Skocz do zawartości

L-arginina

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Suple to zawsze tylko i wyłącznie dodatek. Najważniejsza jest micha, odpoczynek i dopiero odpowiedni trening, w tej kolejności. Warto dodać do tego co pisali koledzy o białku, że są różnie wchłanialne białka, te z nabiałów jak się nie mylę najmniej...

Oczywiscie najlepiej wchlania sie jajko potem ryba wolowina drob i nabiał. Ponadto nawet najbardziej tlusta ryba jest chudsza od najchudszej wolowiny czy wieprzowiny.

Kolega pisał o snie jest on rownie wazny co dieta poniewaz miesnie nie rosna na treningu tylko podczas snu. Na treningu miesnie sa niszczone rozrywaja sie wlokna a podczas snu sa one odbudowywane.

I jeszcze jedno o L-Argininie do forumowiczow z problemami erekcji nie dajcie sie nabrac tym permenom czy innym stymulantom potencji to zwykla arginina tylko 4 razy drozsza i jej rzekomy wplyw na erekcje to mit. Gdyby powodowala tak ogromny wzrost przeplywu krwi zeby napompowac wacka to by mi na treningu powybuchaly bicepsy.

...dodając - do uzyskania efektu anabolicznego ( budowa mięśni) potrzeba jest minimum 2g czystego białka na kg wagi ciała...

Zgadza się , to tak w miarę sensownie , ale nie należy zapominać , że dla osobnika ważącego 90 kg aby nie było utraty wystarczy dostarczyć 90 g białka + reszta oczywiście w rozsądnych proporcjach (węgle, tłuszcz) , nie trzeba zaraz walić 200 g biała dziennie aby rosnąć.Dobrze jest po prostu regularnie jeść zróżnicowane najlepiej potrawy bez popadania w paranoje.Polecam oczywiście najlepiej przykładać się do śniadania , potreningówki i baaardzo ważne - dostarczyć białko na noc przed snem .

Troszkę przejadłem tych różnego rodzaju specyfików i z masy różnych szarlatańskich produktów polecam zostawić sobie tylko BCAA przed i po treningu i ewentualnie jakieś białko w prochu jeżeli już trzeba . Zaznaczam tylko , że o wiele lepiej człowiek wyjdzie na zjedzeniu twarożka ze szczypiorkiem z banankiem niż na tych wszystkich chemikaliach :lol:

Białko- Izolat czy koncentrat bez znaczenia jako uzupełnienie diety 30g po treningu i druga porcja rano lub wieczorem.

Aminokwasy BCAA pomagają mi w regeneracji.

Kwasy tłuszczowe Omega 3-6-9 może być zwykły tran.

Multiwitaminy mogą być jakieś tanie.

PAM bez kaloryczny olej do smażenia.

Jeśli chodzi o białko to jak najbardziej ma to znaczenie jakie.  Izolat wchłania się bardzo szybko a kazeina bardzo wolno, koncentrat będzie gdzieś pomiędzy.  

Dla przykładu - rano izolat lub koncentrat, na noc kazeina.  

Po treningu uzupełniamy glikogen więc spożywamy szybko przyswajalne węglowodany czyli najprościej pijemy carbo nie białko. 

Aminokwasy rozgałęzione BCAA zdecydowanie na pusty żołądek przed treningiem i po.  

W ciągu dnia między posiłkami możemy wspomagać się zwykłymi aminokwasami.

PAM zawiera bardzo niezdrowe tłuszcze więc lepiej go zastąpić oliwą (dla wygody może byc w sprayu) i smażyć na porządnej patelni do której mięsko nie przywiera.

Dla osób uprawiających sporty wydolnościowe polecam jeszcze coś takiego jak beta-alanine.

Kupując suplementy starajmy się wybierać produkty sprawdzonych firm z wyższej półki.  Tańsze odzywki bardzo często zawierają wypełniacze, proste cukry, białka niepełnowartościowe np. pochodzenia roślinnego ....itd.     

I jak już ktoś wcześnie napisał, najważniejsza jest dobra zdrowa dieta.  Suplementy powinny ja tylko uzupełniać.

• Like 1

Jeśli chodzi o białko to jak najbardziej ma to znaczenie jakie. Izolat wchłania się bardzo szybko a kazeina bardzo wolno, koncentrat będzie gdzieś pomiędzy.

Dla przykładu - rano izolat lub koncentrat, na noc kazeina.

Po treningu uzupełniamy glikogen więc spożywamy szybko przyswajalne węglowodany czyli najprościej pijemy carbo nie białko.

Aminokwasy rozgałęzione BCAA zdecydowanie na pusty żołądek przed treningiem i po.

W ciągu dnia między posiłkami możemy wspomagać się zwykłymi aminokwasami.

PAM zawiera bardzo niezdrowe tłuszcze więc lepiej go zastąpić oliwą (dla wygody może byc w sprayu) i smażyć na porządnej patelni do której mięsko nie przywiera.

Dla osób uprawiających sporty wydolnościowe polecam jeszcze coś takiego jak beta-alanine.

Kupując suplementy starajmy się wybierać produkty sprawdzonych firm z wyższej półki. Tańsze odzywki bardzo często zawierają wypełniacze, proste cukry, białka niepełnowartościowe np. pochodzenia roślinnego ....itd.

I jak już ktoś wcześnie napisał, najważniejsza jest dobra zdrowa dieta. Suplementy powinny ja tylko uzupełniać.

Oczywiscie masz racje w kwestii bialka ja uzywam go czasem do sniadania gdy nie chce mi sie gotowac i zawsze po treningu wiec dla mnie czy WPI czy WPC jest bez roznicy kazeina jest dla mnie za droga wiec jej nie uzywam.

Jesli chodzi o PAM to uzywam go dlatego ze ma zero kalorii a patelnia do ktorej nic nie przywiera to moim zdaniem lekka bajka. Poza tym daje sie go naprawde nie wiele i wole PAM od momu czy umami.

Z mojego doswiadczenia wiem ze niewiele osob ma swiadomosc jak wazna jest dieta i jakie jest to poswiecenie.

Zbudowanie dobrej sylwetki to niestety proces dlugotrwaly i wymagajacy poswiecen.

Co rozumiesz przez używanie białka do śniadania?  Jeśli popijasz sobie białko do śniadania to nie jest to najlepsze rozwiązanie.  Nie takie jest przeznaczenie odżywki białkowej i w ten sposób nie wykorzystujesz w pełni jej właściwości.  Zastąpienie śniadania odżywką białkową (WPC, WPI) również nie jest dobrym pomysłem ponieważ taka odzywka jest po prostu zbyt uboga w składniki odżywcze a śniadanie jak wiadomo to najważniejszy posiłek dnia :D   

Uwierz mi że są patelnie do których większość smażonych potraw nie przywiera.  Mam takie dwie więc wiem o czym mówię.  

Zamiast liczyć kalorie lepiej skoncentrować się na ich pochodzeniem i jakością.  Co z tego że nie ma ich w PAMie?  Oliwa zawiera dobre tłuszcze które i tak musimy dostarczyć organizmowi w zbilansowanej diecie.

Napisalem ze zarzywam ja gdy nie chce mi sie gotowac rano czyli blender platki owsiane woda bialko i orzechy czasem troche kakao i mam sniadanie.

Pisalem wczesniej ze nie traktuje tego jako religii wiec jesli mam ochote na bigos czy mielone to sobie nie zaluje.

Co do PAMu nie bede sie o niego klucil uzywam zamiast oliwy i nie narzekam co do tluszczy sa pestki orzechy awokado z reszta dobrze o tym wiesz.

Wracajac do patelni to moglbys dac namiar bo ja przerabialem i tanie i drogie i albo smazyc nie umiem albo mam pecha bo po kilku razach rzekomo nie przywierajaca powierzchnia znika chyba razem z jedzeniem w moim żołądku:-/

Edytowane przez alfaiomega

Ja posiadam kilka patelni (głównie teflonowe). Na tą chwilę już drugi rok jadę na jednym tefalu i póki co nic nie przywiera...nie prowadzę suplementacji drobinkami teflonu :)

W czasach kiedy intensywnie pracowałem nad swoją sylwetką,odstawiłem po czasie smażone mięso.Zacząłem spożywać gotowane,żeby dać trochę odpocząć styranej wątrobie i żołądkowi. Wcale nie było takie złe,jak mogłoby się wydawać.Indyk,dorsz czy wołowina do tego ryż,warzywa 3x na dzień z wyjątkiem śniadania i kolacji,gdzie zajadałem przeważnie twaróg bądz jajca.Kurczaka z diety odstawiłem bo nie lubię suchych cycków ;) a poza tym mięso kurczaka zakwasza organizm co przy dodatkowej suplementacji białkiem już takie zdrowe dla nerek może nie być...no ale co kto lubi.

Z niewymienionych tutaj dodatkowych środków, godna polecenia jest również glutamina.

Napisalem ze zarzywam ja gdy nie chce mi sie gotowac rano czyli blender platki owsiane woda bialko i orzechy czasem troche kakao i mam sniadanie.

Pisalem wczesniej ze nie traktuje tego jako religii wiec jesli mam ochote na bigos czy mielone to sobie nie zaluje.

Co do PAMu nie bede sie o niego klucil uzywam zamiast oliwy i nie narzekam co do tluszczy sa pestki orzechy awokado z reszta dobrze o tym wiesz.

Wracajac do patelni to moglbys dac namiar bo ja przerabialem i tanie i drogie i albo smazyc nie umiem albo mam pecha bo po kilku razach rzekomo nie przywierajaca powierzchnia znika chyba razem z jedzeniem w moim żołądku:-/

Tak tylko odnise sie do patelni. Jesli juz kolega kupi nowa z lepszej produkcji, trzeba bardzo uwazac przy myciu aby nie zetrzec teflonu. Moze tu jest problem. Ja rowniez nie mam problemu z przyklejaniem przy smazeniu. No ale to jest moja druga. Teraz wiem jak sie z tym obchodzic.