Skocz do zawartości

Shimano Antares AX

L3siU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóż mam pytanie czy prawdą jest że blanki do tych wędek produkował nie kto inny jak słynny G.Loomis? Kiedyś usłyszałem taka opinię od kolegi który łowił na antaresa a ponieważ ostatnio udało mi się kupić nowy kij właśnie z serii ax (270MH), także byłbym wdzięczny za potwierdzenie lub sprostowanie tej informacji.

Pozdrawiam

Piotrek

Edytowane przez L3siU

Istnieje opinia ze po odejściu samego Gary Loomis od działalności jednoimiennego przedsiębiorstwa i handlowej marki "G.Loomis", którą dołączył do swojego imperium koncern Shimano, produkty firmy straciły w jakości, czyli stawka zaczęła robić się na ilość a nie na jakośćChociaż nie fakt, że to tak. Takie pogłoski mogły być określone i całkiem marketingiem krokiem, przecież sam stary Gary Loomis stworzył nową, już trzecią swoją korporację «Gary Loomis - NORTH FORK Composites» i zaczął kręcić spiny pod tą marką.

• Like 1

• 9 miesięcy temu...

Posiadam travela Shimano Antares STC 27M 10-30. Metka na pokrowcu wskazuje, że wędka jest produkowana w Chinach. Nie wiem jednak czy sam blank również? Mam pewne porównanie z dwuskładowym Antaresem DX 270M o tym samym ciężarze wyrzutu 10-30g i wygląda na to, że te dwa blanki mają ze sobą niewiele wspólnego, a prawdopodobnie są to dwa zupełnie rożne produkty. Blank dwuskładowy jest wyraźnie lżejszy, szybszy, bardziej cięty, zaś travel cięższy i bardziej kluchowaty. Nie twierdzę, że travel jest zły. W porównaniu do innych traveli jakie miałem lub oglądałem i tak jest najlepszy. Mimo to wersja dwuskładowa ma wyczuwalna przewagę.