Skocz do zawartości

Prośba o poradę ws. ciężarka gruntowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś mógłby doradzić, w jaki sposób zrobić dziurę na wylot w ciężarku ołowianym o wadze 150 g ? Mam taki ciężarek z krętlikiem, a chciałbym z niego zrobić odczepiać do przynęt (coś a'la v-free) i w tym celu potrzebuję dziury w środku tego ciężarka na całej jego długości.

Czy da się to przekłuć gwoździem i młotkiem ? Czy lepiej wiercić bardzo cienkim wiertłem ? A może są jakieś inne sposoby ?

Mój ciężarek wygląda +/- tak:

http://krokodyl.sklep.pl/view/2901

Z wierceniem będziesz miał problem tego typu, że wierteł ka małej średnicy 1-3mm cą krótkie i nie wystarczą Ci żeby się przewiercić na wylot. Jeśli będziesz wiercił to z ręki nie da rady, musiałbyś mieć imadło stołowe i statyw do wiertarki. Młotek z gwoździem przy tej wielkości odpada - zniszczysz tylko ciężarek.

Zawsze mozesz kupić dwa mniejsze płaskie ciężarki jeśli nie ma takich jak szukasz i je skleić żeby mieć jeden duży.

Przygotuj sobie rurkę miedziana o odpowiedniej długości, w blaszce wiercisz otworek pod drucik miedziany o średnicy takiej jaki chcesz mieć otwór w ciężarku, drucik centrycznie w rurkę która kładziesz na tej blaszce i zalewasz ołowiem. Po zalaniu natychmiast wyjąć drucik za ołowiu !!!!

I gotowe. :)

Cienkim wiertłem do metalu przewiercisz, wolne obroty i trochę oleju na wiertło.

Można zrobić też samemu wiertło np. ze szprychy od roweru lub z jakiegoś pręta czy kawałka drutu o odpowiedniej sztywności i średnicy jakiej potrzebujesz.

Na ołów to wystarcza, ale obecnie to znajdziesz odpowiednie w jakim markecie technicznym.

Trochę łopatologicznie, ale dałem radę :)

Dziurę na wylot przebiłem gwoździem o długości 80 mm. Kilka uderzeń młotkiem, kilka powyginanych gwoździ, ale udało się. I coś a'la v-free też udało się zrobić :)
A czy będzie skuteczne, to się okaże nad wodą :)