Skocz do zawartości

Mikro 4/3

Rekomendowane odpowiedzi

Ciężki weekend miałem:

1.Panas     25/1,7 ASPH zakupiony,

2.Panas  42,5/1,7 ASPH wygrana aukcja.

Jak stella :) .

Masz jakieś sprawdzone stronki , komisy , ebaye  ;) Zastanawiam się czy używka czy nowy zeiss 16-70mm do sony a6000 ,  a fotograf ze mnie nijaki jeszcze  :)

Masz mnożnik przy a6000 1,5 to wybór  ogniskowych dobry. Na normalny obrazek  to 24 - 105. Jaka dziura, bo to najistotniejsze w obiektywach. Chyba lepiej używkę z jaśniejszą dziurą jak nowy ciemniejszy.

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

Ja tam tylko podpowiem, że warto robić zdjęcia. Dużo zdjęć. I czytać (niekoniecznie o sprzęcie), i oglądać (z otwartą głową, ale i krytycznie). Potem może się okazać, że jasne obiektywy i pełne klatki, i te USM-owe silniki, choć pomagają, to nie są panaceum na wszelkie zło.

• Like 9

Ja tam tylko podpowiem, że warto robić zdjęcia. Dużo zdjęć. I czytać (niekoniecznie o sprzęcie), i oglądać (z otwartą głową, ale i krytycznie). Potem może się okazać, że jasne obiektywy i pełne klatki, i te USM-owe silniki, choć pomagają, to nie są panaceum na wszelkie zło.

Miło poczytać głos rozsądku... :good:

• Like 1

Jak nie czytać to skąd wiedzieć co kupić? Np. jakie obiektywy - raczej o sprzęcie trzeba poczytać tylko wyciągnąć wnioski i wyłuskać opinie mądrych ludzi, nie p...ch na umyśle.Jak w każdej dziedzinie....

Zdjęcia robić i wyciągać wnioski....

No i opcja się zmieniła. Komputronik anulował zamówienie na 25/1,7 :D .Ale nie ma tego złego......W efekcie zakupiłem używaną  stałkę panasonica 42,5/1,7.

Jako że komputronik się zbiesił na 25 więc po przemyśleniach w stałkach powiedzmy 12, 15, 17, 20, 25 zapadła ciekawsza decyzja - zakup panasonica 12-35/2,8.

Trafiła się używka w dobrym stanie na znanym portalu, więc została zakupiona :) .

Notowania szkło ma dobre więc chyba będzie dość uniwersalne.

Hej.

Jakoś dziwnie ( subiektywnie dla mnie ) kombinujecie z tymi stałkami lub szkłami innych producentów do m4/3. Jeśli ma być do zastosowań wędkarskich, to nie lepiej znany, sprawdzony 12-40/2.8 od Zuiko.

"Na ulicy" i najczęściej w pomieszczeniach tzw. zoom nożny można używać, nad wodą ( a raczej stojąc w wodzie) i w górach jeszcze, często zdarza mi się, że ani nie cofnę się, ani nie dam 2 kroków w przód i zoom robi robotę. Rozumiem pewien kompromis: cena i waga jednej jasnej stałki w porównaniu do jasnego zoom'a.

Ale dokupowanie później kolejnych bo brakuje mm ??????

Pewnie kasa wyjdzie podobnie i nad wodą "worek" obiektywów mało użyteczny. Od 2003 roku "bawię się" olkami oraz obiektywami 4/3 i m4/3. Trochę słoików w tym czasie przeszło mi przez ręce, na teraz (i bardzo długo jeszcze) nad wodę jedzie tylko jeden: 12-40 właśnie.

tomaszek11

ja pisałem już wcześniej iż dla mnie m4/3 to lekko i poręcznie. tego olympusa próbowałem -  jest fajny, ale dla mnie za wielki i za ciężki. wolę małą stałkę.

poza tym nie noszę worka, bo na ryby idę wyłącznie z aparatem i przykręconym doń obiektywem. najcześciej jest to standard, czasem zabieram manualną 12stkę

wszystkich obiektywów mam 3 i wiecej kupowac nie zamierzam.

pozdrówka

Edytowane przez peresada

<...> zapadła ciekawsza decyzja - zakup panasonica 12-35/2,8.

Trafiła się używka w dobrym stanie na znanym portalu, więc została zakupiona :) .

Notowania szkło ma dobre więc chyba będzie dość uniwersalne.

Józek, mam to szkło podpięte to OMD E-M10

w zasadzie to moje podstawowe i jedyne szkło do m4/3, jest bardzo zadowolony, na wyprawy wędkarskie nic więcej mi nie trzeba!

• Like 2

Józek, mam to szkło podpięte to OMD E-M10

w zasadzie to moje podstawowe i jedyne szkło do m4/3, jest bardzo zadowolony, na wyprawy wędkarskie nic więcej mi nie trzeba!

Póki co u mnie lekkie fotograficzne napalenie, ale po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że jednak wybór uniwersalnego zoomka  to dobra opcja, bo większość zdjęć robi się na ogniskowych 24-70.Mam jeszcze stałkę 42,5 i póki co wystarczy. Jak się to rozwinie, się zobaczy :) .

Chcąc mieć coś naprawdę dobrego to kosztuje jak stella :lol:  :lol: .

Póki co u mnie lekkie fotograficzne napalenie, ale po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że jednak wybór uniwersalnego zoomka  to dobra opcja, bo większość zdjęć robi się na ogniskowych 24-70.Mam jeszcze stałkę 42,5 i póki co wystarczy. Jak się to rozwinie, się zobaczy :) .

Chcąc mieć coś naprawdę dobrego to kosztuje jak stella :lol:  :lol: .

Dokładnie tak, dobry optycznie zoom 2.8 na wyprawy jest wystarczający.

Będziesz zadowolony...

No jak ja kupowałem swój, brand new, to kosztował jak Stella... Millenium :whistling:

Nowy słoik w akcji. Tak na szybko prosto z puszki. Zima u mnie na całego.

Rewelacja. Dawno tyle śniegu nie widziałem. Taki "zpopielony" śnieg na miarę współczesnego smogu. Zamiast obiektywem to kręci korekta ekspozycji coby oszukać kodakowe 18%.

• Like 1