Skocz do zawartości

Kij do trollingu budżetowy.

lopez77m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Szukam seryjnego kija przeznaczonego wyłącznie do trollingu z ręki - przynęty woblery 12- 18cm,duże gumy ,długość..... hmm do 240 cm.

Łowisko polskie wody w szczególności zbiorniki zaporowe.

Cel sandacz , szczupak.

ps. do 12cm woblerów używam CTSa 20lb ale dalej nie chce ryzykować go obciążać

Poza tym na trolu się totalnie nie znam dopiero zaczynam , wieć liczę na pomoc doświadczonych Kolegów :)

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Mariusz

Ja ci mogę podpowiedzieć. Jak to mają być woblery typu minnow, to używaj śmiało CTS-a. Nie wyobrażam sobie, żeby kija o realnej mocy 20lb nie pociągnął np. FMAG-a 18. Jeżeli koniecznie chcesz coś kupić, to kup kij oznaczony DR klasy M (17lb) - jeżeli ma być pod multi. Jeżeli zamierzasz używać woblerów typu CDMAG 18 i gum do 100-120g, to kup raczej DR MH - czyli jakieś 20lb. Takie kije robi się z czystego szkła lub standardowego modułu z domieszką szkła. Są relatywnie mocne, głęboko się gną i znakomicie amortyzują.

Ja ci mogę podpowiedzieć. Jak to mają być woblery typu minnow, to używaj śmiało CTS-a. Nie wyobrażam sobie, żeby kija o realnej mocy 20lb nie pociągnął np. FMAG-a 18. Jeżeli koniecznie chcesz coś kupić, to kup kij oznaczony DR klasy M (17lb) - jeżeli ma być pod multi. Jeżeli zamierzasz używać woblerów typu CDMAG 18 i gum do 100-120g, to kup raczej DR MH - czyli jakieś 20lb. Takie kije robi się z czystego szkła lub standardowego modułu z domieszką szkła. Są relatywnie mocne, głęboko się gną i znakomicie amortyzują.

Dzięki .

Ale teraz dałeś mi do myślenia !

Witam!

Szukam seryjnego kija przeznaczonego wyłącznie do trollingu z ręki - przynęty woblery 12- 18cm,duże gumy ,długość..... hmm do 240 cm.

Łowisko polskie wody w szczególności zbiorniki zaporowe.

Cel sandacz , szczupak.

ps. do 12cm woblerów używam CTSa 20lb ale dalej nie chce ryzykować go obciążać

Poza tym na trolu się totalnie nie znam dopiero zaczynam , wieć liczę na pomoc doświadczonych Kolegów :)

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Mariusz

Wobki 15-18 cm i łowienie z ręki? Jeśli to SDR-y z wielkimi łopatami to będzie kłopot cały dzień z łapy trolować.

Wobki 15-18 cm i łowienie z ręki? Jeśli to SDR-y z wielkimi łopatami to będzie kłopot cały dzień z łapy trolować.

Niekoniecznie, zależy jaką pozycję przyjmiesz na łodzi :). Ja się wygodnie opierałem o dziób, dolnik na podbrzuszu, kawałek blanku za fore opierał się o nogę i mogę trlować cały tydzień :)... ale muszę mieć kogoś przy silniku :)

• 10 miesięcy temu...

Ja z kolei używam dwóch kijków do trollingu. Troling rzeczny to dwa Speedmastery 270, jeden do 100gr drugi do 120gr. Kije lekkie i nie męczą ręki, czucie bardzo fajne. Za sumkiem latam tym do 120gr., za szczupłym i wszystkim innym tym słabszym choć z sumkiem też sobie poradzi. Trolling jeziorny to zamiennie Speedmaster do 100gr. i Dragon Ultima 213 do 56gr. Ciągam woby Hornety 6 i 9, Magnumy max 18, Perche 12 i Karaski 12. Przy większych wobach Dragon troszkę kuleje ale daje radę. Jego plusem jest to, że mogę go szybko przezbroić i połowić z ręki sandacza i szczupłego.

Wiem, miało być budżetowo. Kije kupiłem jako używki :-)

Edytowane przez chojny83

• 4 lata później...

Witam, Jaki kij byście mi doradzili do trollingu z ręki na płytką wodę 2-5m. Ryby jakie łowię to sum, szczupak, sandacz. Woblery od rapali shad rap 7cm, karasie jaxona po najcięższe jakie stosuje to alaska 6cm. Sezon przełowiłem na starej mikado tachibana 10-30 (cw. zaniżony) ale praca tej wędki mi nie odpowiada to typowy parabolik o dużej mocy jak na ten cw. i strasznie słabo czuć na nim te mniejsze woblery no i 2.7 jest trochę za długi. 

Czego oczekuję od wedki, na pewno zapasu mocy, chodź wiem, że jest duża rozbieżność od sandacza po suma 

długość myślę, że okolice 2,4m było by ok

no i wydaje mi się, że przy akcji szczytowej łatwiej wyczuć pracę woblera?

Do woblera dedykowane są kije typu cranckbait, czyli paraboliczne ugięcie i akcja poniżej fast. Takie typowe moderate.

Na takim kiju wobler pracuje jak powinien. Na sztywnym kiju nie będzie jak należy, jego praca może być szarpana itd.

Poszukaj używki Shimano Beastmaster AX/BX o c.w. 10-30 lub 14-40g. Z sumem jako przyłów poradzi sobie.

Ewentualnie SG Trolling do 20lb, SG Black Savage.

Edytowane przez Kamil_Olsztyn