Skocz do zawartości
  • 0

ładowarka do echo

Żbiku

Pytanie

Mam ze starej echosondy ładowarkę 12V ale przy obecnych 2 sprzężonych ze sobą aku muszę ją chyba wymienić na 24V? Czy 12V też da radę tylko dłużej będzie ładowała?

Nie znam się na tym nic a nic stąd proszę o poradę. Jaką ew kupić niedrogą ładowarkę 24V, żeby dobrze spełniała swoje zadanie?

Z góry dzięki za pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A te "sprzężone" ze sobą dają na wyjściu 24 V ????

Jeżeli spiąłeś je rownolegle to na wyjściu na silnik, echo czy ładowarkę masz 12V, wiec Twoja da radę a na pewno bedzie ładować dłużej.

Jeżeli zaś poszedłeś szeregowo ( jak na w pilocie do TV czy latarce) to masz 24 i przed ładowaniem rozłącz z jakiegoś aku jeden plus (minus) aby nie sumować napięcia.

Napisz jakiej pojemności aku i jaki max prąd ładowania (A) ładowarki wtedy pomyślimy co przepisać na recepcie. :D

• 0

Jak połączyłeś te akumulatory ? Szeregowo (plus z aku_1 do minus z aku_2 czy równolegle plus aku_1 z plus aku_2 i minus aku_1 z minus aku_2) ? Jeśli równolegle to na wyjściu nadal masz 12V stąd ładowarka będzie odpowiednia (wydłuży się czas ładowania), jeśli szeregowo to albo ładuj najpierw aku_1 (podłączając plus ładowarki do plus aku_1, minus ładowarki do aku_1) i po naładowaniu podłączaj się w ten sam sposób do aku_2 albo szukaj ładowarki 24V.

Pozdrawiam,

Mariusz M.

• 0

Mam ze starej echosondy ładowarkę 12V ale przy obecnych 2 sprzężonych ze sobą aku muszę ją chyba wymienić na 24V? Czy 12V też da radę tylko dłużej będzie ładowała?

Nie znam się na tym nic a nic stąd proszę o poradę. Jaką ew kupić niedrogą ładowarkę 24V, żeby dobrze spełniała swoje zadanie?

Z góry dzięki za pomoc.

2 aku 12V 7 Ah połączone równolegle dają 12 V i 14 Ah.  I tyle ma byc do echa. Po co ci ładowarka 24 V?

Ta ze zdjęcia da radę tylko będzie dłużej ładowała. 

• 0

2 aku 12V 7 Ah połączone równolegle dają 12 V i 14 Ah. I tyle ma byc do echa. Po co ci ładowarka 24 V?

Ta ze zdjęcia da radę tylko będzie dłużej ładowała.

Wszystko sie zgadza. :)

Teoretycznie każda ładowarka która ma na wyjściu 1400 mA załatwi sprawę b. dobrze.

Inne, mniejsze prędzej czy później też.

• 0

Dzięki Andrzej za odpowiedź. Nie wiedziałem właśnie czy ta ładowarka da radę, bo ładowałem już te aku przez ok 10 godzin i ciągle świeci się na czerwono (a przy jednym aku już po paru godzinach zapalała się na ładowarce zielona dioda naładowania).

Spróbuj ładować osobno. Najpierw jeden później drugi. Podejrzewam że jeden z nich może byc już padaka i dlatego nic z ładowania nie wychodzi.

• 0

Podejrzewam że jeden z nich może byc już padaka i dlatego nic z ładowania nie wychodzi.

W takim razie kombinacja dwóch aku byłaby bez sensu. Po co łączyć padakę z dobrym - przecież to obniży sprawność dobrego a nie polepszy starego czyli sumarycznie bateria z połączenia dobrego aku i złego będzie gorsza niż sam dobry akumulator.

• 0

Ja je dziś też pojedynczo naładuję, bo 3 noc się podwójne ładują i ciągle ładowarka na czerwono diodą świeci.

Zaraz, zaraz.

Przecież pisze na ładowarce jak byk że do 7 Ah aku max !!! Może ma "jedza" jakieś zabezpieczenie i czuje że pojemność jest za duża. :(

Weź zwykły voltomierz i zmierz teraz, gdy świeci na czerwono (przy dwóch aku) jakie pokazuje napięcie ładowania. Może nie dochodzi do zadanego i dlatego cały czas próbuje ładować.

• 0

A nie lepiej kupić sobie 15 A na wyjściu i po sprawie ? :)

Oczywiście, że mam taką a nawet dwie. Czasem  w sytuacjach awaryjnych używam tej z Lidla. Z ciekawości równiez ładowałem.

W Lidlu sprzedawano naprawdę dobre ładowarki (obudowa jak Ctek, którego posiadam i jest świetny). Ładowarka jest w pełni automatyczna, ma funkcję potrzymywania aku, ładuje chyba nawet AGMy..

Ładuje i AGM-y i żele. Minus to mały prąd na wyjściu. Aku 100-120 Ah ładuje się naprawdę długo.

Dobra jako awaryjna/zapasowa. 

• 0
[forumowicz]Ładuje i AGM-y i żele. Minus to mały prąd na wyjściu. Aku 100-120 Ah ładuje się naprawdę długo.

Dobra jako awaryjna/zapasowa. [/forumowicz]

Ja używam Ctek 7 z akumulatorem 110Ah, który wystarcza na cały dzień pływania (spining). O zmroku podłączam pod ładowarkę i nie zdarzyło się by o 4.30 aku nie był nabity na full.

Edytowane przez MarMilo

• 0

Od wczoraj od 21:00 do dziś do 7:00 ładowałem jeden z akumulatorów. Po 10h ładowania ładowarka nadal świeci się na czerwono... :(

Przed chwilą zacząłem ładować drugi. Zobaczymy wieczorem ;)

Albo moja ładowarka jest do dupy, albo akumulator któryś padł...

Edytowane przez Żbiku

• 0

Ja mam ładowarkę automatyczną EST-507 której prąd ładowania wynosi 1,5A.

Ładowarka jest zalecana do akumulatorów żelowych i ołowiowo-kwasowych o pojemności od 7 do 17Ah a ja nią ładuję aku Toyama 18Ah i spokojnie też da radę 20Ah naładować.

Ładowarkę produkuje firma STEF-POL jest to znana polska firma i mogę ją śmiało polecić. Spełnia swoje zadanie a przy tym w razie awarii można dostać do niej każdą część zamienną.

Do dużych akumulatorów mam EST-516 z tej samej firmy i również jestem zadowolony.

Przez 5 lat bardzo częstego ładowania akumulatora 150Ah nic się z nią nie działo.

• 0

Dałem ciała, bo mogłem od Ciebie wziąć razem z tym voltomierzem... A tak nie mam czym teraz zmierzyć napięcia... :(

Drugi aku naładował się bez problemu, dioda paliła się na zielono po powrocie z pracy.

Zacząłem właśnie ładować ponownie pierwszy aku, który po 10 godzinach ładowania nie naładował się w pełni.

Edytowane przez Żbiku