dipper Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Jako dane katalogowe, to ta różnica wagowa jest spora. Ale do łowienia to jakoś niespecjalnie jest się chyba czym przejmować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Jako dane katalogowe, to ta różnica wagowa jest spora.Cenowa też.Waży o 30% mniej , kosztuje o 80% więcej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Słabi muszkarze dzisiaj!? - 30g robi różnicę... "Gdzie są chłopcy z tamtych lat?..."tak rzadko widuje się nienaganna technikę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Ja jeszcze nie ważyłem wędki. Dobre! Mam właśnie do naprawy szklana firmy Szekspir z 60czy 70roku. Klasa 6. Jest to tak lekki kijek ...oniemiałem. wyważenie moim zdaniem istotniejsze niż waga zestawu.A jak obciąża rękę złotogłówka na 11stopowym wędziska w metodzie żyłkowej. Kawał dźwigni. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez harp 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KwaQ Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Taaa, kolega Ernest na jaxona 2,7m 5/6 kupionego chyba z 9 lat temu, łowi klenie - mokra, pstrągi - streamer - sucha, lipasy na krótką. Wszystko na jedną wędkę bez marudzenia że krótka ze długa ze ciężka ))) Dar ma chłopak taki ze w pięciu mu nie raz nie dajemy rade na bardziej wypasione zestawy )) Tak że może skończmy tą polemikę przed kompem o gramach tylko idźmy nad wodę... Pozdro 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Już myślałem by sznur oskrobać z tej dziwnej otuliny. Ciężkie to. Można z 15 gram uzyskać. To jakieś 3 łyżki wody! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 przy tak lekkiej wadze kijów, to wagę katalogową mozna sobie w .... buty wsadzić... Różnice wychodzą w jednym modelu w zależności od ilości lakieru na omotkach, szpachli w korku czy kleju pod rekojeścią, nie mówiąc o przesączeniu insertu, czy samej jego wadze...Mozna by popatrzeć na wagę samego blanku, ale tutaj też wyjdą róznice w zalezności od ilości złacz, ich długości itp...Schody wychodzą później, gdy do lżejszego kija trzeba założyć cięzszy kołowrotek, bo trzeba jakoś nadrobić lekkość uchwytu i rękojeści...Na koniec okazuje się że gotowy zmontowany zestaw waży więcej...Pogoń za lekkością skutkuje później tym że kij sam z siebie pęka nie wiadomo dlaczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Do tego co napisał @venom dorzuciłbym jeszcze fakt, że każdy blank będzie nieco innej wagi. Robienie blanków i późniejsze składanie wędek to tak na prawdę manufaktura, dlatego niektóre firmy (Thomas&Thomas) nie podają wagi swoich wędek, bo taka sama wędka w dwóch egzemplarzach może się różnić gramaturą dość znacznie (10%, a nawet więcej w przypadku lekkich wędek). Kilka mikronów lakieru więcej na długości blanku będzie powodowało różnicę kilku gram, a później jeszcze korek, omotki itd. Co innego kołowrotki, tutaj mamy do czynienia z produkcją seryjną i nie powinno być żadnej różnicy w wadze dwóch egzemplarzach tego samego produktu. Chyba, że kołowrotek nie jest odlewany czy wykonywany w technologi CNC, a na tokarce konwencjonalnej (np. Mohlin of Sweden robi tak swoje młynki). O wiele ważniejsze jest wyważenie samej wędki - są modele, które po wzięciu do ręki lecą mocno do przodu. Wędka musi odpowiadać wędkarzowi, nie ma takiego kija, który zadowoliłby wszystkie gusta, tak samo jak z samochodami, czy... kobietami . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 https://m.youtube.com/watch?v=sySgE0SFwz0 Tak na szybko. Wiało więc lekko nie było co widać.Technicznie perfekcjonistą nie jestem. I pierwszy raz miałem go w ręku. Kijek szklaczek czerwony Ego klasa 4 linka dt4 nie znam firmy. Udało się wcześniej dwa razy rozprostować całą linkę do podkładu. Potem już mocniej wiało. Kijek to wytrzymał!!!! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 dobrze sobie poradziłeś vikingu! Dzięki za filmik, więcej mówi o sprzęcie jak 1000słów! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Filmowanie ciekawiej wychodzi z dystansu na ciemniejszym tle... zrozumienie 'istoty' podania dystansowego ułatwi jego vimeoteka...warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoamFly Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 https://m.youtube.com/watch?v=sySgE0SFwz0 Tak na szybko. Wiało więc lekko nie było co widać.Technicznie perfekcjonistą nie jestem. I pierwszy raz miałem go w ręku. Kijek szklaczek czerwony Ego klasa 4 linka dt4 nie znam firmy. Udało się wcześniej dwa razy rozprostować całą linkę do podkładu. Potem już mocniej wiało. Kijek to wytrzymał!!!!łoł i to linką DT, żadną tam głowicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Linka DT jest głowicą!? tylko długą...i symetryczną(asymetryczne - w kształcie maczugi łatwiej optymalnie sformować) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buszmenek Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Hejka mam akurat ego nano spey z głowicą ego 475 g od Maćka. napisałem co bym chciał dostałem upust dobry oraz głowicę gratis. Kijek świetny nawet przy silnym wietrze jego praca potrafi dobrze wyrzucić głowicę. Na pewno muszę dokupić stripping basket żeby running nie plątał się pod nogami. Teraz czekam na szklaka od Maćka tego co macie na aliexxpress to wam napiszę jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Pojawiła się linka Mayfly. Profil sugeruje niezła konstrukcję na małe ciurki i krótkie dytanse. Ktoś już tą nowość sprawdzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2016 używał ktos moze kij great caster ? kasa nie wielka, szukam własnie 7 pod stremera i niby mam wiecej do wydania ale to juz w ostatecznosci again Może ktoś kupił i coś podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 14 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 z tego co wiem to ego to made in china;)Ze szklakami znam przypadek ze cała seria jaką posiadał sklep "głowatka" w krakowie były jakies wady produkcyjne i wędki rozpadały się ale nie dosłownie tylko jakieś elementy przy korku puszczały itp.Zadzwoń do głowatki facet Ci powie;)Nie da się ukryć, że podobieństwo jest uderzające...http://www.ebay.com/itm/Aventik-4wt-7ft-8in-4pc-Medium-Fast-action-Fiberglass-Fly-Rod-NEW-/161770776038?hash=item25aa4a25e6:g:BaEAAOxyhS9TjB0Thttp://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/wedki_jednoreczne/76-glass_fiber_rod.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 A mi dzis przyszedł great caster + głowica rzutowa + runing line i podkład - jutro testy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 23 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 I jeśli nie nastawiasz się na to, że będzie to połączenia Sage z Winstonem i domieszką Hardy'ego to będziesz Pan zadowolony. Nie oczekując wodotrysków bardzo przyjemny sprzęt w rozsądnej kasie. Tak należy to chyba rozpatrywać. Poza tym fajnie promować naszego dystrybutora i dawać mu zarobić. Jak na razie złego słowa na firmę nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 I jeśli nie nastawiasz się na to, że będzie to połączenia Sage z Winstonem i domieszką Hardy'ego to będziesz Pan zadowolony. Nie oczekując wodotrysków bardzo przyjemny sprzęt w rozsądnej kasie. Tak należy to chyba rozpatrywać. Poza tym fajnie promować naszego dystrybutora i dawać mu zarobić. Jak na razie złego słowa na firmę nie powiem.Wcale tego nie oczekuje - jak sie sprawdzi w boju to... Pewnie następny bedzie albo szklak albo 5 9 stop pożyjemy zobaczymy. A co do Ego jak słyszałem od pewnej osoby - wbili sie idealnie z cena bo takich produktów nie ma na polskim rynku (przedział 200-500) i tu Ego ma przewagę - zreszta jutro połowie to moze cos więcej skrobnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeFlyF Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Witam, Chciałbym dorzucić pare groszy do tej dyskusji. Początkiem sezonu skompletowałam sobie zestaw z produktów firmy Ego, kołowrotek Ego Gold, linkę Ego Fighter WF5F oraz wędkę Ego Mayfly . Całość zestawu swietnie ze sobą współgra, jakość produktów jest znakomita. Wcześniej uzywałem zestawu Vision Zulu, ten sam przedział cenowy a szkoda nawet porównywać ze sobą te produkty. Zastanawiam sie jeszcze nad zestawem szczupakowym firmy Ego może ktoś już z was go nabył i może sie podzielić wrażeniami z łowienia ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Zestaw szczupakowy EGO moim zdaniem znakomity stosunek ceny do jakości pod tym linkiem http://www.salmoklub.pl/aktualnosci.html masz test mojego autorstwa, tego zestawu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Nie mam nic do produktów EGO ani do ich jakości, jednak są bliźniaczo podobne, żeby nie powiedzieć identyczne z produktami na chińskich stronach. I nie ma w tym nic złego, poza małym szczegółem, ceny - te już nie są zbliżone. http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/kolowrotki_muchowe/7-ego_hard.html http://chinafishing.en.made-in-china.com/product/lKXnyHcPASVT/China-Model-Ml-Low-Price-Excellent-CNC-Fly-Fishing-Reel.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeFlyF Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zestaw szczupakowy EGO moim zdaniem znakomity stosunek ceny do jakości pod tym linkiem http://www.salmoklub.pl/aktualnosci.html masz test mojego autorstwa, tego zestawu.Dzięki wielki za artykuł chyba się zdecyduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Zestaw szczupakowy EGO moim zdaniem znakomity stosunek ceny do jakości pod tym linkiem http://www.salmoklub.pl/aktualnosci.html masz test mojego autorstwa, tego zestawu Cena porównywalna z zestawem Vision'a, airflo bluetooth + airflo 40plus sniper i chiński kołowrotek można znaleźć poniżej 1000zł to na pewno nie jest dobra propozycja.Myślałem wcześniej że Ego będzie tanią alternatywą dla dużych marek ale niestety kierunek został obrany inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi