Skocz do zawartości

Trocie w morzu na muchę

admin

Rekomendowane odpowiedzi

1a482b4715f819a8med.jpg

Myślę, że Stremer ma na myśli troć złowioną przez Bartka. To chyba największa złowiona muchówką troć na polskim wybrzeżu stąd teza o rekordzie Polski. Być może były łowione większe i utrzymane w tajemnicy, tego nie wiem. W moim przekonaniu to ryba gigant i niewątpliwie wielkie muszkarskie wydarzenie. Taki muszkarski, nieosiągalny święty Grall. Gratulacje dla Bartka

• Like 11

Ryba piękna i wielka. Te ryby o których mówiłem i te które złowiłem lub przy mnie złowiono na muchę nikt nie trzymał w sekrecie. Po prostu nie rozgłaszał ich gdzie się tylko dało. Bo przynajmniej dla mnie nie o bicie rekordów w wędkarstwie chodzi. Dużo znanych mi ludzi w tym i ja nawet rzadko robi zdjęcia złowionym okazom. Szczególnie takie że ryba wyglada jakby miała ze dwadzieścia kilo tylko palce jakieś takie duże.

Filip. Nie wiem czy Bartek ją wypuścił. Generalnie trocie są zabijane i zjadane. Biorąc pod uwagę ile ryb codziennie zabijają rybacy i skalę czyli morze bałtyckie, to myślę, że procent zabranych troci przez wędkarzy jest wyjątkowo mały by nie powiedzieć nieznaczący. Bałtyk to nie małe pstrągowe rzeczki. Zasadniczo nie ganię tego, gdy ktoś taką troć zabierze, choć sam jestem zwolennikiem wypuszczania ryb. Swoją największą troć wypuściłem. Miała 78cm i mam nadzieję, że obecnie jest około metrowym srebrniakiem. Przy czym nie złowiłem jej na polskim wybrzeżu.

EDIT/ Zdjęcie kelta usunąłem zgodnie z regulaminem.

• Like 3

No niestety troć to ryba konsumpcyjna. Nie sądzę by groziło jej jednak z tego powodu w naszym kraju wyginięcie. Jako gatunek "dla rybaków" o dużym znaczeniu gospodarczym jej populacja będzie pewnie cały czas sztucznie podtrzymywana. Tak jak napisał Zielony co innego mała rzeczka pstrągowa, a co innego morze. Z uwagi na zasady jerkbait.pl, które kolidują z powszechnym (zresztą nie tylko w Polsce) trociowym "workflow" zbyt wielu zdjęć troci tutaj nie uświadczymy - a szkoda.

• Like 1

Na trocie jadę zwykle na tydzień lub dwa. Zwykle co kilka dni zabijam rybę w celach konsumpcyjnych. Resztę ryb wypuszczam. Ta 83 cm to po pierwsze została zabita i zjedzona a po drugie był to bardzo wypasiony kelt. Tak że tu zdjęcia nie będzie. Ryby wypuszczam bo jest taka potrzeba z powodów że nas jest za dużo a ryb za mało. Nie dlatego że to jest bardziej etyczne bo nie jest.

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...

Cześć

Według znajomego autochtona należy (dobrze jest) mieć, w zależności od pory roku czyli od występowania pokarmu i warunków: samsökiller, pattegrisen, vaskebjoern, magnus, borsteormen, gammarus, tangloppen, sandeel, toby, juletraet i streamki typu minnow - kolejność przypadkowa.

Dobrze powiedziane... dopowiedziane ;)

Borsteormen lub tez børstemark - bardzo specyficzna przyneta bo dziala na wiosne do trzech dni po pelni ksiezyca.

Samso killer musialem wygooglowac bo nie widzialem, zeby na to tu ktos lowil.

magnus - moja wina, zapomnialem, ale tez dlatego, ze niezbyt czesto na niego lowie

kielze - tez zapomnialem, a wiaze je na skoczka, choc to ryzykowne bo jesli dwie dobre trocie wezma na raz to rozerwa zestaw.

sandeel - mam w pudelku, ale nic na nie nie zlowilem, moze za krotko w wodzie byly. 

juletræ flue - przyneta do wolnego prowadzenia na zimna i bardzo zimna wode. Trzeba wygooglowa, zeby zrozumiec nazwe - swiateczna choinka ;)

A ten autochton to nie jest przypadkiem ze Szwecji albo Danii?

P.S Podobno teraz (lato/cieplo) mozna na gurglery z powierzchni lapac, ale nie probowalem wiec nie potwierdzam ani nie zaprzeczam ;) tylko slyszalem, ze tak mozna. Aha, o tej porze roku jest jasno cala dobe wiec mozna sie obudzic na siku w nocy, ubrac i isc na ryby bez latarki ;)

Edytowane przez Jack__Daniels