Skocz do zawartości

EGO

thymalus

Rekomendowane odpowiedzi

w sumie masz rację, tyle że Airflo (może oprócz linek, ale wędki i kołowrotki na 100%) to też chińszczyzna...

Vision w większości wyrobów również...

Ceny?? no cóż...

Wysokie, ale i serwis na miejscu i nie kupujesz w ciemno na podstawie fotki...

Jakośc wykonania w porównaniu z tymi z Made in China też widoczna...

Na Alibabie czy innych chińskich stronach można znaleźć wszystko, nawet uznanych i renomowanych "producentów"

Poza tym, pod tym samym linkiem mamy relację z zawodów, Muchowych Mistrzostw Okręgu PZW Częstochowa, w których autor testu występuje jako członek Jurajskiego Salmoklubu Częstochowa ale z dopiskiem EGO. Nie mam nic przeciw sponsorowaniu zawodników przez producentów sprzętu ani też przeciw współpracy z owymi producentami. Jednak w tym świetle wspomniany test traci na wiarygodności, mimo, że zapewne był przeprowadzony rzetelnie to dysonans pozostaje.

• Like 3

@Venom 98% sprzętu to chińszczyzna tyle że jeśli chce się konkurować z największymi to trzeba czymś przekonać. Wiosną szukałem kołowrotka do DH, wpadł mi w oko Ego Thunder cena prawie 1000zł w tym czasie Glasgow Angling Centre wyprzedawał Hardy Cascapedia po £210.00. Dołożył byś 100zł?

Dobry przykład, kołowrotek taki sam (nie piszę, że ten sam) jak Ego Thunder kosztuje na chińskiej stronie 65 $

http://chinafishing.en.made-in-china.com/product/dKmQPLIJZOWZ/China-Large-Arbor-Classic-Salmon-Fly-Reel.html

z drugiej zaś strony na znanym portalu aukcyjnym można kupić kołowrotki Ross'a, budżetowy model Eddy w rozmiarze 7/8 kosztuje 335 zł, warto zaznaczyć, iż mimo, że budżetowy to objęty dożywotnią gwarancją.

http://allegro.pl/nowosc-pormo-kolowrotki-ross-eddy-i6151687331.html

@Venom 98% sprzętu to chińszczyzna tyle że jeśli chce się konkurować z największymi to trzeba czymś przekonać. Wiosną szukałem kołowrotka do DH, wpadł mi w oko Ego Thunder cena prawie 1000zł w tym czasie Glasgow Angling Centre wyprzedawał Hardy Cascapedia po £210.00. Dołożył byś 100zł?

masz rację oczywiście.

W.g. mnie cena trochę z kosmosu i sam wybrałbym inny kołowrotek niż Thundera za 1000.

Ten kołowrotek jest jednak dobrym przykladem na różnice jakości wykonania, bo miałem w rękach i EGO i "Alibabowego"...

Jednakowe to one są tylko na zdjęciach...

Dobry przykład, kołowrotek taki sam (nie piszę, że ten sam) jak Ego Thunder kosztuje na chińskiej stronie 65 $

http://chinafishing.en.made-in-china.com/product/dKmQPLIJZOWZ/China-Large-Arbor-Classic-Salmon-Fly-Reel.html

z drugiej zaś strony na znanym portalu aukcyjnym można kupić kołowrotki Ross'a, budżetowy model Eddy w rozmiarze 7/8 kosztuje 335 zł, warto zaznaczyć, iż mimo, że budżetowy to objęty dożywotnią gwarancją.

http://allegro.pl/nowosc-pormo-kolowrotki-ross-eddy-i6151687331.html

"Ego Thunder kosztuje na chińskiej stronie 65 $" ... Kupiłeś ten kołowrotek za te 65 $ czy tak tylko przeklejasz link ? Jak się wczytasz w tę ofertę to znajdziesz, że aby kupić za cenę 65$ to trzeba kupić 50 sztuk :) Normalna cena tego kołowrotka na chińczykach to ok 100$

Co do kołowrotków oferowanych przez EGO to z ciekawości kupiłem na chińczyku 2 modele, które wyglądały jak te na stronie EGO i po dokładnym porównaniu widzę, że niczym się nie różnią ... poza logo (lub jego brakiem) :)

Co do cen za sprzęt oferowany w sklepie EGO to każdy musi sam zdecydować czy chce płacić czasem nawet 100 % więcej za logo, gwarancję i krótszy czas oczekiwania (na chińczyku to min 2 tygodnie).

Zestaw szczupakowy EGO jest super dopasowany i duże muchy fajnie latają choć można go skompletować na chińczyku za pół ceny EGO. Niestety trzeba czekać w sumie pewnie z miesiąc i w przypadku awarii sprzętu lub jego wadzie fabrycznej będą kłopoty ze zwrotem...coś za coś.

Edytowane przez Flame

Ja nie napisałem,  że "Ego Thunder  kosztuje na chińskiej stronie 65 $" napisałem;    kołowrotek taki sam (nie piszę, że ten sam) jak Ego Thunder kosztuje na chińskiej stronie 65 $.  W ofertę się wczytałem i owszem, nawet znalazłem "taki sam" sam kołowrotek za 45 $ przy zakupie jednej sztuki  ;)  :P 

http://chinafishing.en.made-in-china.com/product/xveQKzGPgXhD/China-CNC-Classic-Clicker-Fly-Fishing-Reel.html

Poza tym ja nie mam żadnych pretensji, że EGO sprzedaje sprzęt z Chin, tylko dlaczego się tego wstydzi ? 

Kwestia "procentów" też mi nie przeszkadza, zweryfikowana zostanie przez kupujących lub nie kupujących.

Tak na marginesie, zdjęcia kołowrotka z chińskiej strony przedstawiają model z "hamulcem zapadkowym" (czyli terkotką), kołowrotki ze strony EGO to modele od rozmiaru 7/9 wyposażone w "disc drag". To jedyna, poza logo, wizualna różnica, natomiast nie twierdzę, że to są te same kołowrotki jedynie, że tak samo wyglądają. Moim zdaniem EGO aby uniknąć podobnych spekulacji powinno w opisie swojego sprzętu napisać prawdę, całą a nie tylko jej część i nikt nie miałby pretensji, jak sądzę.

Edytowane przez janusz.walaszewski

@jasiekcom podałem 40plus jako przykład linki bardzo często kupowanej w Polsce w podobnej cenie masz Rio mainstream pike/bass czy cortland'a 444 pike.

Pokazuje alternatywę a chyba to Ego miało być alternatywą? Może się mylę. Po prostu myślę że nie chcę sprawdzać będąc gdzieś w świecie czy chińskie  Ego sprawdzi się równie dobrze jak koreański Hardy.

Chyba zbyt osobiście do tego podchodzisz ;)

• Like 2

Sam mam muchówkę zbudowana na bułgarskim bułgarskim blanku, która niczym nie ustępuje cts, sam blank w jaksonowskich monolitach o którym już pisałem wcześniej jak porównać moduł węgla zbieżność blanków, charakterystyk pracy jest naprawdę super a po przezbrojeniu powiem, że może stawać w szranki z kijami z najwyższej półki. 

Zdradzisz o jakim przezbrojeniu mowa, bo ten kij to #4/5 - 110g o ile pamiętam w oryginale?

Edytowane przez randomrodmaker

Co do przezbrojenia monolitha to skontaktuj się najlepiej a Michałem Migasem robi to doskonale. Przezbrojenie polega na "odchudzeniu" z zbytniej ilości lakieru, zmiany rozstawu przelotek i chyba dodania jednej przelotki. Ja zmieniłem sobie oczywiście uchwyt kołowrotka korek i dodałem "fajbuta". Kij przez to staje bardzo czuły i "cięty" do nimfy na prawdę super, pierwsza klasa.  

Relatywizm prowadzi donikąd, albowiem zaciera wszelkie granice. Relatywizując swobodnie - mały jest  wielki, a wielki jest mały, kiepski jest dobry , a dobry kiepski..

Sprzętowy również..

Z założenia jest nieobiektywny - ale przyjemnie korzystny. I o to chyba jego wyznawcom chodzi.. :)

Co do przezbrojenia monolitha to skontaktuj się najlepiej a Michałem Migasem robi to doskonale. Przezbrojenie polega na "odchudzeniu" z zbytniej ilości lakieru, zmiany rozstawu przelotek i chyba dodania jednej przelotki. Ja zmieniłem sobie oczywiście uchwyt kołowrotka korek i dodałem "fajbuta". Kij przez to staje bardzo czuły i "cięty" do nimfy na prawdę super, pierwsza klasa.  

Daniel, dzięki, ja to akurat wiem ;) , ciekawiło mnie w jakie przelotki przezbrojono, podejrzewam, że reci albo alpsy. Jaka waga finalnie?

• 3 tygodnie później...

Jakaś nowa wędka pojawiła się od EGO link.

Opis z facebooka "EGO BIG FLY 8# LW 6-8 glass Nowe szkło z turbodoładowaniem. Big Fly to wyjątkowe szkło, obsługuje linki w klasach od 6 do nawet 9 AFTM. Jego żywiołem jest strimer. Uwaga na nadmierną prędkość linki!HAND MADE IN POLAND"

Ale blank chinski? Taki Bandit w wersji ekonomicznej? To sie chyba nie sprzeda

Sprzeda się. To jest wędka Hi-end, jak piszą na stronie Ego. Przelotki pacbay jedno ojro sztuka, plus 

aluminiowy uchwyt kołowrotka za 18 ojro, piszą: "CL8R w kolorze tytanu". Do tego rękojeść z korka AA patrząc na foto.

Nie chcę być złośliwym, ale nazywanie wędki hi-endem: z kalkomanią i z błędem jest po prostu żenujące.

Jeśli już koledzy z Ego muszą używać angielszczyzny,  a wolałbym widzieć polską nazwę na krajowym produkcie, to mała uwaga:

"fiberglass" piszemy razem.

• Like 5

• 6 miesięcy temu...