Skocz do zawartości

EGO

thymalus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak jak napisał Daniel.

Dla rzutów kotwiczonych optymalna masa głowicy typu Skagit SH to 300 - 330 grains / 19,4 - 21,4 gramów, przy czym nie uwzględniamy tutaj masy tipa, który powinien mieć odpowiednią długość. 

Natomiast do rzutów znad głowy optymalna będzie linka oznaczona w nomenklaturze AFTM 6 lub 7 o masie głowicy - pierwszych 9 metrów linki 15-17 gramów. Nie ważne czy sink tip czy pływająca czy tonąca. 

Optymalna czyli tak, pod której ciężarem (podczas prawidłowego rzutu) nada lince największą prędkość. 

Nie mieszajmy oznaczeń DH z SH to nie to samo. Bardzo ładnie pokazuje na swojej stronie to w tabelce OPST dodając jeszcze bardzo słusznie wędki typu Switch, które z założenia zostały zaprojektowane do rzutów kotwiczonych oraz znad głowy. 

Natomiast pisząc zapas mocy, może faktycznie troszkę źle to sformułowałem, miałem na myśli zapas mocy podczas holu ze względu na masywny dolnik. Nie ma to nic wspólnego z doborem masy linki. 

Postaram się nagrać jakiś filmik, żeby te różnice zoobraować.

complete%20line%20chart.jpg?crc=42351575

Pozdrawiam,

Maciej

Edytowane przez Maciej G

Trochę źle odczytujesz tabelkę. Przy 300grainach w pozycji single widnieje klasa #8. Nie dotyczy to niestety rzutów znad głowy a kija jednorocznego. Switch owszem jest 6/7, ale to kije dłuższe i mimo wszystko mocniejsze.

Tak właśnie zresztą tego OPST używam. SH #8 i Switch 6/7.

• Like 1

Trochę źle odczytujesz tabelkę. Przy 300grainach w pozycji single widnieje klasa #8. Nie dotyczy to niestety rzutów znad głowy a kija jednorocznego. Switch owszem jest 6/7, ale to kije dłuższe i mimo wszystko mocniejsze.

Tak właśnie zresztą tego OPST używam. SH #8 i Switch 6/7.

Marian, tabelkę należy traktować poglądowo. Nie wkleiłem jej po to żeby stricte według niej dobierać masę linek do naszych wędek, gdyż każdy blank jest inny, jeden znosi przeciążenia, głębiej się ładuje i oddaje więcej energii na linkę, inny zwyczajnie zgaśnie a gdy dołożymy szkło to już w ogóle się wszystko zmieni. Chodzi tylko o zasadę. My naszego Tactical bardzo dobrze pomierzyliśmy i przetestowaliśmy empirycznie stąd podwójny opis dla linek SH i oraz głowic DH.

Poza tym naszej wędce bliżej do Switcha niż do SH, można by kolokwialnie powiedzieć, że to taki Micro Switch :)

Pozdrawiam,

Maciej

Edytowane przez Maciej G

"Natomiast do rzutów znad głowy optymalna będzie linka oznaczona w nomenklaturze AFTM 6 lub 7 o masie głowicy - pierwszych 9 metrów linki 15-17 gramów. Nie ważne czy sink tip czy pływająca czy tonąca. "

To nie tak, że sie czepiam, ale probóję zrozumieć. "o masie głowicy".... kurde, chyba tylko Scientific Anglers podaja wagę dla pierwszych 9 metrów głowicy, reszta podaje wagę głowicy i jej długość. 15, 16 czy 17 gramów może ważyć głowica, która może mieć 8,5m, 13m i 16m. Każdą z nich będzie sie inaczej rzucało, będzie inny "tajming"- tu mam na myśli czas potrzebny na wyprosotwanie sie sznura w powietrzu. Gdyby w cytowanym powyżej zdaniu pominąć te "pierwsze 9metrów" wszystko byloby jasne. Nie prościej byloby napisać, że kij obsługuje między 15, a 17 gramów wagi głowicy, bez względu na jej długość? Przecież obecnie DT praktycznie zostały wyparte przez WF więc o tych pierwszysch 9 metrach to se możemy powspominać.

Ktoś mi to jakoś prosto wyjaśni?

No akurat tutaj się ciut mylisz ;)

Klasa umownie podaje wagę pierwszych 9m linki, im dłuższa głowica tejże, tym waga będzie większa. Różnicę stanowią głowice rzutowe, których waga bez względu na długość ( a raczej krótkość) Jest równa mniej więcej 12-13m linki w danej klasie. Stąd powstaj mylne przeswiadczenie o przeciązniu kija głowicami rzutowymi, bo taka głowica rzutowa w #6 będzie ważyła tyle ile pierwszych 9m #8. Jednocześnie będzie to nadal tyle ile średniej długosci czyli te 12-13 głowica linki WF #6...

Super film. Coś mi rozjaśnił a ja w DH jestem całkowicie ciemny. Podobnie jak w castingu. :D

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć od samego początku co tworzy ten zestaw z filmiku. Oczywiście oprócz wędki. Wszystko co jest od kołowrotka do muchy. Dobrze gdyby każdy element zestawu był opisany z nazwy (nie muszą być firmy) i wymiarów (dlugosc, waga, itp).

Coś chłopaki zamieszali trochę w tym filmiku o przeciążeniach w SH i DH iż związanej z tym grubością ścianek. Niby w DH (i tym kiju z filmiku) większe ale później okazuje się że twierdzą że przeciążenie jednak jest wieksze w SH przy odrzutach z tyłu. Chyba że ja coś źle zrozumiałem. Obejrzę jeszcze kilka razy i może pojmę. ;)

Dziękuje z góry za wyjaśnienia.

Backing, running line, głowica (na filmie skagit), następnie tip (może być też polyleader, ale do poly lepiej użyć skandi). Następnie przypon żyłkowy - długość w zależności od warunków i techniki łowienia. Zimą, gdy łowimy głęboko tipami T12-T20 przypon stosuję 60-150cm, latem do łowienia z poly 250-350cm. Specjaliści łowiąc latem bez poly używają nawet 5-6m przyponów.

Temat doboru głowic, tipów i całej reszty to osobny artykuł... Postaram się w skrócie to opisać, mam nadzieję, że zrozumiale.

Masę głowicy do wędki dobierasz do stylu łowienia - łowiąc "z wody" używasz głowicy cięższej (dedykowany do wędki grain window można znaleźć w necie), łowiąc znad głowy musisz dobrać głowice lżejszą niż do łowienia underhand - istnieje ryzyko złamania wędki rzucając skagitem znad głowy. Przy rzutach znad głowy masz całą masę linki za przelotkami, przy łowieniu z wody wędkę ładuje Ci odcinek głowicy od szczytówki do punktu styku z wodą. Trzeba uważać szczególnie przy switchach. Firmy różnie opisują switche, jedni podają klasę AFTM jak dla DH, a inni jak dla SH. Przykładowo loop cross 11' #7 to tak na prawdę SH 11' #9. Mi ten Loop dobrze ogarnia linki #9 (40+, outbound, big daddy) znad głowy i 400-480grain underhand. Oczywiście kwestia umiejętności, jeden rzuci bezproblemowo underhandem głowicą 350grain, a inny użyje 550grain - znam taki przypadek. 550 grain to już masa dedykowana dla #9 DH. Piszę tu o skagicie, grain window dla scandi jest też troche inny choć może pokrywać się ze skagitem. Innym tematem jest dobór masy linki z grain window, to też zależy od umiejętności, stylu rzucania itd. Początkującym łatwiej będzie rzucać linką z górnego zakresu grain window, bardziej zaawansowani dobiorą sobie głowicę pod swój styl.

Możesz też spotkać się z opisem wędek w grainach lub w gramach zamiast AFTM - np. Salmologic tak opisuje blanki. Taki sposób znacznie ułatwia dobór głowicy i eliminuje błędy doboru na podstawie AFTM.

• Like 7

Trzeba uważać szczególnie przy switchach. Firmy różnie opisują switche, jedni podają klasę AFTM jak dla DH, a inni jak dla SH. Przykładowo loop cross 11' #7 to tak na prawdę SH 11' #9. Mi ten Loop dobrze ogarnia linki #9 (40+, outbound, big daddy) znad głowy i 400-480grain underhand. 

Nie za dużo ciut ???

Sporo osób przeciąża cross'y o klasę i oczywiście trochę w górę czy w dół zalaży tylko od "preferencji" rzucającego lub warunków nad wodą.

Według producenta optimum dla tego kija przy underhand to 22 gramy, jakieś 340 - 350 grainów. U mnie już takie głowice scandi dobrze latają. Akurat do tego kija nie mam linki skagit ale 2 gramy więcej powinno już wystarczyć.

tomaszek11

Szklak EGO Pure 7`6``#4 +
Zestaw już spasowany ;-)
Micro Skagit #4 do suchej muchy , małych nimfek i mokrej muszki.
Micro Skagit #5 do dużych suchych much , strimerków.
SA Frequency Sink TIP #5 rewelacja strimer i "rolka".

post-53905-0-66252000-1612957305_thumb.jpg

post-53905-0-02168600-1612957321_thumb.jpg

post-53905-0-51073200-1612957337_thumb.jpg

post-53905-0-43815300-1612957345_thumb.jpg

post-53905-0-26293300-1612957358_thumb.jpg

post-53905-0-32964500-1612957368_thumb.jpg

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

EGO PURE S-GLASS 8,0' #6

Rękojeść bambus, przelotka wprowadzająca agat w kolorze cofee.

Zalecana masa głowicy linki 13-15 gramów.

Akcja med-fast z tendencją do pracy środkiem blanku, dolnik sztywny.

160214775_1446954195653687_7877340202522

159912677_1446954258987014_8354063493330160178519_1446954172320356_6108171609697160252920_1446954205653686_8907730028619

Edytowane przez Maciej G
  • Like 7

• 1 miesiąc temu...