Skocz do zawartości

Usuwanie lakieru z kołowrotka

Rekomendowane odpowiedzi

Nie badalem lakierów i podkładów w maszynach innych ni z na "D". Toteż nie biorę odpowiedzialności za powłoki innych firm... :rolleyes:

Jak chodzi o Daiwki (oczywiście aluminiowe), to można polecieć "chemicznie" w sumie każdym scansolem-srolem, jakimiś szuwaksami dla lakierników, acetonem itp...

Ja używam acettonu bo się absolutnie nie żre z warstwą "tlenkowego" podkładu. Co prawda moczyć trzeba dość długo i złuszczony lakier usuwać stopniowo ale w efekcie dostajemy maszynę gotową od razu do malunków. Jednego takiego antracytowo-grafitowo-półmatowego nawet nie malowałem i został as is, czyli taki trochę gunsmoke... :lol: 

Ten "tleneczek" absolutnie się nie ściera od zwykłego użytkowania ale jak kto chce, to można sobie walnąć jaki bezbarwny z wierzchu dla pewności...

• Like 1

Nie badalem lakierów i podkładów w maszynach innych ni z na "D". Toteż nie biorę odpowiedzialności za powłoki innych firm... :rolleyes:

Jak chodzi o Daiwki (oczywiście aluminiowe), to można polecieć "chemicznie" w sumie każdym scansolem-srolem, jakimiś szuwaksami dla lakierników, acetonem itp...

Ja używam acettonu bo się absolutnie nie żre z warstwą "tlenkowego" podkładu. Co prawda moczyć trzeba dość długo i złuszczony lakier usuwać stopniowo ale w efekcie dostajemy maszynę gotową od razu do malunków. Jednego takiego antracytowo-grafitowo-półmatowego nawet nie malowałem i został as is, czyli taki trochę gunsmoke... :lol:

Ten "tleneczek" absolutnie się nie ściera od zwykłego użytkowania ale jak kto chce, to można sobie walnąć jaki bezbarwny z wierzchu dla pewności...

Mozna fotke ? :)

Mozna fotke ? :)

Można... :)

Co prawda nie "gotowca" gdyż albowiem niestety lata se już z nim Kolega Karlos...  W zamian zostawił swojego, a w podzięce - "bo se zrobisz tak samo"... :rolleyes:

A że jestem "w trakcie", to mamy jak raz fotki z placu boju...

Kolor w rzeczywistości jest taki "pomiędzy" ale bliżej tych zdjęć bez lampy.

Widać też (na tych z lampą) jak się łuszczy "pod acetonem" wierzchnia warstwa lakieru, którą usuwa się żoninymi "drewnianymi patykami" (takie jakieś niezatwarde drewienko). To co zostaje czyli resztki srebrnego metalika trza se "delikatnie dotrzeć" watą namoczoną acetonem... Ogólnie zajęcie dość upierdliwe ale przy pośpiechu, jakich ostrzejszych narzędziach czy użyciu "dremelkowych polerek" można się dogrzebać do srebrnego i po herbacie...

post-47452-0-91322700-1424336325_thumb.jpg

post-47452-0-63860300-1424336351_thumb.jpg

post-47452-0-06604500-1424336368_thumb.jpg

post-47452-0-39127800-1424336386_thumb.jpg

post-47452-0-56043200-1424336429_thumb.jpg

Acha, mam jeszcze, jeśli można, pytanie do Panów, dlaczego oraz co zrobić, gdyż fotografia nie jest moim ulubionym zajęciem i trochem zielony jak kwietniowy szczypior...

Dlaczego zdjęcia bezlampowe wychodzą mi takie rozmazane, jakieś przyciemnione i ogólnie "do dupy"..?

Edytowane przez zorro

Jak już go skończę, to oczywiście wrzucę "gotowca", nawet z czarną szpulką i "ciemnymi blachami"...

A co do "fotografiki", to znaczy, że gdybym fizycznie unieruchomił aparat i dał więcej naturalnego światła, to już się nie będą zdjęcia "mazać"..?

Jak już go skończę, to oczywiście wrzucę "gotowca", nawet z czarną szpulką i "ciemnymi blachami"...

A co do "fotografiki", to znaczy, że gdybym fizycznie unieruchomił aparat i dał więcej naturalnego światła, to już się nie będą zdjęcia "mazać"..?

Tak. To na pewno poprawi jakosc zdjec.

Statyw i samowyzwalacz. Ewentualnie walcz z wyższym ISO i krótszymi czasami otwarcia migawki. Mając pewną rękę przy 1/60 sekundy uda się zrobić poprawnie ostre zdjęcie. A jak chcesz walić lampą, to polecam fajny trick. Otóż przed lampę daj kartkę białego papieru - zmiękczy to światło. Ilość światła regulujesz kartkami - mi zazwyczaj wystarczą dwie warstwy kartki z zeszytu i pięknie doświetla przedmiot nie robiąc przepaleń.

• Like 3

Raczej statyw i samowyzwalacz jak pisał Kamil. Wyższe ISO wprowadzi ziarno... i fota straci na jakości. Doświetl sobie możliwie dobrze obiekt fotografowany, ale uważaj na cienie. Można je minimalizować tak jak pisał Kamil...a można ładnie wykorzystać :) Ogólnie masz spore pole do eksperymentowania :)

Wszystkim Panom dziękuję za rady. Faktycznie, jak chciałem robić jakieś makro , to mi obraz na ekraniku tak latał, że nie mogłem dogonić... I zadne tam stabilizacje obrazu czy inne sztuki nie pomagały... :lol: :lol: :lol:

Trza się jeszcze dużo uczyć.. :rolleyes: