pepso Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Czy ktoś miał w reku oba typy tych wędek może coś o nich więcej powiedzieć?Czytałem opis Kuby Standery wędki TiCr X #8 9' i bardzo mnie zaintrygowała ta konstrukcja. W sieci jest sporo pozytywnych opinii o obu seriach: są chwalone ( chociaż podobno BVK lubi się złamać;-)) ale często przeciwstawiane sobie jako mniej lub bardziej subtelne w podawaniu linki. Dlatego proszę o opinię tych, którzy mieli okazję dotknąć obu wędek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Pytałem Kubę bezpośrednio o te patyki z tego co pamiętam to przy pomocy TiCr można krzaki wyrywać pozostałe 2 serie są słabsze z czego jedna bardziej godna uwagi, najlepiej jakby uderzyć z tym pytaniem do źródła, nie wiele osób zapewne miało okazje obie macać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) BVK jest na pewno lżejsze i delikatniejsze. TiCr X to raczej wół roboczy.Mam BVK #7 i jest aż nienaturalnie lekkie i chyba ma za krótki korek jak dla mnie. Niestety nie miałem jej dobrze wyważonej i trochę byla nieywgodnaNie używałem tej wędki dużo ale będę na wiosnę łowił nią na streamera.Z tego co wyczytałem klasy >#8 mają zupełnie inny charakter i lekkość (proporcjonalna do klasy oczyiście) znika Edytowane 19 Lutego 2015 przez mkuczara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Mi właśnie o te #8 chodzi ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Zerknij tu http://www.yellowstoneangler.com/gear-review/2014-8-weight-shootout-g-loomis-nrx-orvis-h2-sage-method-sage-one-tfo-bvk-scott-s4s-beulah-opal-best-saltwater-fly-rod-fly-rod-comparison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) I właśnie po tym teście zacząłem zerkać w stronę BVK. Dopóki go nie czytałem miałem czystą i spokojna duszę, żadnych wątpliwości i rozterek... Śmiałym wzrokiem patrzyłem w stronę TicR X Edytowane 19 Lutego 2015 przez pepso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Chyba wszystko na ich temat mówią wykresiki na stronie TFO.TICRX to distance i lifting power. Można słonia za lewe jądro przez komin tym wytargac, a jak coś puści to raczej słonia moszna niż ta wędka.BVK - mocno nad nim myślałem. Że niby lekki, szybki, daleko rzuca. Ale jak wieść niesie - lekkość uzyskano kosztem mocy wędki i potrafi się zlożyć.Zalezy na co bym się wybierał. Morze, szczupaki - ticrXStreamer i potoki, małe morskie trotki - BVK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkuczara Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 W tej cenie lekkość musieli uzyskać kosztem mocy IMHO tak jak piszesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Kuba jak rozumiem odległości rzutów będą podobne ?Chyba mi się rozjaśnia i zdecyduję się na TiCr X, tym bardziej, że ma być trochę mocniejszym uzupełnieniem do Scotta X2S #8 i być używanym przy większym wietrze i fali. Edytowane 19 Lutego 2015 przez pepso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Z moim koślawym rzucaniem bez większego halo udaje się mi czasem wyciśnąć całego outbounda i running do 1wszej przelotki. To jak moc jest ze mna i kungfu mnie przepełnia niczym zły cholesterol .Normalnie myślę że 25m nie jest problemem, w sensie na szpuli zostają 3-4 nawoje lus to co przez wędkę.Z odległoscią nigdy nie czułem się limitowany przez wędkę, wyłącznie przez swoje, khem, umiejętnosci 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 A, i jeszcze jedno.TICRX ma fajny bajer, czyli spey handle.Dokupujesz dwa elementy, dajesz je zamiast dolnika i... TaDaaa, masz wędkę 11ft #10 (500 grain z nad głowy jest sugerowane przez TFO), w sam raz na głowatkę, czy zeby sięgnąć w morze jeszcze dalej dużą muchą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 W zeszłym roku była dobra promocja na TiCr X , teraz niestety nie znalazłem lepszej ceny niż ta : http://www.dyckers.com/Flyrods/TFO_TiCr_X_Series . Czy ktoś kupował w tym sklepie? A może znacie miejsce z atrakcyjniejszą ceną ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Dyckers ma bardzo dobrą i solidna opinie tutaj. Sam właściciel ma fioła na łowienie na ciężko. Brałbym bez większych oporów, a cena i tak niezła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Zamówiłem TiCr X 9' #8.Dziękuję kolegom za konsultacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czekan Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Witam. Mam rozterkę potrzebuję wędkę do połowu szczupaka, coby obsługiwała głownie muchy w wielkości 10 - 15 cm, rzadko kiedy większe? Wybór padł na TFO TiCr X 9' pytanie teraz w której klasie #9 czy też #10. Nie chce przesadzić z mocą wędki, by była jakaś radocha z holu. W zamierzeniu obiektem połowów mają być szczupłe 70-90 cm, na łowisku często będzie wiało (szkiery szwecja), sznur stosowany będzie raczej pływające lub intermedium, sam jeszcze nie wiem do końca. Dzięki i pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 #8 lub #9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki72 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Osobiscie wzial bym 9wt. Lubie miec zapas mocy kiedy wiatr nie sprzyja. 8wt. tez obsluzy ale od przybytku glowa nie boli. 10wt. Moze byc troche za duzo ....chociaz z czasem i w roznych sytulacjach czemu nie.Obstaje za 9wt. w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snup Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 miałem TFO TiCr X 9 #9 w zupełności do tych wielkości much wystarczy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czekan Opublikowano 14 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Dzięki za opinie. Zatem będzie TFO TiCr X 9 #9, nie będę przesadzał. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi