Skocz do zawartości

EGO

thymalus

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jeszcze nie ważyłem wędki. Dobre! Mam właśnie do naprawy szklana firmy Szekspir z 60czy 70roku. Klasa 6. Jest to tak lekki kijek ...oniemiałem. wyważenie moim zdaniem istotniejsze niż waga zestawu.

A jak obciąża rękę złotogłówka na 11stopowym wędziska w metodzie żyłkowej. Kawał dźwigni. ;)

Edytowane przez harp
  • Like 2

Taaa,  kolega Ernest na jaxona 2,7m 5/6  kupionego chyba z 9 lat temu, łowi klenie - mokra, pstrągi - streamer - sucha, lipasy na krótką. Wszystko na jedną wędkę bez marudzenia że krótka ze długa ze ciężka :))))  Dar ma chłopak taki ze w pięciu mu nie raz nie dajemy rade na bardziej wypasione zestawy :)))  Tak że może skończmy tą polemikę przed kompem o gramach tylko idźmy nad wodę...   

Pozdro

• Like 7

przy tak lekkiej wadze kijów, to wagę katalogową mozna sobie w .... buty wsadzić... Różnice wychodzą w jednym modelu w zależności od ilości lakieru na omotkach, szpachli w korku czy kleju pod rekojeścią, nie mówiąc o przesączeniu insertu, czy samej jego wadze...

Mozna by popatrzeć na wagę samego blanku, ale tutaj też wyjdą róznice w zalezności od ilości złacz, ich długości itp...

Schody wychodzą później, gdy do lżejszego kija trzeba założyć cięzszy kołowrotek, bo trzeba jakoś nadrobić lekkość uchwytu i rękojeści...

Na koniec okazuje się że gotowy zmontowany zestaw waży więcej...

Pogoń za lekkością skutkuje później tym że kij sam z siebie pęka nie wiadomo dlaczego...

Do tego co napisał @venom dorzuciłbym jeszcze fakt, że każdy blank będzie nieco innej wagi. Robienie blanków i późniejsze składanie wędek to tak na prawdę manufaktura, dlatego niektóre firmy (Thomas&Thomas) nie podają wagi swoich wędek, bo taka sama wędka w dwóch egzemplarzach może się różnić gramaturą dość znacznie (10%, a nawet więcej w przypadku lekkich wędek). Kilka mikronów lakieru więcej na długości blanku będzie powodowało różnicę kilku gram, a później jeszcze korek, omotki itd. 

Co innego kołowrotki, tutaj mamy do czynienia z produkcją seryjną i nie powinno być żadnej różnicy w wadze dwóch egzemplarzach tego samego produktu. Chyba, że kołowrotek nie jest odlewany czy wykonywany w technologi CNC, a na tokarce konwencjonalnej (np. Mohlin of Sweden robi tak swoje młynki). 

O wiele ważniejsze jest wyważenie samej wędki - są modele, które po wzięciu do ręki lecą mocno do przodu. 

Wędka musi odpowiadać wędkarzowi, nie ma takiego kija, który zadowoliłby wszystkie gusta, tak samo jak z samochodami, czy... kobietami ;)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

https://m.youtube.com/watch?v=sySgE0SFwz0

Tak na szybko. Wiało więc lekko nie było co widać.Technicznie perfekcjonistą nie jestem. I pierwszy raz miałem go w ręku. Kijek szklaczek czerwony Ego klasa 4 linka dt4 nie znam firmy. Udało się wcześniej dwa razy rozprostować całą linkę do podkładu. Potem już mocniej wiało. Kijek to wytrzymał!!!!

• Like 3

https://m.youtube.com/watch?v=sySgE0SFwz0

Tak na szybko. Wiało więc lekko nie było co widać.Technicznie perfekcjonistą nie jestem. I pierwszy raz miałem go w ręku. Kijek szklaczek czerwony Ego klasa 4 linka dt4 nie znam firmy. Udało się wcześniej dwa razy rozprostować całą linkę do podkładu. Potem już mocniej wiało. Kijek to wytrzymał!!!!

łoł i to linką DT, żadną tam głowicą :)

• 4 tygodnie później...

Hejka mam akurat ego nano spey z głowicą ego 475 g od Maćka. napisałem co bym chciał dostałem upust dobry oraz głowicę gratis. Kijek świetny nawet przy silnym wietrze jego praca potrafi dobrze wyrzucić głowicę. Na pewno muszę dokupić stripping basket żeby running nie plątał się pod nogami. Teraz czekam na szklaka od Maćka tego co macie na aliexxpress to wam napiszę jak to wygląda.

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

z tego co wiem to ego to made in china;)Ze szklakami znam przypadek ze cała seria jaką posiadał sklep "głowatka" w krakowie były jakies wady produkcyjne i wędki rozpadały się ale nie dosłownie tylko jakieś elementy przy korku puszczały itp.

Zadzwoń do głowatki facet Ci powie;)

Nie da się ukryć, że podobieństwo jest uderzające...

http://www.ebay.com/itm/Aventik-4wt-7ft-8in-4pc-Medium-Fast-action-Fiberglass-Fly-Rod-NEW-/161770776038?hash=item25aa4a25e6:g:BaEAAOxyhS9TjB0T

http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/wedki_jednoreczne/76-glass_fiber_rod.html

• Like 1

• 2 tygodnie później...

I jeśli nie nastawiasz się na to, że będzie to połączenia Sage z Winstonem i domieszką Hardy'ego to będziesz Pan zadowolony. Nie oczekując wodotrysków bardzo przyjemny sprzęt w rozsądnej kasie. Tak należy to chyba rozpatrywać. Poza tym fajnie promować naszego dystrybutora i dawać mu zarobić. Jak na razie złego słowa na firmę nie powiem.

I jeśli nie nastawiasz się na to, że będzie to połączenia Sage z Winstonem i domieszką Hardy'ego to będziesz Pan zadowolony. Nie oczekując wodotrysków bardzo przyjemny sprzęt w rozsądnej kasie. Tak należy to chyba rozpatrywać. Poza tym fajnie promować naszego dystrybutora i dawać mu zarobić. Jak na razie złego słowa na firmę nie powiem.

Wcale tego nie oczekuje - jak sie sprawdzi w boju to... Pewnie następny bedzie albo szklak albo 5 9 stop ;) pożyjemy zobaczymy.

A co do Ego jak słyszałem od pewnej osoby - wbili sie idealnie z cena bo takich produktów nie ma na polskim rynku (przedział 200-500) i tu Ego ma przewagę - zreszta jutro połowie to moze cos więcej skrobnę :)

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Chciałbym dorzucić pare groszy do tej dyskusji. Początkiem sezonu skompletowałam sobie zestaw z produktów firmy Ego, kołowrotek Ego Gold, linkę Ego Fighter WF5F oraz wędkę Ego Mayfly . Całość zestawu swietnie ze sobą współgra, jakość produktów jest znakomita. Wcześniej uzywałem zestawu Vision Zulu, ten sam przedział cenowy a szkoda nawet porównywać ze sobą te produkty.

Zastanawiam sie jeszcze nad zestawem szczupakowym firmy Ego może ktoś już z was go nabył i może sie podzielić wrażeniami z łowienia ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie mam nic do produktów EGO ani do ich jakości, jednak są bliźniaczo podobne, żeby nie powiedzieć identyczne z produktami na chińskich stronach. I nie ma w tym nic złego, poza małym szczegółem, ceny - te już nie są zbliżone.

http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/kolowrotki_muchowe/7-ego_hard.html

http://chinafishing.en.made-in-china.com/product/lKXnyHcPASVT/China-Model-Ml-Low-Price-Excellent-CNC-Fly-Fishing-Reel.html

Zestaw szczupakowy EGO moim zdaniem znakomity stosunek ceny do jakości  pod tym linkiem http://www.salmoklub.pl/aktualnosci.html masz test mojego autorstwa, tego zestawu

Cena porównywalna z zestawem Vision'a, airflo bluetooth + airflo 40plus sniper i chiński kołowrotek można znaleźć poniżej 1000zł to na pewno nie jest dobra propozycja.

Myślałem wcześniej że Ego będzie tanią alternatywą dla dużych marek ale niestety kierunek został obrany inny.