sacha Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 No trzymam Cię Kolego za słowo, idę jej szukać...Strasznie mi spodobało to pardubickie tempo i beztroska dnia nastepnego..Rozmawiają dwa ślepe konie:-wystartujesz w wielkiej pardubickiej?-nie widzę przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Jak wódeczka to może jakieś fajne toasty?Obrazek pierwszy, park, ławka, mężczyzna i śliczna dziewczyna - całują się...Obrazek drugi, znów ten sam park, ta sama ławka i ten sam mężczyzna. Inna śliczna dziewczyna - całują się Obrazek trzeci, ten sam park, ławka, mężczyzna i znów inna dziewczyna - całują sięWypijmy za stałość mężczyzny i zmienność kobiet!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Pojawił sie wątek Śliwowicy ! Nie mam z tym trunkiem wielkich doswiadczeń. Jakaś czeska, jakiś passower, łącka... Może ze trzy, cztery próbowałem na przestrzeni ostatnich 40 lat. Natomiast świetnym wynalazkiem jest śliwowica podbeskidzka, ale pod warumkiem, ze 72 procentowa ! Jest istotnie lepsza od 50 % która w ogóle nie "jedzie" śliwakami. Naprawdę polecam ! Mimo sporej ilości "koników" wchodzi bez oporów. Finisz w postaci skondensowanych śliwek w gębie. Czy jest kacogenna? Nie wiem albowiem takie mocne trunki pijam w ilościach minimalnych. Do herbaty też znakomita. Niesterty nie mam pojęcia czy jest naturalna czy znów sztuczne smaki dodają. Cena mało przyjazna - ok 90 PLN U. Edytowane 9 Marca 2015 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logun74 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 To dostałem dzisiaj od żony na dzień mężczyzny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 ..piłem dawno, dawno temu toto z kolegą po blanku ,podczas jakiejś imprezy imieninowo-urodzinowej...spodobała nam się butelka, smak już nie...radzę zostawić na półce jako eksponat...P.S ...na drugi dzień widziałem skaczących dwóch Małyszów...nie były to jednak skoki drużynowe,i z tego co się orientuje Adam nie ma brata bliźniaka P.S..fakt, ze popłynęło również morze whiskey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 W kolorze tak trochę jak woda ze żwirowni w Grudunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Nie czytałem całego tematu więc nie wiem czy była już o tym mowa, ale szczerze mogę polecić nie wódkę a nalewkę z aronii, ze 2 latka do tyłu znajomy mi załatwił takową w ilości 0.7 . Smakowo rewelacja, pierwszy kielonek ,,letko,, zatyka bo mocnawe to było, ale reszta jak kompot wchodzi. Na prawdę polecam. Sam się za to jakoś zabieram zabieram i się zebrać nie mogę, trudnawo trochę owoc załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Ciekawostka. Roczne spożycie za rok 2010 (zgodnie z tytułem tabelki), wg. WHO, raport 2014. W PL najczęściej podaje się rodzime statystyki, dla średniego statystycznego obywatela 15+. Czyli uwzględniając również niepijących. Tutaj statystyka tylko dla pijących, też 15+ . Bo po cóż uwzględniać niepijących? Strona 293. http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/msb_gsr_2014_3.pdf?ua=1 Mężczyzna w PL spożywa 19,8 litra rocznie. 19,8 l (95%)= 47 l (40%)= 94 flaszki rocznie, niecałe 5 skrzynek. To daje 1 flaszka/ 3,88 dnia. Powiedzmy że na 4 dni. Czyli co dzień statystycznie musiałbym wypijać 125 gram wódki, albo nie pić w tygodniu i w weekend robić flaszkę + 125gr. Ktoś powiedziałby że to dużo. Kiedy jednak zamienimy to na piwo to wychodzi 54 gramy czystego alkoholu dziennie, czyli po dwa piwka dziennie. Kobiety. 12,5 l (95%)= 29,7 l (40%)= 59,4 flaszki rocznie. Wychodzi jedna flaszka na 6 dni, albo 1 duże + 1 małe dziennie. Dla kontrastu mężczyźni Rosja 23,9 l (95%) , wcale nie tak dużo, za to Białoruś 27,5 l (95%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Morał z tego taki, że są małe kłamstwa, duże kłamstwa i statystyki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Morał z tego taki, że są małe kłamstwa, duże kłamstwa i statystyki No właśnie. Patrząc na to że statystyka pokazuję 2 piwa dziennie to dla mnie jest niemożliwe żeby wypił ponad 700 piw rocznie. 5 skrzynek wódki też nie spożyję przez rok ale 5 kartonów wina x 12 to będzie chyba dawka zaniżona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Widać, że owe dane, a przynajmiej ich prezentacja są sprządzone niestarannie. Skoro 19,8l per capita w Polsce tedy nasz kraj powinien mieć juz "kolorek" niżej nadto Wlosi piją samego wina 40-50 l na głowę a więc zakwalifkowanie ich do najniżej kategorii to nonsens oczywiście. Coś mi tu Stellą trąci Edytowane 26 Marca 2015 przez Ugly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 To raczej nie są kłamstwa. W pierwszej kolumnie jest średnia i to jest 12,5 litra na głowę. To się mniej więcej pokrywa z rodzimymi statystykami od producentów wyrobów alkoholowych. Taka jest konsumpcja i to bez przemytu, ile go jest nie wiadomo. Możemy się kłócić czy więcej piją młodzi, czy starzy, czy kobiety piją tyle czy nie, ale ktoś to pije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 To ja podam taki przykła. Małżonka moja zobowiązała się wypić wszystko co ja wyprodukuje, a robię więcej jak 20 litrów rocznie.Trzeba przyznać że słowna jest także podniesie znacząco statystykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Krzysztofie ten raport to...tylko raport. Opierający się na deklaracjach, a nie danych statystycznych. Jak dogłębniej się w niego wbijesz wyjdzie Ci, że 70 procent tej ilości alkoholu wypija 18 procent społeczeństwa oraz, że 55 procent wypijane jest pod postacią piwa, 9 wina, a reszta to mocne trunki. Dane GUS mówią o spożyciu na poziomie 9,25 l. Opierają się na danych sprzedaży i producentów. Tylko, znów nie uwzględniają komu ten alkohol jest sprzedawany. Bo to, że sprzedawany jest w Polsce nie oznacza, że wypijają go Polacy. Z własnej obserwacji mogę Ciebie zapewnić, że taki Anglik w Krakowie nie zwiedza Wawelu i nie podziwia uroków krakowskiego odcinka Wisły... Delikatnie ocenić go można na 10 browarów dziennie. Pomnożone przez 100 000 osobodni da milion flaszek... Skandynawowie też raczej za kołnierz nie wylewają płacząc przy tym ze wzruszenia jak przyjdzie im płacić rachunek. Krzysztofie, strasznie demonizujesz problem. Ludzie pili, piją i pić będą. Pamiętaj, że nikt Ciebie do tego nie zmusza, a nadgorliwość jest często gorsza od faszyzmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Wrzuciłem tylko jako ciekawostkę. Jednocześnie poddaję ewentualną dyskusję, nie mam teraz sił. Dane nie uwzględniają turystów. Napisane jest to pod tabelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Wrzuciłem tylko jako ciekawostkę. Jednocześnie poddaję ewentualną dyskusję, nie mam teraz sił. Dane nie uwzględniają turystów. Napisane jest to pod tabelką. Ja pisząc o turystach miałem na myśli dane GUS, które również ich nie uwzględniają. Dane GUS jakoś bardziej uważam za wiarygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Nawet jeśliby, to ile ten turysta wypije, bez przesady. Znam te dane. Natomiast GUS uważam za instytucję niewiarygodną. Postkomunistyczną organizację obsadzoną przez kacyków z nadania obecnej władzy ludowej, fałszującej dane na temat pracy i bezrobocia, gospodarki, ubóstwa etc. wobec czego o wiarygodności ZERO. Kolejna instytucja manipulacji. Ale powiedzmy, że w tym wypadku im wierzę. Te badania wahają się w zależności od roku na poziomie 9-10,5 litra, ale uwzględniają wszystkich. Ponieważ zażywa etanol w PL ok. 84% to wyjdzie właśnie te 12.5 litra średniej na pijących. Moim zdaniem to się zgadza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Nawet jeśliby, to ile ten turysta wypije, bez przesady. Znam te dane. Natomiast GUS uważam za instytucję niewiarygodną. Postkomunistyczną organizację obsadzoną przez kacyków z nadania obecnej władzy ludowej, fałszującej dane na temat pracy i bezrobocia, gospodarki, ubóstwa etc. wobec czego o wiarygodności ZERO. Kolejna instytucja manipulacji. Ale powiedzmy, że w tym wypadku im wierzę. Te badania wahają się w zależności od roku na poziomie 9-10,5 litra, ale uwzględniają wszystkich. Ponieważ zażywa etanol w PL ok. 84% to wyjdzie właśnie te 12.5 litra średniej na pijących. Moim zdaniem to się zgadza. To w jaki sposób wyszło Ci ponad 30 litrów spirytusu? Jak zsumujesz mężczyzn i kobiety wychodzi 30 l z kawałkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 To w jaki sposób wyszło Ci ponad 30 litrów spirytusu? Jak zsumujesz mężczyzn i kobiety wychodzi 30 l z kawałkiem Masz rację mój błąd, źle przeczytałem. Kobiety 5,8 l. rok. (19,8 + 5,8) /2=12,8 l . str 293, 10ty wiersz od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 https://www.youtube.com/watch?v=nhjopoRbvM8#t=228 wódka potrafi wzruszac na trzeźwo pzdr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Krzysiek_W zgadzam się z Tobą jak chodzi o GUS. Wychodząc z psem na spacer obaj macie po trzy nogi...statystycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Moje typy:)Czysta to tylko Zytnia ta klasyczna z kloskiem. Kolor to Winiak klubowy 3 gwiazdkowy. Wszystkie Jamesony Wszelakiej masci sliwowice.ale te slabsze około 50stopniowe. Czeskie haluparska i z fabryki jelinka i wszystkie balkanskie .również a może przede wszystkim domowego wyrobu. Także tego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAMPUCH71 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Degustacje zaczniemy chyba od lewicyjak prawdziwi biesiadnicy do śniadania delikatniepod kiełbaski i jajeczkaVikingfjorda połóweczka na obiad świątecznyżurek gorącyz literkiem 13-tki się połączy przy kolacjitak dla zdrówkajeszcze 13-tki połówka w poniedziałek lanygdy wstaniemynad dużym Vikingiem debatować będziemy Wszystkim najlepszego i smacznego... Pzdr. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Never look like an alcoholic again! Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Ugly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Never look like an alcoholic again! Tylko ten smród plastyku przeszkadza Swoją drogą nie chciałbym zobaczyć tego pana, z tą piersiówką, gdy nastaje chwila o jeden toast za daleko Widok owego musi być kontrowersyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi