Skocz do zawartości

EGO

thymalus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Trzeba rozróżniać produkty, to się przydaje  ;)

Są dwa typy linek; Micro Skagit HD - http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/linki_sh/402-micro_skagit_hd.html

i Micro Skagit - http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/linki_sh/370-micro_skagit.html

różnią się oprócz klas, w których są robione własnie długością głowicy

Trzeba czytać ze zrozumieniem, to się przydaje  ;)

Napisałem, że użytkownik  tego sznura mierzył głowicę, więc chyba wie co mierzył :)

http://www.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=100376&offset=0&displaytype=full

Nawet jeśli się pomylił, to i tak nie rozwiązuje to sprawy skąd, różnica pomiędzy Rio a Agressorem, skoro mają być identyczne. 

• Like 1

To ja jestem tym dociekliwym posiadaczem ego microskagit (zwykły, ten różowy #5), który użył metrówki. Zrobiłem to, nie żeby się przypieprzyć, tylko kupiłem linkę z myślą o małych rzeczkach. Od pierwszego użycia wydawało mi się ze głowica na pewno nie jest krótsza od loop evotec 85, którą używałem wcześniej. No to zmierzyłem z ciekawości. .. wyszło cos koło 9,5 m.

Ale generalnie nie żałuję, linka okazała się świetną linka uniwersalną, bardzo mi leży. Świetna do klasycznych rzutów jak i do underhandu. W sumie do wszystkiego, oprócz tego co sugeruje jej nazwa ;)

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

EGO Glass Pure 6`6`` #2 po małym face liftingu :D

Kołowrotek EGO Retro #2/3

Micro Skagit #3

Daniel - używałeś linki Micro Skagit (foto j/w). Odbieram po świętach jedyny taki kij dosłownie prototyp - N..x #5 7'6" i szukam linki pod streamery/pianki na małe/średnie rzeczki. Na filmach OPST wymiata, jak to jest w realu. Co do kija, podobno rewelacja, producent wprowadzi go do stałej oferty... siłą rzeczy mam NR 1.  ;)  :D

PS

Teraz doczytałem że to strona EGO... robię korektę, usuwam nazwy własne...  ;)

Edytowane przez Andrzej Stanek

Bardzo podoba mi się ten kołowrotek Retro. Klasyka w ciekawym wydaniu.

Klasyk w wyglądzie i w konstrukcji ;) nie ma hamulca typowego, nie ma regulacji z tą samą siłą obraca się w obie strony, siłę obrotu szpulki można wyregulować rozkręcając młynek

Powrót do przeszłości :)

Daniel - używałeś linki Micro Skagit (foto j/w). Odbieram po świętach jedyny taki kij dosłownie prototyp - N..x #5 7'6" i szukam linki pod streamery/pianki na małe/średnie rzeczki. Na filmach OPST wymiata, jak to jest w realu. Co do kija, podobno rewelacja, producent wprowadzi go do stałej oferty... siłą rzeczy mam NR 1.  ;)  :D

Andrzej dla mnie MicroSkagit jest mega linką

wymieniłem wszystkie pływające na ta linkę.

Edytowane przez jasiekcom
  • Like 1

Klasyk w wyglądzie i w konstrukcji ;) nie ma hamulca typowego, nie ma regulacji z tą samą siłą obraca się w obie strony, siłę obrotu szpulki można wyregulować rozkręcając młynek

Powrót do przeszłości :)

Nie ma hamulca, nie ma regulacji... i w większości przypadków nie potrzeba.

• Like 1

Jasiek.

Jak wg Ciebie rzuca się ta linką większymi strimerami. Powiedzmy do 6-7cm. Patrząc (niestety musialem szukać po Google) na profil głowicy to wyglada mi ona raczej do mniejszych much (sucha, mokra, nimfa) niż do strimerowawnia. A do szklaka 6/7 chętnie bym coś dopasował.

Jeszcze dwie prośby z mojej strony.

Jeżeli masz kontakt z firma EGO to poproś ich aby na stronie prezentując swoje linki zawsze pokazywali kształt głowicy. Micro Skagit nie ma.

Druga to chętnie poczytałbym w jakimś wątku (np. kij do nimfy, lub przeróbka kija) o tej przeróbce twojego Cabelas z 9' na 9'6" (dodana dopalka) o którym wspominałeś na FB.

Napisz co to za Cabelas, jakieś szczegóły przeróbki i inne ciekawe i równie ważne info.

Na pewno wielu kolegów to zainteresuje. Nie zapomnij poinformować tylko gdzie to wrzuciłeś abyśmy znajeźli to w ogromie informacji.

Dzięki. Hej.

• Like 1

Witam.

Używam od zeszłej jesieni Microskagitów #3,4,5,6 i Microskagitów HD #6,7,8. Podzielę się swoimi, subiektywnymi uwagami.

- można posłać muchę z bardzo nietypowych i niewygodnych pozycji, tam gdzie żadna rolka czy kotwica nie pomogą

- daleko się tym rzuca, ale uwaga mała - jak się nie ogarnia sprawnie rzucania normalnymi linkami to mikroskagit "sam" daleko też nie poleci ( :P )

- rolki na długim dystansie (powyżej długości głowicy) to się tym z wiadomomych względów nie zrobi, także jak ktoś lubi rolkować daleko, to kupując Microskagit raczej nie należy się pozbywać dotychczas używanych linek DT i przeznaczonych do dalekiej nimfy

- nie jest to oczywiście w żadnym wypadku linka do delikatnej prezentacji, o czym zapomina wielu napalonych na te linki kupujących

- dobrze noszą na krótkich dystansach te najcięższe muchy - nimfy i streamerki

- bardzo przyjemnie się ich używa z wszelkimi polyleaderami, często bardzo ciężkimi, zwłaszcza Microskagit HD pod tym względem mi przypasowały

- potrafią poszerzyć znacznie użytkownikowi horyzonty klasyfikacyjne kijów

- nie są drogie jak na takie linki - firma Rio firmuje dokładnie te same linki INTOUCH SINGLE HANDED SPEY(to nie żaden żart ani nie sprawdzona wiadomość), tylko że kosztują ponad 350 zł

- nie należy ich zginać, zaginać, łamać - nie można powiedzieć o nich że nie posiadają "pamięci", raczej ciężko (cały dzieńłowienia nieraz) wracają do prostego kształtu ... ale wracają ...

Generalnie dobrze mi się nimi łowi, ale jak już napisałem, jeżeli ktoś planuje zakup takiej linki z myślą żeby pozbyć się innych - dotychczas używanych, to raczej powinien to dobrze przemyśleć. Raczej traktował bym je jako pewnego rodzaju uzupełnienie arsenału linkowego dla "linkowych wariatów". Oprócz HD - te na pewno mogą być linkami o podstawowym zastosowaniu dla każdego kto ciężko trawi szuranie po przelotkach połączeń pętla w pętlę.

Pozdrawiam.

• Like 4

Ziemek co do Twoich spostrzeżeń dotyczących, że nie jest to w żadnym wypadku linka do delikatnej prezentacji, powiem tak moje odczucie jest dokładanie przeciwstawne ;)

Właśnie mnie ta cech najbardziej ujęła i byłem mocno zaskoczony tym faktem. Microskagit w moim przypadku w połączaniu z szklakiem i w/w  cabelasem, pięknie rozładowywał w energie i zawisa w ostatnim momencie, co w moim przypadku przekładało się na super podanie i prezentację suchej muchy.

Następnym razem jak się spotkamy do wezmę taki zestaw nad wodę ;).

Poza tym fajnie i rzeczowo to opisałeś :)

Edytowane przez jasiekcom
  • Like 1