości 25 m jest sznurem, który będzie się świetnie spisywał niezależnie od stopnia Twojego zaawansowania. Attack posiada pleciony, nie odkształcający się rdzeń , co pozwala na używanie go w każdych warunkach pogodowych, a w szczególności przy niskich temperaturach. Zielony kolor czyni go dobrze widocznym i ułatwia kontrolę. Teraz dostępny również w wersjach intermediate oraz w  klasie tonięcia #3."

Jedne trick to że nie ma pętelki i będziesz musiał wiązać albo zrobić pętelke.

PS. hurch a nie church. Kościoła to tam nie znajdziesz :)

Edytowane przez mkuczara

Oj, sorki modlę się o udany sezon :)

i to przynosi chyba efekt bo znalazłem to:

http://www.taimen.com/pl/pl/product/mastery-headstart-wf_75/93073

a później to:

http://www.taimen.com/pl/pl/product/scientific-anglers-air-cel_217/89837

:D :D

Edytowane przez LFF

Vison Attack to typowa linka WF, to nie jest głowica rzutowa. Na flyfishing chyba ktoś pomylił to z ACE - która jest głowicą rzutową. Zbieżność długości przypadkowa.

http://hurch.pl/attack-p131.html

"Attack jest tanią linką typu WF  o wszechstronnym zastosowaniu, posiadającym  gładką powierzchnię i dobrą pływalność. Dla łatwiejszego rzucania posiada profilowaną głowicę. Dzięki swojej długości 25 m jest sznurem, który będzie się świetnie spisywał niezależnie od stopnia Twojego zaawansowania. Attack posiada pleciony, nie odkształcający się rdzeń , co pozwala na używanie go w każdych warunkach pogodowych, a w szczególności przy niskich temperaturach. Zielony kolor czyni go dobrze widocznym i ułatwia kontrolę. Teraz dostępny również w wersjach intermediate oraz w  klasie tonięcia #3."

Jedne trick to że nie ma pętelki i będziesz musiał wiązać albo zrobić pętelke.

PS. hurch a nie church. Kościoła to tam nie znajdziesz :)

a tutaj

oznaczone jako Attack SH (pewnie single hand)

http://hurch.pl/attack-sh-p124.html

Te ekonomiczne głowice rzutowe zaprojektowano w szczególności do łowienia z brzegu oraz w wodach stojących. Zbudowane są na bazie profilowanej głowicy z rdzeniem plecionym, nie posiadają więc pamięci. Są dostępne w wersji pływającej oraz intermediate. Z ich zastosowaniem możesz dowolnie wymieniać rozbiegówkę ( Running line ) w zależności od potrzeb. Przykładowo do rzutów na dalekie dystanse idealnie nada się super płaski i cienki Flat Shooter. Jeśli jesteś tradycjonalistą możesz po prostu założyć klasyczny Ace2 i cieszyć się łatwością rzutów Spey.

Poczekam na odpowiedź to się wyjaśni.

Za bardzo się rozdrabniasz, masz pułap cenowy określony, poleciliśmy Ci kilka linek. One są okej, tu nie ma co dorabiać jakichś teorii :).

W tym linku z komisu ff gościu sprzedaje także Air Cela DT6F za 50zł, w taimen jest WF6F za 84zł. To są dobre linki, podobnie jak reszta, która została wymieniona.