Skocz do zawartości

Zakup Wędziska

Spinnigista

Rekomendowane odpowiedzi

Są droższe zestawy i lepsze ale ten na początek w zupełności Ci wystarczy taki zestaw.

Teraz tylko kup dobra plecionkę, odpowiednie główki do gum i może kilka kogutów (chyba, ze łowicie na woblery?).

PS

to wędkarz łowi ryby a nie sprzęt ;)

Co to znaczy dbac o plecionke ?  :D nie łowic na nią czy jak? 

Np. tak, po wędkowaniu w brudnej  wodzie oczyści odcinek który używaliśmy, a przede wszystkim  przelotki w wędce. Podczas łowieniu w miejscach z dużą ilością kamieni, muszli na dnie warto zastosować długi przypon z fluocarbonu, który zapobiegnie przecieraniu i rwaniu się plecionki. Po sezonie przewinąć ją na drugą stronę.

Np. tak, po wędkowaniu w brudnej  wodzie oczyści odcinek który używaliśmy, a przede wszystkim  przelotki w wędce. Podczas łowieniu w miejscach z dużą ilością kamieni, muszli na dnie warto zastosować długi przypon z fluocarbonu, który zapobiegnie przecieraniu i rwaniu się plecionki. Po sezonie przewinąć ją na drugą stronę.

I pytanie się nasuwa samo! I po co to wszystko? Jak wypicujesz centymetr po centymetrze to co nie będzie przetarć? a ma tylko 2 końce wiosna - jesień przewiniesz i co dalej kurde?  Niezłe jaja, trzeba w połowie przeciąć i wtedy 2 sezony ogarniesz ;) :lol:

I pytanie się nasuwa samo! I po co to wszystko? Jak wypicujesz centymetr po centymetrze to co nie będzie przetarć? a ma tylko 2 końce wiosna - jesień przewiniesz i co dalej kurde?  Niezłe jaja, trzeba w połowie przeciąć i wtedy 2 sezony ogarniesz  ;)  :lol:

Nie pisałem nic o picowaniu centymetr po centymetrze, tylko odpowiedziałem na pytanie jak można zadbać o plecionkę. Sam nie praktykuję tego, ale może młodszym wędkarzom,którzy nie pracują, uczą się i nie stać ich na wymianę plecionki co sezon się to przyda. Po co ją przewijać dwa razy w roku, jak wystarczy raz na rok, chyba, że cały sezon łowisz np. tylko sandacze z opadu, a innych ryb nie to wtedy ma to sens, ale jak łowisz inne ryby i używasz innych zestawów to nie widzę potrzeby.

Edytowane przez Arek1990

Zmień dealera, bo bzdury piszesz.

Witam, a ja się pytam gdzie te bzdury ? Jak plecionka nasiąknie syfem to lepiej dla niej żeby ten syf żarł ją chemicznie, i mechanicznie ?No chyba że, łowi się często i w tej samej wodzie.

A przypon z fc naprawdę więcej na kamieniach wytrzyma niż plecionka.

A przewinąć to i raz na dwa lata można

Tomek

Edytowane przez kostom63
  • Like 1

Zmień dealera, bo bzdury piszesz.

Po co wprowadzasz tu poziom Onetu ?

Przypon fc stosuje wielu, czyszczenie przelotek, ale też plecionki z syfu jakąś głupotą nie jest. W kwestii dbania o plecionkę można dodać trochę uwagii przy rozplątywaniu, nie szuranie plecionką po krzakach bo tak łatwiej itd. Ponadto trzymanie szpul osobno a nie z jakimiś duperelami, unikanie łowienia w mrozie i pewnie by się jeszcze znalazło kilka rzeczy.

Można się z tym nie zgadzać, ale walenie tekstem niczym ubogi intelektualnie piętnastolatek...

• Like 2

Kolega napisał " Po co ją przewijać dwa razy w roku, jak wystarczy raz na rok, chyba, że cały sezon łowisz np. tylko sandacze z opadu, a innych ryb nie to wtedy ma to sens, ale jak łowisz inne ryby i używasz innych zestawów to nie widzę potrzeby." Dla mnie to są te bzdury i wniosek z tego, że jakie łowimy ryby to tyle razy przewijamy plecionkę.

Edytowane przez Artek

Ja łowię różne ryby, różnymi przynętami od 5 gram do 50 gram, na różnych wodach z zaczepami, z roślinnością 0,5 pod lustrem wody, w brudnych, w czystych i plecionkę przewijam raz w roku, bo nie ma potrzeby częściej, nie czyszczę jej po żadnym łowieniu ani przy kończeniu łowienia i nic się z plecionką nie dzieje pod warunkiem, że kupuje się porządne i dobrej jakości plecionki a nie tanie buble. Łowię często i długo i częściej ciężkimi wahadłami, woblerami, główkami od 20 gram w górę + guma a nawet ostatni sezon też cięższymi jerkami niż czymś lekkim. Używam Stren'a ale z USA a nie z polskiego rynku. PP w oryginale też nie potrzeba przewijać częściej.

Ja łowię różne ryby, różnymi przynętami od 5 gram do 50 gram, na różnych wodach z zaczepami, z roślinnością 0,5 pod lustrem wody, w brudnych, w czystych i plecionkę przewijam raz w roku, bo nie ma potrzeby częściej, nie czyszczę jej po żadnym łowieniu ani przy kończeniu łowienia i nic się z plecionką nie dzieje pod warunkiem, że kupuje się porządne i dobrej jakości plecionki a nie tanie buble. Łowię często i długo i częściej ciężkimi wahadłami, woblerami, główkami od 20 gram w górę + guma a nawet ostatni sezon też cięższymi jerkami niż czymś lekkim. Używam Stren'a ale z USA a nie z polskiego rynku. PP w oryginale też nie potrzeba przewijać częściej.

Witam, i jak Ci tak pasuje to Twoja sprawa, i nikt normalnie wychowany nie będzie Ci ubliżał

Kolega napisał " Po co ją przewijać dwa razy w roku, jak wystarczy raz na rok, chyba, że cały sezon łowisz np. tylko sandacze z opadu, a innych ryb nie to wtedy ma to sens, ale jak łowisz inne ryby i używasz innych zestawów to nie widzę potrzeby." Dla mnie to są te bzdury i wniosek z tego, że jakie łowimy ryby to tyle razy przewijamy plecionkę.

Witam, kol mikolaj może trochę nieprecyzyjnie się wyraził, ale ja jego wypowiedź zrozumiałem inaczej, cieszę się że Ty też wyjaśniłeś, o co chodziło Ci w pierwszym poście pozdrawiam