MGOR Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Hej, Rok niebawem mija więc trzeba oddać silnik do przeglądu (nowy, Honda 10). Na Puławskiej chcą na to dwa tygodnie i ponad 500 zł. Są jakieś rozwiązania alternatywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Kontrola wirnika co roku to podstawa zwłaszcza jak pływamy po piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Prowadzisz serwis?nie prowadze serwisu.podpowiedziec moge i ewent. coś pokręcic hehemiałem dwa takie silnik.jeden pod nazwą Mariner 4 a drugi mam osobiscie tohatsu 5.kupiiłem rok temu z długa kolumną.a ze troche za długa to poszukałem krótkiej i akurat wczoraj wymieniałem kolumne na S wiec mam świeżo w pamieci która śróbka jest do czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Dorzuce kilka slow jeszzce - serwis, ktory wsadza jakies zastepcze wynalazki zamiast orginalnych czesci i daje na to gwarancje, to papracze i nie ma sensu tam zawozic silnika. Po 2, jak zanosze silnik to nie interesuje mnie, jak to czesto sie w serwisach tlumaczy, ichniejszy "maly przeglad, duzy przeglad". Fachowiec wie (rowniez po konsultacjach z klientem) co moglo ulec zuzyciu i na co trzeba patrzec, zeby silnik po przegladzie mial szanse na przeplywanie sezonu. Poprzedni serwis, mam wrazenie, zmienial tylko olej (oby)...a raz nawet zapomnialo im sie podlaczyc wezyka do powrotu do pompy paliwa...Jezeli tylko taki serwis jest dostepny w okolicy to proponuje zaczac zglebiac praktyke serwisowania silnikow zaburtowych - na pewno sie zwroci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Pamiętajmy, że przegląd musi kosztować. Jak komuś się wydaje, że ktoś zrobi nam do silnika 10KM przegląd za stówkę to tylko mu się wydaje no chyba że za przegląd uważa wymianę oleju w silniku i w spodzinie ale to raczej jest "wymiana oleju" a nie przegląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cometopudge Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Nie polecam Twin Powera na modlińskiej w Warszawie. Kolega oddawał dławiący się silnik mercurego raptem 2 letni to nawymyślali że te modele tak mają i że to wina tzw "cewek" cokolwiek to znaczy. Wystarczyło podstawowe czyszczenie gaźnika . Jak mi kumpel mówił o tych cewkach w mercurym to ładnie się uśmiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) ja serwisuje w Twin Power i jestem zadowolony, kolega w Yamah4u i tez jest zadowolony czego nie mozemy powiedziec o serwisie Liberty - takze ile ludzi tyle teorii Edytowane 24 Lutego 2015 przez janih Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Dorzuce kilka slow jeszzce - serwis, ktory wsadza jakies zastepcze wynalazki zamiast orginalnych czesci i daje na to gwarancje, to papracze i nie ma sensu tam zawozic silnika. Po 2, jak zanosze silnik to nie interesuje mnie, jak to czesto sie w serwisach tlumaczy, ichniejszy "maly przeglad, duzy przeglad". Fachowiec wie (rowniez po konsultacjach z klientem) co moglo ulec zuzyciu i na co trzeba patrzec, zeby silnik po przegladzie mial szanse na przeplywanie sezonu. Poprzedni serwis, mam wrazenie, zmienial tylko olej (oby)...a raz nawet zapomnialo im sie podlaczyc wezyka do powrotu do pompy paliwa...Jezeli tylko taki serwis jest dostepny w okolicy to proponuje zaczac zglebiac praktyke serwisowania silnikow zaburtowych - na pewno sie zwroci...Wolę samemu nie grzebać, chociaż wiem że pewnie dałbym radę.Wolę dać komuś zarobić, zarabiam na to.A i pieczątka serwisu się przyda dla przyszłego właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 ja serwisuje w Twin Power i jestem zadowolony, kolega w Yamah4u i tez jest zadowolony czego nie mozemy powiedziec o serwisie Liberty - takze ile ludzi tyle teoriiTwin Power trochę daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sucks_one Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Serwisuje swojego Merca w Tsunami na wybrzeżu obok CW. Szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janih Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Yamaha4u = Tsunami u Macka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Felo Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Twin power bardzo dobry serwis,ja też tam serwisuje swoją 20 i zawsze wszystko jest brylantowe,polecam naprawdę warto mają autoryzację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Felo Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Fox boat czyli Krzysztof też kożysta z Twin Power . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Wybacz Andrzeju, ale koleżka zarobiony i nie bardzo ma ochotę na dłubanie. Poza tym nie wbije pieczątki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Wybacz Andrzeju, ale koleżka zarobiony i nie bardzo ma ochotę na dłubanie. Poza tym nie wbije pieczątki. OK. Dzięki za starania. Pieczątkę najwyżej z kartofla zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 tutaj masz ciekawy artykuł jak konserwowac taki silnik z jedna poprawka ze spust oleju silnikowego jest z dołu obudowy pod przyciskiem stop http://shrap-drakers.pl/artykul/konserwacja-silnika-zaburtowego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JurekSte Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Robił ktoś przegląd w Nowym Dworze Mazowieckim ,miałbym najbliżej jeśli coś wiecie dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 "Robiłem", tzn wzięli kasę, silnika niemal nie tknęli, tylko olej był wymieniony, a rachunek mówił o kilku więcej czynnościach serwisowych, nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 "Robiłem", tzn wzięli kasę, silnika niemal nie tknęli, tylko olej był wymieniony, a rachunek mówił o kilku więcej czynnościach serwisowych, nie polecam.Dobrze, że ostrzegasz. Pierwszy serwis będzie firmowy. Ale następne 2-3 ogarnę sam. Dzięki za link kolego @evinRaczkuję dopiero w tym temacie. Pierwsza spalinka. I pewnie będzie wykorzystana kilka razy w roku albo tylko na "stanie " będzie widniała.Tohatsu które kupiłem na forum podobno jest po przeglądzie i wymianie pompy wody. Tak twierdzi pierwszy własciciel. Ale papierów na to brak i może zdarzyć się zonk.A ja lubie wszystko na tip-top mieć.Jaki olej do spodziny i silnika jest najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 evin Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 ja leje Castrol Outboard 4T 10W-30/ lub yamalube 10W30spodzina to yamalube SAE90 GL-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pingvinas Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Robił ktoś przegląd w Nowym Dworze Mazowieckim ,miałbym najbliżej jeśli coś wiecie dajcie znać Ja zawiozłem silnik na wymianę oleju,a mnie w śrubie wyklepał łopatki na prosto,powiedział ze za bardzo zagięte,bylem lajkiem i uwierzyłem.Śruba do wywalenia,po tym lodka płynęła 2x wolnej.Zdecydowanie odradzam. Edytowane 2 Marca 2015 przez pingvinas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Ja zawiozłem silnik na wymianę oleju,a mnie w śrubie wyklepał łopatki na prosto,powiedział ze za bardzo zagięte,bylem lajkiem i uwierzyłem.Śruba do wywalenia,po tym lodka płynęła 2x wolnej.Zdecydowanie odradzam. Nie do uwierzenia jak przeczytałem to na głos to nawet moja pani się rozweseliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniek1972 Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Ja zawiozłem silnik na wymianę oleju,a mnie w śrubie wyklepał łopatki na prosto,powiedział ze za bardzo zagięte,bylem lajkiem i uwierzyłem.Śruba do wywalenia,po tym lodka płynęła 2x wolnej.Zdecydowanie odradzam. Kur..........zapiał.Skąd ci ludzie biorą referencje, ażeby wykonywać takie czynności???????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mdziam_78 Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Odgrzebię temat.Kupiłem w zimę silnik, który wstawiłem do garaży, a w chwili obecnej chciałem zająć sie wymianą kilku duprereli - wirnik, świece, oleje. Okazało się jednak, że poszło uszczelnienie pod śrubą i olej ze spodziny tamtędy ostro wywalił, to już przekracza moje zdolności.Jeszcze jakiś czas temu waliłbym to Tsunami, ale teraz z powodu zmian persolanych nie jest już tam tak fajnie. Stąd moje pytanie o speca, który mógłby reanimować silniczek Mercury 4HP 4T z roku ok 2000. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 niko333 Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Mój mechanik nazywa się Daniel i robi silniki w Zielonce. Jak do tej pory jestem zadowolony. Numer telefonu: 662-001-787 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sołtys Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Ja, po kupnie swojego Evinruda, też szukałem. W wawce dosłownie nikt nie chciał się podjąć bo "amerykaniec", bo ponoć jest dystrybutor na polskę ale on to tylko aby sprzedać nowe, a ewentualne części to i pół roku można czekać i tym podobne bla bla bla. W wace to tylko by chcieli serwisować nowe i niezbyt stare japończyki.W efekcie miałem wybór Elbląg albo Augustów, na szczęście serwis jest dużo bliżej, bo w Łodzi. Fabryczny serwis Mercurego, Evinruda, Johnsona i nie tylko. Zawiozłem, przejrzeli, zrobili co trzeba i jestem zadowolony, fakt zapłaciłem jak ustawa przewiduje. Prowadzi Pan Adam Kunc (to ten co się kiedyś na równi z Marszałkiem ścigał). Edytowane 4 Maja 2015 przez Sołtys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
MGOR
Hej,
Rok niebawem mija więc trzeba oddać silnik do przeglądu (nowy, Honda 10). Na Puławskiej chcą na to dwa tygodnie i ponad 500 zł. Są jakieś rozwiązania alternatywne?
Top użytkownicy dla tego pytania
8
5
4
4
Popularne dni
24 Lut
12
8 Maj
10
21 Lut
9
4 Maj
6
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 8 odpowiedzi
evin 5 odpowiedzi
MGOR 4 odpowiedzi
niko333 4 odpowiedzi
Popularne dni
24 Lut 2015
12 odpowiedzi
8 Maj 2009
10 odpowiedzi
21 Lut 2015
9 odpowiedzi
4 Maj 2015
6 odpowiedzi
Popularne posty
bomber
Ul.Mydlarska tel.505 365 345 Maciek-dawniej Yamaha z Wybrzeza Gdynskiego
kotwitz
Ku przestrodze, zakładajcie tylko oryginalne wirniki. Zamienniki są często z kiepskiej jakości materiału i może zdarzyć się zonk na wodzie.
bartsiedlce
Wybacz Andrzeju, ale koleżka zarobiony i nie bardzo ma ochotę na dłubanie. Poza tym nie wbije pieczątki.
Opublikowane grafiki
101 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi