Skocz do zawartości

Muchówki TFO: Lefty Kreh TiCr X Series vs BVK Series - porównanie i ocena.

pepso

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał w reku oba typy tych wędek może coś o nich więcej powiedzieć?

Czytałem opis Kuby Standery wędki TiCr X #8 9' i bardzo mnie zaintrygowała ta konstrukcja. W sieci jest sporo pozytywnych opinii o obu seriach: są chwalone ( chociaż podobno BVK lubi się złamać;-)) ale często przeciwstawiane sobie jako mniej lub bardziej subtelne w podawaniu linki. Dlatego proszę o opinię tych, którzy mieli okazję dotknąć obu wędek. 

Pytałem Kubę bezpośrednio o te patyki z tego co pamiętam to przy pomocy TiCr można krzaki wyrywać pozostałe 2 serie są słabsze z czego jedna bardziej godna uwagi, najlepiej jakby uderzyć z tym pytaniem do źródła, nie wiele osób zapewne miało okazje obie macać.

BVK jest na pewno lżejsze i delikatniejsze. TiCr X to raczej wół roboczy.

Mam BVK #7 i jest aż nienaturalnie lekkie i chyba ma za krótki korek jak dla mnie. Niestety nie miałem jej dobrze wyważonej i trochę byla nieywgodna

Nie używałem tej wędki dużo ale będę na wiosnę łowił nią na streamera.

Z tego co wyczytałem klasy >#8 mają zupełnie inny charakter i lekkość (proporcjonalna do klasy oczyiście) znika

Edytowane przez mkuczara

Chyba wszystko na ich temat mówią wykresiki na stronie TFO.

TICRX to distance i lifting power. Można słonia za lewe jądro przez komin tym wytargac, a jak coś puści to raczej słonia moszna niż ta wędka.

BVK - mocno nad nim myślałem. Że niby lekki, szybki, daleko rzuca. Ale jak wieść niesie - lekkość uzyskano kosztem mocy wędki i potrafi się zlożyć.

Zalezy na co bym się wybierał. Morze, szczupaki - ticrX

Streamer i potoki, małe morskie trotki - BVK

Kuba jak rozumiem odległości rzutów będą podobne ?

Chyba mi się rozjaśnia i zdecyduję się na TiCr X, tym bardziej, że ma być trochę mocniejszym uzupełnieniem do Scotta X2S #8 i być używanym przy większym wietrze i fali.

Edytowane przez pepso

Z moim koślawym rzucaniem bez większego halo udaje się mi czasem wyciśnąć całego outbounda i running do 1wszej przelotki. To jak moc jest ze mna i kungfu mnie przepełnia niczym zły cholesterol :D .

Normalnie myślę że 25m nie jest problemem, w sensie na szpuli zostają 3-4 nawoje lus to co przez wędkę.

Z odległoscią nigdy nie czułem się limitowany przez wędkę, wyłącznie przez swoje, khem, umiejętnosci :)

• Like 1

A, i jeszcze jedno.

TICRX ma fajny bajer, czyli spey handle.

Dokupujesz dwa elementy, dajesz je zamiast dolnika i... TaDaaa, masz wędkę 11ft #10 (500 grain z nad głowy jest sugerowane przez TFO), w sam raz na głowatkę, czy zeby sięgnąć w morze jeszcze dalej dużą muchą.

• 3 tygodnie później...

Witam. Mam rozterkę potrzebuję wędkę do połowu szczupaka, coby obsługiwała głownie muchy w wielkości 10 - 15 cm, rzadko kiedy większe? Wybór padł na TFO TiCr X 9' pytanie teraz w której klasie #9 czy też #10. Nie chce przesadzić z mocą wędki, by była jakaś radocha z holu. W zamierzeniu obiektem połowów mają być szczupłe 70-90 cm, na łowisku często będzie wiało (szkiery szwecja), sznur stosowany będzie raczej pływające lub intermedium, sam jeszcze nie wiem do końca. Dzięki i pozdr