lukomat Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Zmieniły się jakiś czas temu w ramach "dobrej zmiany"... Czy chodzi o rozporzadzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marka Sawickiego, z dnia 6 lipca 2015 na podstawie art. 95 ustawy z dnia 19 grudnia 2014? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 A odnosnie bezpieczenstwa na morzu, z ktorym zreszta jestem zawodowo zwiazany... Calkiem nie tak dawno, wedkarz z okolic Elblaga, znajomy mojego taty, lowil w Zatoce Gdanskiej w strefie przybrzeznej z kajaka. Zmienila sie pogoda i nie byl wstanie wrocic do brzegu. Kajakiem. Skonczylo sie na akcji ratunkowej. To tak w ramach rownowagi dla optymistycznych postow powyzej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Czy chodzi o rozporzadzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marka Sawickiego, z dnia 6 lipca 2015 na podstawie art. 95 ustawy z dnia 19 grudnia 2014?tak, pochrzaniły mi się rozporządzenia... "dobra zmiana" 4 listopada 2016, zakazała spiningu od września do lutego na obszarze wszystkich portów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Korzystając z okazji tej dyskusji chciałbym poprosić o sugestie dotyczące łowienia na muchę troci w morzu (a może niekoniecznie tylko troci) wiosną, gdzieś w połowie kwietnia, w okolicach Kołobrzegu. Mam się tam (to się nazywa Grzybowo) wybrać na ok. tydzień, w ramach obowiązków rodzinnych, ale żeby się nie zanudzić pomyślałem o takim rozwiązaniu. ;-) W które miejsca warto się wybrać, czy to dobry termin na trocie i w związku z tym czy warto sobie głowę zawracać.Wystarczy z brzegu, czy jednak trzeba się nastawiać na przybrzeżne używanie pływadełka, z wszelkimi zastrzeżeniami dotyczącymi bezpieczeństwa w tym sporym jednak stawie? ;-) Mierząc zamiar podług sił. ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Panie Jerzy We wspomnianej okolicy; samo Grzybowo, a właściwie kołobrzeska plaża zachodnia między Grzybowem na wysokości ul. Zachodniej a Zespołem Szkół Morskichhttps://www.google.pl/maps/@54.169333,15.5282132,15z oraz ujście Czerwonej i miejscowość Pleśna, miedzy Ustroniem Morski a Gąskami, w Pleśni nawet bez śpiochów da się łowić o ile nie wiejehttps://www.google.pl/maps/@54.2298898,15.8245363,15z 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Panowie, nie dajcie się zwariować.Wielokrotnie pływałem belly na Bałtyku. Od Helu, przez Rozewie, po Międzyzdroje.Pływałem także na innych morzach i w innych krajach.Silne prądy zdarzają się głównie na morzach gdzie występują pływy i to trzeba brać pod uwagę (po to jest tabela pływów), a na Bałtyku tylko siła, kierunek wiatru i fala stanowiły jakieś ograniczenie, ale pływaliśmy nawet przy stanie morza 4, choć nie było to specjalnie przyjemne i efektywne. Najważniejsze - zawsze pływam w kamizelce.Wystarczy zmiana kierunku wiatru...i jak wydmucha dalej od brzegu,a stan morza wzrośnie do 6/7 to odnalezienie stanie się wręcz niemożliwe.Wiatr spychając wodę przy brzegu tworzy prąd silniejszy od nurtu niejednej rzeki.Kilkumetrowe fale poznałem od góry ,a także od dołu- nie polecam.Po przemieleniu w pralce czasem wracałem kilka km brzegiem.N.p. Łazy,Dąbki to nieustający przybój,łamią się 'domy' bez końca,a nie jak zwykle 3,4 falki przy brzegu...Dębki,Łeba.Wspomniane Rozewie to koszmar przy kierunku W-N od stanu 6+.Kumpla na regatach trafił piorun(węglowy maszt,a wędki to z czego?!)...przeżył i w sumie zebrał mało konsekwencji.Warto zdawać sobie sprawę z wielu zagrożeń. Łowię z pontonu,dętki,suchara,a czasem w dryfując w mokrej piance...tylko za każdym razem zdaje sobie sprawę,że mogę nie wrócić. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Łowię z pontonu,dętki,suchara,a czasem w dryfując w mokrej piance...tylko za każdym razem zdaje sobie sprawę,że mogę nie wrócić.Zaintrygowałeś mnie Dabo... Co to jest "suchar" z którego łowisz? Możesz opisać technikę łowienia "dryfując w mokrej piance" ? To coś jak trolling tylko challenge większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 3 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 (edytowane) Ponton jak' kosta',dętka i neopren jak da radę,Suchar to suchy sztormiak jak zimno z drugiej rewy,pianka do nurkowania 5 z kapturem ew Bermudka 2 na dodatek...płetwy w dryfie jak ciepło- połów z ręki bez trola.Mam więcej ciekawostek w zanadrzu...jeszcze nieraz zaskoczę.Kiedyś Darko jeśli już celowo z małej 'dabo' to gdzie indziej w sieci czasem... Edytowane 3 Listopada 2017 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Panie Jerzy We wspomnianej okolicy; samo Grzybowo, a właściwie kołobrzeska plaża zachodnia między Grzybowem na wysokości ul. Zachodniej a Zespołem Szkół Morskich oraz ujście Czerwonej i miejscowość Pleśna, miedzy Ustroniem Morski a Gąskami, w Pleśni nawet bez śpiochów da się łowić o ile nie wieje Szanowny Panie Januszu, Dziękuję bardzo za te sugestie. Myślałem nawet o wybraniu się bliżej ujścia Parsety i portu (szaniec w parku), jeśli to nie jakaś zakazana strefa wojskowa. ;-) W końcu ryby krążące między rzeką a morzem tam miałyby dobre warunki i trochę kamieni na dnie. O ujściu Czerwonej czytałem wcześniej - wymaga odrobiny dojazdu. Natomiast wiatr od strony otwartej wody sprzyja podążaniu ryb za pokarmem w kierunku brzegu - trochę utrudnia rzuty, ale wtedy nie trzeba sięgać tak daleko ... Mam wrażenie, ze tam wszędzie piach i linia brzegu zupełnie nieurozmaicona, co utrudnia rozpoznanie miejsc wartych zatrzymania się ... może głębsze fragmenty w pobliżu drewnianych słupków przy płazy sprzyjają zatrzymywaniu się ryb. Czy połowa kwietnia to dobra pora na ryby na tym odcinku? Co wtedy jedzą? Woda pewnie zimna jak w górskiej rzece, więc neoprenowe wodery będą najlepszym wyborem, dla zdrowotności. ;-) Można się wtedy spodziewać ryb w pobliżu brzegu, czy jednak trochę trzeba wypłynąć „na staw”? Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Plaża zachodnia jest w tej chwili dostępna do samego falochronu i rzeczywiście przy samym falochronie mamy kamienie i głęboką wodę.Rejon zaznaczony pomiędzy Zespołem Szkół Morskich a ul. Zachodnią to twarde dno, nie są to kamienie ale tez nie piasek, można swobodnie brodzić.Najlepsza miejscówka to Pleśna, kamieniste dno z potężnymi głazami, w wielu miejscach można łowić prawie nie wchodząc do wody ... w maju łowiłem tam belony stojąc po kostki w wodzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Wystarczy słuchać wskazówek doświadczonych lokalesów...jeśli okazany szacunek zdobędzie Ich życzliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Plaża zachodnia jest w tej chwili dostępna do samego falochronu i rzeczywiście przy samym falochronie mamy kamienie i głęboką wodę.Rejon zaznaczony pomiędzy Zespołem Szkół Morskich a ul. Zachodnią to twarde dno, nie są to kamienie ale tez nie piasek, można swobodnie brodzić.Najlepsza miejscówka to Pleśna, kamieniste dno z potężnymi głazami, w wielu miejscach można łowić prawie nie wchodząc do wody ... w maju łowiłem tam belony stojąc po kostki w wodzieBardzo dziękuję za dodatkowe szczegóły. Coś czuję, ze będę jeździł do Pleśnej. Te głazy są intrygujące. :-) Wprawdzie nie zostanę do maja, żeby spróbować słynnej bielony, ale w połowie kwietnia coś tam powinno pływać. Kiedyś czytałem, ze w tym okresie trocie mogą już odchodzić od brzegów za śledziami, ale nie wiem czy to prawda. Dlatego pytałem co jedzą (również jako sugestię dotyczącą much - czy imitować krewetki czy małe rybki czy jeszcze coś innego)... Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Połowa kwietnia to na naszym Wybrzeżu zwykle jest bardzo dobra pora. O ile można prognozować pół roku do przodu. Jedynie co się może zdarzyć to to że pogoda uniemożliwi muchowanie tydzień lub dłużej (wiatr) . Zwykle dlatego biorę zestaw spinningowy. Czasem to jedyna możliwość żeby powędkować w ogóle. To nie Bornholm gdzie można pojechać tam gdzie wieje odpowiednio. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Co do much to nie mam gotowej koncepcji, bo po pierwsze do "muchy" wróciłem niespełna dwa lata temu, a po drugie troci na muchę w morzu nie łowiłem. Natomiast na spinning i owszem, zarówno w Pleśni (zdarzało się nawet w maju, kiedy ponoć nie powinno ich już tam być) jak i w rejonie Grzybowa i kołobrzeskiej plaży zachodniej. Co do much to nie mam pojęcia, choć z drugiej strony nie ma tych wzorów aż tak wiele, zatem jak ryby będą chętne do współpracy to coś tam zawsze się dopasuje ... Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 O tej porze roku na polskim wybrzeżu najlepszymi muchami moim zdaniem to : pattegrisen fly i Polar Magnus. Rozmiaru 6 i 4. Łowię w Bałtyku trocie na muchę ze 20 lat i te dwie muchy to są prawie zawsze skuteczne. Szczególnie że na naszym Wybrzeżu brań nie należy spodziewać się zbyt wielu. Pewnie w konkretnych warunkach znajdą się lepsze much i pewnie dlatego mam pełne pudełko. Z tym że i tak stosuję w 99% te dwie. Co innego na Gotlandii Bornholmie i innych łowiskach zupełnie innych niż nasze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2017 Szanowni Januszu i Tomaszu, Wlewacie morze optymizmu w moje serce. :-) Dziękuję!!! Pozostaje tylko mieć odrobinę wędkarskiego szczęścia żeby warunki były sprzyjające i ryby chciały współpracować ... no i trochę nad tym szczęściem popracować, przynajmniej nad tym nad którym da się ... ;-) No i wygląda na to, że jednak garnela zazwyczaj się sprawdza ... a poza tym zostaje cała paleta możliwych eksperymentów ... czasu przez ten kwietniowy tydzień braknie ... :-) Jeszcze raz dziękuję! Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 3 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Pierwszy weekend sezonu za nami. Ktoś walczył na muchę? Ja nie dałem rady, poległem pod ciężarem obowiązków domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 4 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Byłem dzisiaj na Mechelinkach. Bez brania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nickris Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) WitamOd jakiegoś czasu moczenie w solance sprawia mi coraz więcej radości. Wędkowałem do tej pory spinningiem belony i trocie. W zeszłym roku byłem pierwszy raz na Bornholmie i dopadła mnie choroba Fly. Coś tam czasami wędkuję na muchę, głównie lipienie i pstrągi na nimfę i uczę się suchej. Chciałbym w tym roku spróbować łowienia troci na muchę. Od ładnych kilku dni śledzę różne wątki i nie mogę zdecydować co mam kupić. Jestem bardzo początkującym wędkarzem muchowym, który nie jest codziennie z muchówką nad wodą. Szukam czegoś w rozsądnych pieniądzach ale i sprawdzonego. Budżet w setkach nie w tysiącach. - Długość 9; 9,6; 10 ????- AFT 7; 7-8 ?????- jaka linka pływająca, tonąca czy intermediate, jaki kolor ???? Odpowiedzi czego nie polecacie też będą pomocne. wyjazd mam w kwietniu więc jeszcze trochę czasu jest na skompletowanie sprzętu. z góry dzięki za pomocNickris Edytowane 26 Stycznia 2018 przez nickris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 gotowiec: https://www.hurch.pl/sklep/zestaw-silver/<...> Giełdę mamy w innym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Ponoć niezłe kije są scierra sails 9,6 ft #7, linki w dobrej cenie sa w flyhausie , też scierra.#8 to mogło by być męczące, przy całodniowym machaniu na maksa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nickris Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Dzięki za szybkie odpowiedzi.Może rozwińmy ten wątek ??Jeśli chodzi o wędkę czy długość ma znaczenie ?? Chodzi o odległość rzutu i czy długość ma wpływ na zmęczenie całodziennym łowieniem, Sam kij by dawał przyjemność z holu, ale nie zabijał ryb, nie wszystkie trocie to tatar. Linka zapewne musi współgrać z wędką ( ładowanie kija ) kolor czy ma znaczenie ?? Kołowrotek - czy tylko magazyn linki czy musi spełniać jakieś specjalne zadania?? I czy musi to tyle kosztować. Nie mam sklepu wędkarskiego w którym mógłbym zrobić zakupy - FLY. Muszę zamówić w internecie i boję się, że źle dobiorę zestaw.pozdrawiamNickris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 można machać cały dzień #9 ką na szczupakach to i #8 nie będzie problemem. Wybór między #7 a #8 to kwestia możliwości przeciwstawienia się warunkom wiatrowym. Bo średnia wielość poławianych ryb to i #6 obskoczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Jeśli chodzi o kij to optymalnie będzie 9,6 ft i raczej #8, kołowrotek dobrze aby solankę tolerował, choć po łowieniu wystarczy dobrze przepłukać w słodkiej wodzie (Bałtyk nie jest aż taki słony) a linka raczej inter, używam takiej jak w linku, kupiłem używkę w super stanie za 120 zeta http://www.taimen.com/pl/pl/product/airflo-40-sniper-intermediate_99931199/103843 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nickris Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 W nawiązaniu do tego co napisałem w pierwszym poście, od kilku dni szukam informacji o sprzęcie na morską troć. Przeglądałem dobra w innych postach i forach, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania i dlatego postanowiłem zadać pytania wprost. Liczyłem, że ktoś mi podpowie nie co usłyszał, przypuszcza i ile jest znaków interpunkcyjnych w zdaniu, tylko o swoich doświadczeniach z nad wody. Czy głowica sznura krótsza czy dłuższa, czy może jest uniwersalna, jaki kolor sznura i czy ma to znaczenie itd. Dla mnie wydanie kolo 1000 zł nie jest splunięciem i chciałbym w miarę możliwości wydać te pieniądze rozsądnie. Tak jak napisałem nie mam możliwości podjechać do sklepu i sobie pomacać co mi pasuje.Nie mniej jednak proszę o usunięcie posta w całości, by nie powodować mnożenia wątków, a sprawy czysto techniczne wędkowania w morzu niech zostaną dalej tematem tabu.Przepraszam za mnożenie wątków ....... ( o znowu się klawiatura zacięła, sorka )Nickris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nickris Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 można machać cały dzień #9 ką na szczupakach to i #8 nie będzie problemem. Wybór między #7 a #8 to kwestia możliwości przeciwstawienia się warunkom wiatrowym. Bo średnia wielość poławianych ryb to i #6 obskoczysz Dzięki za jedyna odpowiedź zgodnie z tematem. Mamy weekend i będę szukał dalej info co kupić.Nickris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi